Květoslav Svoboda druhý v Turecku v Evropském poháru

Ve třetím kole Evropského poháru v dálkovém plavání v tureckém Kocaeli se na trati 5 kilometrů premiérově představil Květoslav Svoboda (Kometa Brno), který teprve tento týden oznámil svůj záměr startovat na nadcházejícím Mistrovství Evropy v plavání pouze na vytrvalecké trati 5 kilometrů v otevřených vodách Balatonu a nikoliv v bazénové části mistrovství Evropy, kam se rovněž úspěšně kvalifikoval, což potvrdil právě minulý týden při domácím šampionátu v Podolí. Ovšem i na pětikilometrové trati se mu vyjímečně daří, když v květnu překonal český rekord a počátkem měsíce získal svůj první dálkoplavecký titul na trati 5 kilometrů ve Svobodných Heřmanicích. Nyní v Turecku pak přidal další výrazný úspěch, když se mu i přes vyjímečně silnou konkurenci podařilo ve svém prvním mezinárodním startu v dálkovém plavání vystoupat na stříbrný stupínek stupňů vítězů.

„Z průběhu závodu jsem spokojený a nadšený. Trochu mě mrzel finiš. Myslím si, že jsem měl na vítěze. Vedl od druhého kola, měl naskok 50 metrú. Stáhl jsem ho poslední kolo a na poslední bójce jsem dostal pár rán, trochu mě to rozhodilo, ale vytáhl jsem se zpět,“ řekl bezprostředně po závodě Květoslav Svoboda (Kometa Brno).

Sedmé místo je úspěchem i pro českou reprezentantku Silvu Rybářovou (rovněž Kometa Brno), která se rovněž představí na blížícím se Mistrovství Evropy v Maďarsku a předznamenala tak, po nedávném zisku domácího titulu v závodě na 10 kilometrů, svoji gradující formu. „Od startu jsem se držela v hlavní skupině. Na druhém okruhu se tempo začalo pomalu stupňovat a vydrželo se do konce závodu. Bojovala jsem pěstma se španělkama, které mně v posledním kole poodjeli a já je už neuvisela. Ale s výsledkem jsem spokojená,“ řekla po závodě Silva.

V zádově se představil i reprezentační novic Lukáš Jachno (USK), pro kterého to byl stejně jako pro Svobodu premiérový velký závod na vytrvalostní trati, na kterém se mu rovněž podařilo probojovat se na Balaton. Ke svému patnáctému místu sdělil: „Ja za sebe mohu prohlasit, ze jsem spokojeny s prubehem zavodu, byla to moje prvni mezinarodni zkusenost. Hned v prvnim kole jsem se potkal s meduzou, dostal jsem chapadlem do obliceje. Na uplnem konci druheho kola jsem nezachytil nastup cela a propadl se na konec hlavni skupiny.“

O tři příčky lépe doplavala juniorská reprezentantka Bára Picková (Jihlavský plavecký klub), která bude jako jediná reprezentovat Českou republiku pro změnu na juniorském Mistrovství Evropy v Holandsku. 21. místo pak získala terpve šestnáctiletá naděje Jana Zaplatílková (Lokomotiva Trutnov), která v dálkovém plavání v zahraničí rovněž debutovala.

Výsledky Muži:
1. GER – ANDREAS WASCHBURGER – 57:30,32
2. CZE – KVĚTOSLAV SVOBODA – 57:32,62
3. GER – MANUEL BELZER – 57:33,88
4. IRL – BRYAN CHRISTOPHER – 57:35,01
5. GER – HENDRIK RIJKENS – 57:37,03
15. CZE – LUKÁŠ JACHNO – 59:29,03

Výsledky Ženy:
1. HUN – EVA RISTOV – 1:00,37,33
2. ESP – MARTA RECIO – 1:00,37,63
3. GER – ISABELL DONATH – 1:00,40,79
4. SUI – SWAN OBERSON – 1:00,51,28
5. ESP – MARTA MAYOL – 1:00,59,49
7. CZE – SILVIE RYBAŘOVÁ – 1:01,09,09
12. CZE – BARBORA PICKOVA – 1:02,27,60
21. CZE – JANA ZAPLATILKOVÁ – 1:09,52,80

Před závodem:

Třetí kolo Evropského poháru proběhne paradoxně znovu na asijském kontinentu (po prvním kole v Izraeli) – v asijské části evropského Turecka. V Kocaeli se představí vedle osvědčené Silvy Rybářové (Kometa Brno) a juniorské reprezentantky Báry Pickové (JPK) i úspěšný kvalifikanti na ME v Maďarsku čerstvý mistr ČR na 5 kilometrů Květoslav Svoboda (Kometa Brno), který na ME dokonce upřednostnil volnou vodu před bazénem, ve kterém startovat nebude, a Lukáš Jachno (USK). Vedle nich se pak představí i mladičká teprve 16-letá Jana Zaplatílková (Lokomotiva Trutnov). Pro posledně dva jmenované to bude první zkušenost s tak významnou soutěží na volné vodě a to samé de facto platí i pro trojnásobného olympionika Květoslava Svobodu, který se do venkovních vod razantněji noří teprve od letošního roku, ale díky českému rekordu i titulu na 5km velmi úspěšně.