Jablonecká přehrada

V sobotu se na Jablonecké přehradě uskutečnilo další kolo Českého poháru. Na startu se sešlo 110 plavců. Celý závod silně poznamenal déšť, který se spustil okolo desáté hodiny a vydržel téměř až do konce závodů. Teplota vody „držela“ na slušných 20°C, ale bylo přeci jen citelně chladněji.

Závod na 10 km se plaval na okruhu 1250 m osmkrát a měl dva favority. Zatímco zkušenější Jakub Fichtl z Radbuzy Plzeň se dokázal vyrovnat s danými podmínkami, vedoucí muž ČP brněnský Jan Štábl pro zimu závod brzo vzdal. A tak se v cíli s náskokem 5:40 min objevil první plzeňský závodník, druhý, doplaval Michal Flora z TJ Krnov a hned za ním Ján Kútník z Komety Brno. Závod žen měl stejnou režii jako v posledních závodech. V čele dvojice Lenka Štěrbová ml. (SCPAP) a Adéla Solská (KPSOp). Rozdíl v cíli 0:04 pro mladší Lenku Štěrbovou, která si tak před nedělními 16.narozeninami dala pěkný dárek a hlavně před pátečním odjezdem na Kanál La Manche zvedla sebevědomí. Třetí doplavala se ztrátou 8:30 min Magda Okurková z Komety Brno.

Závod na 5 km se plaval oproti loňsku na okruhu 1000 m a zvítězil v něm Ondřej Smetana z Bohemians Praha, o deset sekund zpět zůstal Martin Švec (RPl) a o další čtyři sekundy Tomáš Vyskočil (MoP). I v soutěži žen putuje vítězství do Bohemky zásluhou Simony Švandelíkové, která „nadělila“ své oddílové kolegyni Kateřině Halákové v cíli přes jedenáct minut, třetí skončila Eliška Hutová z University Brno.

Závod na 3 km vyhráli v kategorii mužů domácí Marek Sádovský a v kategorii žen pardubická Iveta Nováková.

Za zmínku stojí i double vítězství mladšího žáka Tomáše Kozubka, který vyhrál 1 km a 3 km a jeho bratra Matěje, který ve starších žácích vyhrál závod na 3 km a 5 km. Oba – jak jinak – Bohemians Praha.

Napsal Tomáš Neterda