Santa Fe Coronda 57 km on-line

I přes potíže s pokrytím signálu v místě 57-kilometrů dlouhého svěťáku na řece Coronda v Argentině se podařilo vytvořit telekomunikační most s ČR a tak budeme mít příležitost být nejspíše nejsilněji v historii informováni o průběhu maratonu, do kterého jako favorité vstupují oba naši reprezentanti – Rosťa Vítek a Libor Smolka a který probíhá právě dnes, v neděli 31. ledna.

Díky tomu budeme průběžně informování prostřednictvím SMS přímo z doprovodných lodí. A navíc ve 12, 15, 18 a 20 hodin a potom v 7 hodin ráno v pondělí našeho času budou přímé vstupy do rádia (ČRo Ostrava a Radiožurnál). V pondělí pak budou kluci od 12 hodin hosty besedy na iDNES, kde se jich můžeme všichni on-line ptát a zpovídat je. V pondělí večer bude rovněž spot na ČTv v BBV. A navíc máme možnost číst poutavé postřehy a komentáře přímo z místa od Jiřího Seidla na iDNES. Odkazy na tyto články naleznete vlevo v „Napsali o nás“.

Přímý přenos je k dispozici rovněž na oficiálních stránkách závodu www.santafecoronda.com, kde jsou k dispozici průběžné informací o prvních třech a rovněž fotky a video ze závodu.

Výsledky:
1. Petar Stoychev 6h 57m 52s
2. Alexander Studzinsky
3. Rodolfo Valenti
4. Damian Blaum
5. Andrea Volpini
6. Libor Smolka
7. Guillermo Bertola
8. Edoardo Stochino
9. Martín Carrizo
10. Rostislav Vitek
11. Rok Kerin
12. Alberico Mattia
13. Gabriel Villagoiz
14. Evgenij Pop Acev
15. Esther Nuñez (1ra dama)
16. Shelley Clarck (2da dama)
17. Pilar Geijo (3ra dama)
18. Laura La Piana (4ta dama)
19. Marianela Mendoza (5ta dama)
20. Noelia Petti (6ta dama)
21. Vanesa García (7ma dama)
22. Shereen Mansour (8va dama)
23. Camilla Frediani (Abandonó)

Průběh závodu z tratě:

První ženou je Španělka Esther Nuñez. Druhá Australanka Shelley Clark a třetí domácí Pilar Geijo.

6:57:51: V těžkém finiši dokázal popáté v řadě zvítězit fenomenální Petar Stojčev. Navíc v rekordu maratonu, který před ním od roku 1990 držel Diego Degano (6:59:12). Druhý je Němec Studzinski, třetí 36-letý veterán Valenti. Libi vylepšil své loňské umístění a zúročil tak australskou přípravu – vybojoval skvělé 6. místo a jde dál nahoru. Rosťa doplaval stejně mrtvý jako Libi na 10. místě. Na fotce Petar Stojčev v cíli. Čtvrtý doplaval domácí Damian Blaum.

Po 6:10 hodinách: Závod dál pokračuje v dramatických otáčkách. Stojčev, Studzi, Blaum a Valenti se odpoutávají od Libiho. Ten je pátý zhruba se 100 metrovou ztrátou, Pak Volpini, Bertola, Stochino. 30 metrů za nimi Rosťa.

Po 6 hodinách: Stojčev s Libim docvakli vedoucí čtyřku. Sto metrů za nimi Rosťa, Stochino a mladý domácí Bertola.

Po 5:45 hodinách: Vypadá to, že Stojčev s Libim sjíždí vedoucí čtveřici!! V závodě žen zůstává vše beze změny – včele Španělka Nunez, za ní Australanka Clark a Australanka Geijo, čtvrtá Italka Laura La Piana, pátá Mendoza. Za nimi s odstupem Garcia, veteránka Petti a Egypťanka Mansour, kterou známe z Čech ze startů na Seči a v Hlučíně. Vítězka loňského světového poháru Camilla Frediani vzdala.

Po 5,5 hodinách: Vepředu 4 lídři: Studzi, Blaum a Italové Volpini a veterán Valenti.

Po 5:20 hodinách: Rychlík „Studzi“ Studzinski se utrhl do 100-metrového náskoku…

Po 5 hodinách: Začíná se to trhat, nastoupil Němec Studzinski, za ním zkušený Blaum, pak Italové Volpini, Stochino. Následuje asi 15-metrová mezera a Libi se Stojčevem. Po dalších deseti metrech Rosťa a ostatní.

Po 4,5 hodinách: Tempo udává Blaum, za ním v balíku 11 chlapů. Naši kluci uprostřed balíku. Další, kdo odpadli z balíku jsou Argentinec Villagioz a Ital Matila. Na fotce Ivan v doprovodné lodi v tradičním triku Czech OWS týmu, kterým jsou charakterističtí čeští fanoušci na soutěžích již od Sevilly 2008.

Po 4:15 hodin: Zatím se žádné překvapení nekoná. Balík jede nadále pohromadě, nejaktivnější jsou domácí Argentinci Bertolla, Blaum a Carizzo. Oba naši kluci jsou stále v balíku. Asi před hodinou začalo pršet. Foto přímo ze závodu.

Po 3:15 hodin: Hlavní čelo stále pohromadě, ostatně na takto dlouhém závodě by bylo překvapení, pokud by tomu bylo jinak. Rosťa s Libim teď spíše na konci peletonu. Vepředu je to stále aktivnější, jsou tam již i pokusy o nakopnutí.

2 hodiny závodu: Všichni se opět sjeli dohromady, na čele jsou nejaktivnější Argentinci a mladý Ital Stochino, který již stál na stupních vítězů v Capri – Neapol. Odpadl Makedonec Pop Acev.

1,5 hodiny závodu (15:30): Libi s Rosťou stále v balíku, Rosťa je tak na fotkách prvních tří průběžného pořadí na stránkách závodu. Stojčev s dravým Argentincem Villagoizem jsou momentálně 50 metrů za balíkem.

2. SMS ve 14:40 našeho času (v Santa Fe je o 4 hodiny méně): Po 40 minutách balík pohromadě, Rosťa s Libim na jeho špici. Zatím se plave v klidu. Voda letos hodně teče.

1. SMS ve 14:04 hod.: Závod odstartoval. Libor i Rosťa v Balíku. Zataženo, teplo. S Rosťou jede tradičně Gonzales, s Libim taťka Ivan.