Bazénové mistrovství na 5km v Pardubicích

Máme tu nový rok 2010, který s sebou přináší nový dálkoplavecký portál, na kterém se postupně pracuje, a především novou sezónu vytrvalostních plavců. A ta začíná právě tuto sobotu 23.1. v Pardubicích tradičním zimním mistrovstvím ČR v dálkovém plavání.

Jenom zopakujme, že vzhledem k právní nejistotě rozhodl již v listopadu 2009 Výkonný výbor ČSPS, že v Pardubicích lze použít plavky používané v roce 2009, tj. bez nového omezení FINA pro plavání od 1.1.2010 a dálkové plavání od 1.6.2010, ovšem s výhradou, že případné mezičasy nebudou zohledňovány pro bazénové plavání (800VZ a 1500VZ).

V Pardubicích se poprvé v historii uskuteční spojené mistrovství ČR dospělých i žactva, které se do Pardubic přesunulo z Chomutova. Pro žákovské kategorie platí nově kvalifikační kritéria pro účast na MČR, která se uplatňovala již v předchozích letech u seniorských kategorií – plavci se musí na dálkoplavecké mistrovství kvalifikovat účastí v závodě Českého poháru. Z tohoto důvodu se rovněž omezilo mistrovství pro kategorii mladšího žactva pouze pro jedenáctileté a dvanáctileté.

V každém případě se můžeme těšit na nádherný závod uvádějící letošní Český pohár, při kterém jsou očekávány útoky na absolutní i juniorské české rekordy, vždyť na startu se představí 8-násobná vítězka z Pardubic a držitelka české rekordu Jana Pechanová (57:27 min.), úřadující mistryně republiky na 5km venku i v bazéně Silva Rybářová, překvapivý držitel pětikilometrového rekordu z 25-metrového bazénu z Krnova Květoš Svoboda (53:22), jeho předcházející držitel a loňský vítěz Jan Pošmourný, dorostenecký rekordman Lukáš Grábl nebo irský rychlík Chris Bryan a řada dalších. Na startu naopak bude z pracovních důvodů chybět držitel platného rekordu Jakub Fichtl (55:13) a úřadující mistr republiky na 5 km z volné vody a vítěz Českého poháru Rostislav Vítek, který se spolu s Liborem Smolkou a Michaelem Mrůzkem účastní série závodů světového pohárů v Argentině.