Nové České rekordy v Pardubicích

Zimní mistrovská pětka v Pardubicích přinesla jedny z nejhodnotnějších výkonů v historii šampionátů, vždyť padlo hned 5 národních rekordů, některé z nich pěkně vousaté, a vítězný Jan Pošmourný zaplaval druhý nejlepší čas českého plavce při zimním šampionátu a za českým rekordem Jakuba Fichtla z loňského kontrolního závodu v Pardubicích zaostal jen o 13 vteřin. To samé platí i pro Janu Pechanovou, která zkušeně zaplavala čas pod 59 minut a zaplavala tak svůj čtvrtý nejlepší čas.

Honza Pošmourný svým vítězstvím obhájil titul z lošnkého roku. Jana Pechanová vyhrála již svůj devátý bazénový dálkoplavecký titul a získala ho zpět od loňské vítězky Silvie Rybářové(všich tři Kometa Brno), která výkonem o 9 vteřin lepším, než zaplavala vloni, vybojovala stříbrnou medajli. Bronz pak získala třetí z reprezentantek Bára Picková (JPK). Celkové stříbro mezi muži vybojoval irský reprezentant Chris Bryan, který se již s Honzou Pošmourným utkal vloni v Anglie při Great Swim, a bronz vyplaval Karel Baloun(KIN).

České rekordy pak padly v kategoriích mladšího dorostu, kde ho překonali oba vítězové – Vít Ingedult (KIN) a Jana Zaplatílková (LoTr). Mistry ČR v kategorii staršího dorostu se stali Jan Štábl (KomBr) a bronzové celkové Bára Picková (JPK). V kategorii masters 35+ překonal Bohouš Šraut letitý český rekord Luďka Buriana z roku 1999. Dalším rekordem pak byl slovenský rekord slovenského reprezentanta Tomáše Vachana.

Poprvé se mistrovství odehrálo napříč všemi kategoriemi, tj. včetně žákovských. Jednotlivými mistry ČR se stali Lukáš Frič, Josef Moser, Daniel Mašek, Alena Benešová (všichni KIN), Pavlína Kubátová, Marie Neumannová (obě SOPKo), Petr Dostál (PKVM) a Michaela Štěrbová (SC PAP), která vymazala druhý „fousatý“ rekord Pavlíny Málkové starý dokonce 12 let. Výsledky naleznete v záložce „výsledky“. Aktualizované české rekordy naleznete v záložce „rekordy“-