Mělice viděly první letošní venkovní maratony

MěliceVítězství pro Vítka, Štěrbovou, Štábla, Rybářovou, Kútníka a Novotnou.

Mělice nezklamaly. Voda se díky horkému počasí posledního týdne dokázala ohřát o neuvěřitelných 7 stupnů na bazénových 24°C, které přilákaly téměr dvě stovky startujících i přes kolizi s termíny jiných závodů v bazénu i masters. První letošní závod ve volné vodě přinesl i novinku v podobě kontroly vyhovujících plavek před samotným závodem a na závěr také drama v podobě diskvalifikace nejrychlejších mužů a ženy na pětikilometrové trati kvůli pochybení v obeplavání bójky.

V každém případě, nejdelší patnáctikilometrový maraton vyhráli za jasného a horkého počasí oba favorité – obhájci Českého poháru 2009 Rostislav Vítek (Kometa Brno), který v Mělicích obhájil vítězství z předchozího roku a celkově zde vyhrál již po deváté (2009, 2007, 2006, 2002, 2000 (25km), 1999 (20km), 1998 a 1997), a naopak premiérově domácí Lenka Štěrbová ml. (SC PA Pardubice), která navázala na předloňské vítězství své maminky (vyhrála rovněž 2004 a 2003).

Pětikilometrový závod, po zmíněných diskvalifikacích, které vyřadily mj. vítěze posledních ročníků Janu Pechanovou, Jakuba Fichtla nebo Jana Pošmourného, vyhráli Jan Štábl a Silvie Rybářová, nejkratší tříkilometrovou trať Ján Kútník a Eliška Novotná (všichni Kometa Brno). Trojku žáků pro sebe rozhodli Matěj Kozubek (Bohemians) a Renata Fialová (Radbůza Plzeň). Nejmladší žáci absolvovali jeden kilometr a nejrychlejší byli Matěj Pošmourný a Nikola Jílková (oba KSP Kladno).

Kompletní výsledky jsou k dispozici v záložce „Výsledky“.

Dalším závodem letošního Českého poháru, poté, co byly kvůli povodním zrušeny Výkleky, je samotný domácí šampionát na 5 a 10 kilometrů, které hostí Svobodné Heřmanice ve dnech 3. a 4. července. Ještě před tím lze přijmout pozvání na 3-kilometrový závod v polských Katowicích o týden dříve, jehož rozpisy a informace o němž byly zveřejněny již dříve. A hned dva dny po šampionátu, netradičně v úterý o státním svátku, proběhne Seč, se štafetovým závodem, takže maratonci si absenci květnových a červnových závodů bohatě vynahradí hned první a prodloužený červencový víkend několika starty v sobotu a neděli na Šífrách a v úterý na Seči.