Mistrovství ČR Šífry

Blíží se první z vrcholů letošní sezóny. Domácí šampionát na 5 a 10 kilometrů, který se odehraje v osvědčeném a přátelském prostředí lomu ve Svobodných Heřmanicích, jejichž 760. výročí založení bude mistrovství oslavovat.

Do šampionátu vstoupí jako obhájci Rostislav Vítek a Silva Rybářová (oba Kometa Brno), kteří drží titul na 5 km z loňského Lipna, přičemž Rosťa bude obhajovat titul již po třetí v řadě, protože již vloni obhájil předloňské zlato právě z Šífer. Na dvojnásobné desetikilometrové trati budou titul obhajovat Jakub Fichtl (Radbůza) a Lenka Štěrbová ml. (SC PA Pardubice), kteří ho vybojovali v loňském roce na Seči. Vítek a Štěrbová jsou zároveň úřadujícími mistry ČR na 20 km, ale k jejich obhajobě nastane čas až v srpnu na Lipně, kde se koná mistrovství na této nejdelší trati.

Všichni úřadující mistři mají předlouhou řadu vyzyvatelů tak, jak se naše špička útěšně rozrůstá, bezpochyby v čele s Janou Pechanovou, čerstvou a přitom staronovou držitelkou českého rekordu na 5000m a předcházející mistryní ČR na 5km právě ze Šífer 2008 a úřadující bazénovou mistryní ČR na 5000m, dlouholetou bazénovou jedničkou, dnes i držitelem českého rekordu na 5000m Květoslavem Svobodou, čerstvým držitelem českého rekordu na 10000m a úřadujícím bazénovým mistrem ČR na 5000m Janem Pošmourným, v Austrálii se rok připravujícím reprezentantem Liborem Smolkou, ale i mladými Štáblem, Jachnem, Kočařem a dalšími a dalšími. Jakákoliv predikce není na místě.

Aktualizovaný rozpis je k dispozici v dokumentech a jen připomínáme, že podmínkou účasti byl start na jakékoliv závodě Českého poháru na otevřené vodě od loňského mistrovství na Seči (včetně) do termínu přihlášek. Ti, kdo tuto podmínku nesplnili mají k dispozici sobotní závod na 1 kilometr, který je standardním závodem Českého poháru.

Hned v úterý bude navazovat mistrovství ČR na 4x2km na Seči, kde se rovněž poplave tradiční Kroufkův memoriál.