Zvoleni dálkoví plavci desetiletí

Časopis FINA Aquatic World Magazine zvolil nejlepší sportovce desetiletí (2000-2009) ve všech plaveckých sportech. Volit mohlo všech 202 plaveckých federací FINA a dále vybraní plavečtí experti. V bazénu vyhrál s přehledem 14-násobný olympijský šampion Michael Phelps (USA) a 8-násobná olympijská medailistka Inge de Bruijn (NED), která naopak jen těsně předstihla 4-násobnou olympijskou vítězku Janu Kločkovou (UKR). Nás samozřejmě nejvíce zajímáv kategorie volné vody a v ní byly výsledky rovněž jednoznačné. Zvítězili fenomenální Thomas Lurz (GER; na snímku) před Petarem Stojčevem (BUL), Maartenem van der Weijdenem (NED), Davidem Daviesem (GBR) a Vladimirem Djatčinem (RUS), a „ruské torpédo“ Larisa Ilčenko (RUS), před Edith van Dijk (NED), Brittou Kamrau (GER) a Violou Valli (ITA).

Vizitky a výsledky:
30-letý Lurz je mnohonásobný šampión Německa na 800VZ i 1500VZ a v roce 2004 se dokonce kvalifikoval na patnáctistovce do Atén, kde ještě dálkové plavání nebylo na programu OH. Již o dva roký dříve se ovšem představil na MS v DP v Egyptě, kde na 5km vybojoval první medaili, zatím „jen“ bronzovou, a na ME ve stejném roce pak stříbrnou. O rok později ještě na MS v Barceloně závodil na patnáctistovce (11.), ale následně již zůstal pouze ve venkovní vodě, ve které na světových šampionátech (FINA i FINA OWS) vybojoval zlato na 10km v roce 2004, zlato na 5km a stříbro na 10km v roce 2005, zlatý double v roce 2006, zlato na 5km a stříbro na 10km v roce 2007, zlato na 5km a bronz na 10km v roce 2008 a znovu zlatý double v roce 2009. Lurz tak od roku 2005 nepřetržitě obhajuje titul šampióna na pětikilometrové trati a rovněž nepřetržitě neslezl ze stupně vítězů na olympijské desítce, ve které však především získal bronz na OH v Pekingu.

21-letá Ilčenko vydobila své první zlato z pětky na MS v Dubaji 2004 v pouhých 15 letech a nepřetržitě na ní kralovala až do Říma 2009, kdy byla konečně její neporazitelnost utnuta a „zbylo“ na ni jen stříbro za Australankou Melissou Gorman. Titul získala rovněž na deseti kilometrech a to v letech 2006-2008. K těmto jejich 8 zlatým medailím z MS, což nemá v historii ženského plavání obdoby, přidala díky svému tradičnímu „turbo“ finiši i olympijské zlato z Pekingu.

Výsledky plavce desetiletí podle FINA Aquatic World Magazine:

Open water:
Muži:
1. Thomas Lurz (GER), 2. Petar Stoychev (BUL), 3. Maarten van der Weijden (NED)
Ženy:
1. Larisa Ilchenko (RUS), 2. Edith van Dijk (NED), 3. Britta Kamrau (GER)

Plavání:
Muži:
1. Michael Phelps (USA), 2. Grant Hackett (AUS), 3. Pieter van den Hoogenband (NED)
Ženy:
1. Inge de Bruijn (NED), 2. Yana Klochkova (UKR), 3. Natalie Coughlin (USA)

Skoky do vody:
Muži:
1. Dmitry Sautin (RUS), 2. Tian Liang (CHN), 3. He Chong (CHN)
Ženy:
1. Jingjing Guo (CHN), 2. Wu Minxia (CHN), 3. Yulia Pakhalina (RUS)

Synchro:
1. Anastasia Davydova (RUS), 2. Virginie Dedieu (FRA), 3. Olga Brusnikina (RUS)

Vodní pólo:
Muži:
1. Tamas Kasas (HUN), 2. Peter Biros (HUN), 3. Aleksandar Sapic (SRB)
Ženy:
1. Brenda Villa (USA), 2. Giusy Malato (ITA), 3. Danielle de Bruijn (NED)