Great East Swim 2010 – Jana druhá

Jana Pechanová na stupních vítězů!

Výsledky Great East Swim

V Anglii proběhl za účasti 3000 (!!) plavců první Great Swim letošní série – Great East Swim. Cenný skalp Cassie Patten a prestižní druhé místo vybojovala letos ve vynikající formě plavající Jana Pechanová.  Porazit ji dokázala jen mistryně světa Keri-Anne Payne, které se konečně, poprvé v Great Swim, podařilo vybojovat vítězství. Mezi muži zvítězil australský ironman Ky Hurst před patnáctistovkařským specialistou Vangeneugdenem z Belgie a mistrem světa na 25km z roku 2004, dalším Australanem Brendanem Capellem, který v letošním roce vyzval na souboj světový rekord na Kanálu La Manche tak, jako Rosťa Vítek v roce loňském.

Honza Pošmourný vybojoval šesté místo a o jedno místo se zlepšil oproti loňskému roku, když navíc jen o dohmat prohrál s legendárním Petarem Stojčevem. Silva Rybářová a Lukáš Jachno, vybojovali oba sedmé místo. Další Great Swim se plave v Londýně 3. července.

Článek před startem:
V Suffolku v Anglii proběhne v sobotu první letošní závod nejmasovější a nejmedializovanější plavecké akce loňského a nejspíše opět i letošního roku – Brittish Gas Great Swim (v jednom závodě i přes 6000 plavců). Ten letošní má ještě o jeden závod navíc, takže jich bude pět. Pět obrovských závodů na jednu míli pod hlavičkou hlavního sponzora Britského plaveckého svazu Brittish Gas. Série je velice silně obsazována těmi nejlepšími maratonci i bazénovými plavci a letošek bude posouvat laťku ještě výše. Již vloni vitězili Britta Kamrau (2x), Tom Allen, Thomas Lurz, Katy Whitfield, Daniel Sebrennikov (2x) a Nadine Pastor. Na startu se objevili takoví borci jako Stojčev, Davies, Fog, Okimoto, Pyane, Patten, Ilčenko, Wolfgarten a řada dalších. Připomeňme, že právě v Suffolku se loňského Great East Swim zúčastnili i naši reprezentanti Jan Pošmourný a Silva Rybářová a mezi 1500 plavci uspěli sedmým resp. šestým místem.

Oba dva spolu s Janou Pechanovou (všichni tři Kometa  Brno) a Lukášem Jachnem (USK) se zúčastní prvního letošního Great Swim a spolu s nimi opět nadupaná startovka. Jen příkladem mistr Evropy na 200PZ James Goddard (GBR), mistr světa na 25km Brendan Cappel (AUS), držitel světového rekordu na Kanálu La Manche a 9-násobný vítěz světového poháru Petar Stojčev, sedminásobný šampion Austráli IRONMAN a 11. z Pekingu na 10km Ky Hurst, excelentní patnáctistovkař Tom Vangeneugden (BEL) a řada dalších vynikajících plavců z celého světa. Mezi ženami pak samozřejmě hvězdné domácí duo Keri-Anne Payne a Cassie Patten, loňská vítězka Katy Whitfield a další americké, britské a irské hvězdy.

Jsme s našimi v kontaktu a o výsledích budeme informovat. Za pozornost rozhoděn stojí výše uvedený odkaz na stránky závodu, kde rovněž lze najít spoustu informací a ocenit jejich rozsah a grafické zpracování.