Mistrovství Evropy juniorů

Podmínky na MEJ v Hoornu byly dost tvrdé. Voda 20 stupňů, silný vítr, velké vlny a slabý déšť. Start závodů byl opožděn o půl hodiny, neboť se čekalo, až se na trati doplavou nějaké místní závody. Na start se postavilo 36 juniorů a 32 juniorek, mezi nimi i Barbora Picková, která se po zdravotních problémech z konce června dostala do dobré kondice a na závod si celkem věřila. Na rozdíl od kluků, kde se pole brzy roztrhalo a závod probíhal celkem v klidu, plavaly děvčata v jedné skupině, ze které občas odpadaly závodnice, které už nemohly a nebo utržily pořádnou ránu. Po 500 metrech skončila i Slovenka Farkašová. S nakopnutým krkem nemohla popadnout dech a tak pro ni museli přijet záchranáři s lodí. Na obrátce na 1500 došlo i na Báru, plavající tou dobou uprostřed balíku okolo 10 místa. Jedna z ruských závodnic jí strhla z hlavy brejličky a zahodila je pryč.

Takže zbytek závodu odplavala bez nich. Přesto se udržela v první skupině až do poslední obrátky 500 m před cílem. Postupně se dokázala asi 300 m před cílem dostat na 13.-14. místo, ale pak se nechala vytlačit příliš do strany a než se vrátila zpět do správného směru byla už 18. a neměla již v závěru síly s tím něco udělat. Bára si zaslouží pochvalu za bojovnost a malý odstup od nejlepších ( 23 sekund od medaile ) ale spokojení být nemůžeme. Cílem bylo ( tak jak by mělo být u všech našich plavců na evropských šampionátech ) nejhůře 16. místo v první polovině startovního pole a to se splnit nepodařilo, takže naše vystoupení nebylo úspěšné, přesto Barbora dokázala, že je schopná s těmi nejlepšími držet krok a až získá více zkušeností, věřím, že se dostaví i lepší výsledky.

Před závodem jsme psali:

Bára Picková nakonec vybojovala 18. místo. Zažila si ovšem doslova masakr, když ji na jedenapůltém kilometru Ruska strhla brejličky. Bára se pak projevila jako velká bojovnice, když zbylých 3, 5 kilometru oplavala bez nich a přesto se udržela s vedoucím balíkem. Na dobrý finiš to ovšem již nestačilo a tak si Bára z Nizozemska odváží 18. místo, stejně jako vloni z Chorvatska.

8. Mistrovství Evropy juniorů na 5 kilometrů proběhne v sootu 31. července v nizozemském Hoornu. Šampionát bude skvěle obsazený, protože příležitost k obhajobě, která není u juniorských šampionátů úplně běžná, bude mít loňská mistryně Evropy z chorvatské Poreče Britka Eleanor Faulkner, a rovněž další dva loňští medailisté – stříbrná Italka Greta Sandrini a bronzový Rus Kirill Abrasimova, který dokonce získal stříbro ještě o rok dříve ve francouzském Séte.

Zajímavostí je pak start slovinského Jana-Karela Petrice, jehož otec Darian vybojoval v barvách Jugoslávie na ME 1981 a 1983 bronz na 400VZ. Mistrovství Evropy juniorů obsadí 20 federací a vedle 5-kilometrového závodu bude na programu i tradiční týmová časovka smíšené trojice na 3 kilometry. Česká republika obsadí pouze závod jednotlivců, v němž se představí Bára Picková (JPK), která na volné vodě nabývá stále více zkušeností, má již medaile z domácích šampionátů, starty v závodech evropského poháru a na MEJ startovala již v loňském roce, takže se jistě můžeme těšit na výrazné vylepšení loňského 18. místa.