Naši odlétají do dějiště Mistrovství Světa

V sobotu 17. července začíná v kanadském Robervalu, tradičním dějišti závodů světového poháru v dálkovém plavání, mistrovství světa v této plavecké disciplíně. Na světovou špičku zde čekají nejdelší plavecké tratě, do nichž se zapojí i čeští reprezentanti, kteří se postupně do Robervalu sjíždějí.

Jako první dorazil 25-letý Libor Smolka, který do Kanady zamířil z opačného směru po ročním tréninkovém pobytu v Austrálii a na něhož čeká nejdelší 25-kilometrový maraton, ve kterém se pokusí zúročit australskou přípravu a navázat na loňské překvapivé 10. místo z mistrovství světa v Římě na stejné trati i na letošní úspěšné vystoupení v maratonech světového poháru v Argentině.

V pátek ráno do Kanady přicestovala hlavní část týmu, v čele s Janou Pechanovou, která se doposud jako jediná z Čechů dokázala prosadit na mistrovství světa na stupně vítězů a v Barceloně (2003) a v Dubaji (2004) vybojovat stříbrnou medaili. Jana nastoupí velice nepříjemně bez jakékoliv aklimatizace, po 28-hodinové cestě, hned v sobotu do závodu žen na 10 kilometrů a v úterý do kratší pětikilometrové trati. Jana si letos do Kanady přivezla skvělou formu, v květnu překonala svůj vlastni 9 let starý český rekord na 5000 metrů a minulý týden s přehledem vybojovala titul mistryně ČR na 5 kilometrů.

Spolu s Janou jsou v Kanadě i Jakub Fichtl a Jan Pošmourný. Oba se představí v neděli na olympijské desítce a hned v úterý na trati 5 kilometrů spolu s Janou. Jakub Fichtl toho má ve svých 26 letech mnoho za sebou, na mistrovství světa je po několikáté a v roce 2005 dokázal v Hong Kongu i vyhrát závod světového poháru, ale letošní rok je pro něj specifický, protože od loňského roku, kdy dostudoval medicínu, pracuje jako lékař v plzeňské nemocnici, a tak mu na vytrvalostní trénink nezbývá tolik času, ale o to větší motivaci si do Kanady přivezl a formu, která mu šla prokazatelně v posledních závodech nahoru, právě on dokáže správně vyladit. Jan Pošmourný je sice ve svých 22 letech nejmladším členem výpravy, ale i on je na mistrovství světa již potřetí a bude se snažit vylepšit si 17. místo vloni z Říma.

Jako poslední, až v sobotu 17.7., přiletí do Kanady veterán Rostislav Vítek, kterého čeká nejdelší 25-kilometrový maraton. Ve svých 34 letech bude nejstarším mužem celého šampionátu a přestože se na nejvyšší úrovni pohybuje již od roku 1997, kdy se představil na mistrovství Evropy v Seville, znovu se pokusí vybojovat co nejlepší umístění, kdy největší ambice měl vloni po vítězství v maratonu světového poháru Capri – Neapol (36 kilometrů), ale přesto nakonec doplaval na mistrovství světa v Římě na 25 km po potížích „až“ osmý, ale ziskem českého titulu na 10 kilometrů minulý týden potvrzuje, že mu vynikající výkonnost vydržela i v letošním roce.

Program:
Sobota 17.7. ženy 10km
Neděle 18.7. muži 10km
Útery 20.7. muži i ženy 5km
Čtvrtek 22.7. muži 25km
Pátek 23.7. ženy 25km