Argentina – 15km GRAND PRIX v Rosariu

Pouhý den po zimním mistrovství v Pardubicích se otevřela rovněž světová dálkoplavecká scéna. V Argentině odstartovala série FINA Grand Prix patnáctikilometrovým maratonem v Rosariu. Ve vodě teplé 24°C byl prvním v cíli Ital Simone Ercoli, jen o dohmat před Němcem Alexndrem Studzinskim, třetím v loňském celkovém pořadí. Třetí v závodě doplaval Francouz Bertrand Venturi a čtvrtý italský veterán již 36-letý Rodolfo Valenti. Největší hvězda světových maratonů Bulhar Petar Stojčev doplaval na úvod letošní sezóny až 11.

Do cíle nakonec nedoplaval Rosťa Vítek (na snímku z předzávodního briefingu převzatého z webu závodu zcela vlevo spolu s masérkou Dádou a druhým reprezentantem na startu Michaelem Mrůzkem ml.), který závod vzdal kvůli bolesti ramenům, která chtěl šetřit na svůj nejdůležitější závod příští týden v Santa Fe na 57 kilometrů, ve kterém vloni vybojoval třetí místo a ve kterém se představí i Libor Smolka, trénující nyní v Austálii. Svoji premiéru ve světovém poháru si úspěšně odbyl Michael Mrůzek a to solidním 18. místem.

V závodě žen získala své premiérové vítězství domácí Cecilia Biagioli, stejně jako se na stupně vítězů prvně probojovala i druhá Argentinka na stupních vítězů i v cíli Antonella Bogarin. Třetí místo patřilo zkušené Španělce Esther Nunez Morera.