Rosťa Vítek znovu startuje na 36 kilometrech mezi Capri a Neapolí

Rosťa Vítek byl stejně jako vloni poctěn pozváním na slavný 36 kilometrů dlouhý maratón série Grand Prix Capri – Neapol, kde bude moci opět změřit své síly se světovou vytrvaleckou špičkou a pokusit se vylepšit svůj čas z roku 2004, kdy na Capri-Neapol startoval poprvé a doplaval tehdy za 7:55 hod. Připomeňme, že v závodě se objevil rovněž vloni před svým startem na Olympiádě v Pekingu, kdy ale kvůli bolestem ramen v extrémních podmínkách vysokých a všechsměrných vln závod preventivně vzdal (stejně jako mnoho dalších) právě kvůli tomu, aby neohrozil stav svých ramen před Pekingem, což, jak víme, se nakonec vyplatilo.

Letos se tedy v moři mezi ostrovem Capri a městem Neapol pokusí potvrdit svoji vizitku, kterou nedávno vylepšil bronzovým místem v závodě Grand Prix v Santa Fe Coronda na 57 kilometrů, 5. místem v druhém argentinském maratónu Grand Prix v Rosariu a osobním rekordem na 1500VZ 15:50.

Závod má dlouhou tradici i u nás, když se v něm již před Rosťou představili další výborní čeští maratónci, 2x Yvetta Hlaváčová, před ní na počátku 90. let Michael Drozd, Richard Kamas a Michal Beránek a v 80. letech mnohonásobně Michal Šanda, současný koordinátor české reprezentace, který zde získal i tehdejší titul amatérského mistra světa dle tehdejší rozdělení, dále i současný „eSTéKář“ Tomáš Neterda a první přemožitelka Kanálu Lída Jelínková.

V loňském roce vyhráli veterán Stephan Gomez (FRA) před Rodolfo Valentim (ITA) a Gabrielem Villagioz (ARG) a Britta Kamrau (GER) před Natalyí Pankina (RUS) a Steffi Biller (GER). V roce 2007 vyhráli Alexandr Studzinski (GER) a Alessandra Romiti (ITA) a před nimi 2x Stojčev a 2x Jurij Kudinov resp.2x Angela Maurer a v roce 2005 rovněž Britta Kamrau.

Dalším závodem série Grand Prix měl být další u nás oblíbený maraton Jarak – Šabac v Srbsku, kde vloni startovali Štěrbová, Fichtl, Vítek a Smolka, ale jehož letošní ročník byl oficiálně zrušen, a tak bude následovat 30 km dlouhý maraton v Ohridském jezeře v Makedonii 18.7. a po něm 27.7. St.Jean a 1.8. Magog v Kanadě a 25.10. Dubaj.

Průběžné pořadí FINA Grand Prix po 4 závodech:

Muži:
1. Petar Stoychev (BUL) 44 pts
2. Damian Blaum (ARG) 36 pts
3. Alexander Studzinski (GER) & Gabriel Villagoiz (ARG) 26 pts
7. Rosta Vitek (CZE) 15pts.
19. Libor Smolka (CZE) 3pts.

Ženy:
1. Britta Kamrau-Corestein (GER) 61 pts
2. Esther Nunez Morera (ESP) 37 pts
3. Anna Uvarova (RUS) 22 pts