MČR Svobodné Heřmanice – noví mistři republiky se ujali vlády

Jsou to Vítek, Rybářová, Svoboda a Pechanová – výsledky jsou již ke stažení i zde
Mistrovství republiky ve Svobodných Heřmanicích se nejenomže vydařilo, co do počasí, teploty vody, skvělé účasti a ještě skvělejšího organizačního zabezpečení v čele s neúnavným Ivanem Smolkou, který znovu a znovu dokáže překonat vše, co bylo doposud na otevřené vodě u nás kdy viděno a zorganizováno, ale přineslo i napínavé a těžko uvěřitelné soupeření, které si navíc letos budeme moci připomenout i ze záznamu v České televizi – v premiéře 8.7. ve 14:40 na ČT4 a pak znovu v sobotu 10.7. v 13:20, v neděli 11.7. v 07:05 a v sobotu 17.7. v 16:30 vždy na ČT4.

Sobota nepřinesla překvapení, zato přinesla 15. titul na otevřené vodě již 34-letému dvojnásobnému otci Rostislavu Vítkovi (snímku Jana Michalíka), který naším nejdelším plaveckým tratím průběžné vládne i přes střídání generací soupeřů, již od roku 1998, kdy získal svůj první titul…

Z desítky, moderní tratě, je má z let 2006 a 2007. V sobotním maratonu mu byl více než zdatným soupeřem jeho oddílový kolega a následovník Jan Pošmourný, který s ním bojoval až do 9. kilometru, ve kterém však Rosťa Vítek nakopl turbo a odskočil o celou minutu kupředu. Bronz vybojoval další člen velestáje Komety Brno Jan Štábl, který navíc získal i titul v kategorii starších dorostenců. Ten v mladších dorostencích pak vybojoval domácí (TJ Krnov) Jakub Říha.

I závod žen měl podobný vývoj – po celou dobu se navzájem hlídaly a honily Silva Rybářová (rovněž Kometa Brno) a mladičká Lenka Štěrbová (SC PA Pardubice) daleko před zbytkem startovního pole. I přes napínavý souboj a velké nasazení nakonec Silva nepřipustila větší překvapení, než že ji Lenka pěkně prohnala, a Lenku si ohlídala až do cíle i přes. Ta tak sice neobhájila své loňské seniorské zlato, ale titul v mladších dorostenkách ji zůstal. Pro bronz si pak doplavala ještě mladší Adéla Solská (KPS Opava). Titul v kategorii starších dorostenek vybojovala Nikola Svobodová (Kometa Brno).

Neděle pak přinesla na poloviční trati přímo extázi, když venkovní vody rozčeřila trojice Květoslav Svoboda, Rostislav Vítek a Jan Pošmourný, která od startu nasadila neuvěřitelné tempo a nedala nikomu dalšímu šanci si s nimi zazávodit a ukázala, kde je světová špička oproti těm zatím mladším a méně zkušeným. Tito tři machři v úniku od počátku až do cílového finiše pak předvedli strhující šachovou partii, kdy obzvláště český rekordman na 200VZ a 400VZ se snažil využít své rychlosti v prvních kolech, což však zkušený Vítek i čím dál rychlejší Pošmourný udrželi, následně se vrátili do „standardního“ tempa, aby opět v posledním kole předvedli přerychlý nástup a téměř kilometrový finiš, který sice táhl Květoslav Svoboda, ale oba zkušenější maratonci si po celou dobu vytvářeli příležitosti i pozice jeho předjetí. Květoslav Svoboda tak potvrdil své pětkařské ambice, které naznačil již v několika bazénových vytrvalostních závodech, až se mu v tom posledním v květnu v Brně podařilo dokonce překonat český rekord na 5000 metrů, a ke zlatu z bazénové pětky z Pardubic 2007 přidal svůj vůbec první titul ve své dlouhé a úspěšné kariéře z otevřené vody a symbolicky tak právě on z pětkařského trůnu Rosťu Vítka, na kterém po sobotním desítkářském zlatu zbylo „jen“ pětkařské stříbro. Byl to nádhérný souboj a domýšlet si, jak by dopadl resp. o kolik by byl ještě dramatičtější, než byl, kdyby Rosťa s Pošmym neměli v rukách sobotní desítku, je naprosto zbytečné. Titul mezi staršími dorostenci získal stejně jako v sobotu Jan Štábl a mezi mladšími zaplaval fantasticky teprve patnáctiletý Jakub Tobiáš (všech pět Kometa Brno).

Do závodu žen v neděli nastoupila Jana Pechanová, která zvládla dlouhý a náročný přesun mezi Londýnem, kde jen o den dříve vystoupala na bronzový stupínek exkluzivní britské série Great Swim za oběma britskými olympijskými medailistkami a navázala tak na druhé místo z prvního závodu této série, a dala tak najevo, že hodlá i v domácích vodách prodat svoji letošní vynikající formu, kterou předznačila již překonáním svého vlastního rekordu na 5000 metrů v květnu a k zimnímu bazénovému titulu na 5 kilometrů tak přidala i ten cennější z venkovní vody, který ještě okořenila nádherným soubojem s muži i předvedením krásných taktických manévrů, které lahodily oku diváků. Jim zamrazilo jen na okamžik, když Jana zastavila v půli závodu kvůli bolestem břicha a nechala si tak ujet souplavce, ale brzy se do závodu rychle vrátila. Stříbro získala zlatá ze soboty Silvie Rybářová (oba Kometa Brno) a bronz vyplavala Lenka Štěrbová, která tak vedle vytrvalosti a odolnosti, kterou osvědčila již dříve, potvrzuje i nabírající rychlost, což je v jejím věku velkým příslibem pro budoucnost i pro její srpnový pokus na Kanálu La Manche. V každém případě titul v kategorii mladšího dorostu patří jí, tak jako Nikole Svobodové v kategorii starší.

Vedle šampionátu se na Šífrech konal i závod k 760. výročí založení obce Svobodné Heřmanice na 1km, který vyhráli Květoslav Svoboda a Magda Okurková (oba Kometa Brno). Závody Českého poháru na 1km žactva vyhráli v sobotu Michaela Štěrbová (SC PA Pardubice), Matěj Pošmourný (KSP Kladno), Kristýna Záhoříková (Slávie Plzeň) a Matěj Kozubek (Bohemians). Na delší tříkilometrové trati v neděli pak vyhráli znovu Míša a Matěj a dále Lucka Kůrková a Petr Dostál (oba PK Vysoké Mýto).