Žeň Českých rekordků z kontrolního závodu v Brně

Přepisovaly se rekordy na 5 i 10km

Pokud by česká reprezentace v létě navázala na výkony, které předvedla v Brně při kontrolním startu, můžeme se těšit na velice úspěšnou sezonu. Vždyť v Brně bylo překonáno tolik českých rekordů, jako v žadném jiném bazénovém dálkoplaveckém závodě v jejich předlouhé historii.
Rekord první: Musíme začít u Jany Pechanové, protože překonala svůj vlastní 9 let (sic!) starý čas z roku 2001, jeden z nejvousatějších rekordů. To je obdivuhodné a zároveň příslibné! Byť o pouhé 2,7 vteřiny. Jen doplním, že Janě patří 10 z TOP 11 časů české historie…
Rekord druhý: stejné jméno i čas, jen kategorie – byť to není u dam slušné, kategorie 25+, překonala svůj vlastní, jak jinak, rekord 58:10 z roku 2008.
Rekord třetí: Květoslav Svoboda, bazénová středotraťařská legenda, si po loňském českém rekordu na 5km na 25-metrovém bazénu přivlastnil v Brně i rekord 50-metrový. A to hned o více než minutu, o kterou překonal předchozí rekord Jakuba Fichtla z loňského roku. Přitom si o více než 2 minuty vylepšil svůj osobní rekord z roku 2007 z Pardubic, kde tehdy získal titul, ale rekord mu ještě unikl…

Rekord čtvrtý: dtto jako u Jany, jen v tomto případě můžeme kategorii 25-29 nazvat pravým jménem:-)
Rekord pátý: Pokud bychom měli zvolit nejhodnotnější výkon, je to výkon Jakuba Kočaře – teprve šestnáctiletý mladší dorostenec překonal nedávný rekord Víta Ingedulta z ledna z Pardubic o vícenež 3 (sic!) minuty. Zároveň si vylepšil osobní rekord z Pardubic 2009 58:31 o více než 4 minuty(!). Navíc se dostal pod hodnotu předchozího seniorského rekordu Jakuba Fichtla a tak tu máme druhý nejlepší čas historie a to v jeho pouhých 16 letech.
Rekord šestý: Honza Pošmourný potvrzuje svoje postavení v posledních dvou letech nejenom na pětce, ale i na desítce – o 50 vteřina překonal 3 roky starý zápis svého mentora Rosti Vítka. Ten sice do závodu rovněž nastoupil, ale po 2-týdenní nemoci mu stačily síly jen na 5 kilometrů, po kerých ze závodu odstoupil. Pošmy přitom formu naznačil již minulý týden v Izraeli na Evropském poháru na stejně dlouhé trati v Rudém moři. O kvalitě jeho času svědčí i to, že na mezičasa na 5 km zaplaval Pošmy 12. nejlepší čas pětkařské historie, jen 30 vteřin za svým osobákem z této tratě.
Rekord sedmý: Honza Štábl se stal prvním starším dorostencem s desítkou pod dvě hodiny. Rekord převzal od svého oddílového kolegy Lukáše Grábla, který dal přednost pětikilometrovému závodu, kde zaplaval skvěle pod 56:30… Honza Štábl tak drží rekord na desítku v kategorii mladšího i staršího dorostu…

Závod přinesl i další skvělé výsledky – Silva Rybářová se stala třetí nejrychlejší českou pětkařkou v osobním rekordu, a osobáky si dělali i další plavci. Za pozornost stojí, že rekordy válcovala nevyčerpatelná stáj Komety Brno. Můžeme se tedy těšit na úspěšná vystoupení reprezentantů a dalších vytrvalců nejenom na MS v Kanadě či ME v Maďarsku, ale i na prestižních šampionátech na Šífrách, Seči či Lipně a také v průběhu celé dálkoplavecké sezóny vůbec. Ta přitom začíná již za 3 týdny na Letovické přehradě.