Informace z kanálu – Lenka se vrací zpět do ČR

neděle 22.8. odpoledne
Zdravíme z větrného Doveru a posíláme úplně poslední info č. 8:
Stejně jako v sobotu večer nebyl lodivod ani při telefonátu v neděli v 7.30 hodin ráno definitivně rozhodnut zda odstartovat. Dokonce ani ty nejaktuálnější předpovědi počasí a podmínek v Kanálu uváděné různými zdroji nebyly jednoznačné. Proto Reg Brickell ještě dnes před osmou hodinou ráno vyplul sám na moře, aby se osobně přesvědčil jak vypadá situace. Následně nás informoval, že jak rychlost větru tak především jeho špatný směr (z boku a proti směru přílivového proudu) vytvářejí roztříštěné vlny, které plavcovu rychlost limitují v takové míře, že naděje na úspěch je minimální. Rozhodl se proto zrušit dnešní plavbu. Do stejné pozice jako Eňa se dostali i další plavci, kteří upírali zbytek nadějí k neděli, protože všichni ostatní lodivodi vyhodnotili situaci stejně jako Reg Brickell a nevypluli.

Předpověď na pondělí, kdy končí období „neap tide“, i na několik příštích dní je natolik špatná, že nemá smysl dále zůstávat a čekat. Zítra proto odjíždíme domů. Lodivod Brickell má všechna příznivá období do konce této sezóny plná rezervacemi plavců a tak Eně zbývá již jen jedna velice nejistá možnost uskutečnění pokusu ještě v tomto roce. Touto možností je pokusit se přeplavat Kanál v některém ze zářijových období silných proudů tzv. „spring tide“.

Reg Brickell považuje plavbu v nepříznivém období za uskutečnitelnou pokud se jedná o pokus štafety nebo mimořádně disponovaného jednotlivce. Podmínkou je ale naprosto perfektní počasí a plavec musí být připraven na to, že pokus bude trvat déle než v ideálním období se slabšími proudy.

Všechny doma zdraví a na setkání na Lipně se těší

Michal

Neděle 22.8.:
Info sedm je kátké: Nedělní předpověď počasí stále provází velký otazník a Reg Brickell učiní konečné rozhodnutí, zda Eňa zítra odstartuje, až v 7.30 hod ráno britského času (tj. 8.30 hod českého času). Pokud bude lodivodův verdikt kladný, máme být již za hodinu po telefonátu s Regem Brickellem připraveni k nalodění na doprovodnou loď Viking Princess, která v současnosti kotví v doverském přístavu.

Hodně štěstí v Chomutově!

Michal

Sobota 21.8.:
Předpověď počasí nevypadá dobře ani na sobotu a tak už zbývají jen dva dny do konce období s relativně slabšími proudy. Neděle je zatím s hodně velkým otazníkem, pondělí z dnešního (pátečního) pohledu vypadá poměrně nadějně, ale jak už bylo mnohokrát řečeno, nic není do poslední chvíle jisté. Eňa měla dnes odpočinkový den s prohlídkou velkolepého doverského hradu a tak v osvěžující sedmnáctistupňové vodě „trénovali“ další členové výpravy, včetně pisatele těchto řádků.

V přístavu jsme dnes poprvé potkali Australanku Shelly Clark, jednu z velkých postav světových dálkoplaveckých soutěží. Shelly má na toto období pozici jedničky u lodivoda Lance Orama a tak je dost dobře možné, že poplave ve stejný den jako Eňa. Australskou plavkyni doprovází jako pomocnice a poradkyně Holanďanka Irene van der Laan, kterou si mnozí pamětníci jistě vybaví jako jednu z nejzářivějších hvězd plaveckých maratónů v 80. letech.

Rozladily mě argumenty vodiče Brendana Cappela omlouvajícího v australském tisku nezdařený atak světového rekordu chybou lodivoda, který vystartoval až v sedm hodin. „Kdybychom začali o několik hodin dříve, bylo by to o něčem jiném.“ Nevím, zda jsou australští kolegové větší alibisté nebo diletanti, nicméně každý, kdo se problematikou trochu zabývá, musí vědět, že pro pokus na hranici sedmi hodin nelze startovat ve stejnou dobu jako je tomu u běžných plaveb trvajících kolem 12 hodin, to je mezi hodinou před až hodinou po maximálním přílivu, ale později – a Brendan začal plavat v sedm ráno, tedy 2 hodiny po maximálním přílivu. Je to samozřejmě velice riskantní taktika, protože na překonání Kanálu před koncem přílivu u francouzského pobřeží je relativně málo času, ale pokud někdo chce světový rekord, nemá jinou možnost než toto riziko podstoupit.

Srdečně zdraví, Michal

Pátek 20.8.:
Zdá se, že ve středu se nikdo jiný než Australan Brendan Cappel o překonání Kanálu nepokoušel. Dnes (čtvrtek) i v doverském přístavu pořádně fučelo a trénující plavci si užili pravých mořských vln. Eňa plavala něco přes šest kilometrů a poprvé od začátku pobytu v Anglii si stěžovala na chladnou vodu. Zítra proto úplně vysadíme trénink a zařadíme nějaký program na odreagování.

Reg Brickell při tradičním večerním telefonátu „o osmé“ podle očekávání potvrdil, že pátek pro plavbu rozhodně nepřipadá v úvahu, nicméně se zdá, že síla větru pomalu ochabuje a tak lodivod nevyloučil sobotní nebo nedělní start.

Úspěšný dálkoplavecký víkend všem doma přeje
Michal

Čtvrtek 19.8.:
Australan Brendan Cappel dnes nevyužil nabídnuté příležitosti a nepřekonal světový rekord Petara Stojčeva. Podle kusých informací, které máme zatím k dispozici, byl po šesti a půl hodinách plavby ještě čtyři míle (asi 6,5 km) od francouzského břehu a svůj pokus vzdal.

Eňa si čekání na příznivější vítr krátila dopoledním dvouhodinovým tréninkem v doverském přístavu a odpolední procházkou na bílé útesy. Tradiční večerní telefonát s lodivodem nepřinesl žádnou překvapivou novinu. Čtvrtek ani pátek nevypadají dobře a tak prvním alespoň trochu nadějným dnem je sobota. S nemilosrdně ubíhajícím časem se zvažují i další možnosti, včetně večerního startu a plavby přes noc. Naštěstí je Eňa na tuto eventualitu alespoň částečně připravena. Stejně jako kdysi s Lídou Jelínkovou jsme i s Eňou noční plavání před odjezdem do Anglie trénovali na Sečské přehradě.

Srdečně zdraví, Michal

Středa 18.8.:
Máme za sebou první planý poplach. Ještě v úterý ráno předpověď dávala pro středeční dopoledne naději na zhruba devítihodinové období síly větru na hranici, kdy ještě lze uskutečnit pokus. Bylo by to sice hodně riskantní, ale vzhledem k velmi nestálému počasí v následujících dnech jsme byli připraveni do tohoto rizika jít. Eňa se proto včera jen půl hodiny vyplavala a čekali jsme na telefonát s lodivodem. Ten nás večer informoval, že podle aktualizované předpovědi se období relativně slabší síly větru zkrátilo na sedm hodin, což je čas odpovídající absolutnímu světovému rekordu Bulhara Petara Stojčeva. Reg Brickell proto nedoporučil, aby Eňa ve středu plavala a současně si vyžádal její souhlas se startem Brendana Cappela. Australský plavec má totiž v tomto „tide“ u Rega až čtvrtou pozici, zatímco Eňa první (pozice je určena výhradně pořadím úhrady zálohy lodivodovi), nicméně Brendanovým cílem je právě atak světového rekordu a tak nemá jinou možnost než se pokusit využít příznivého směru větru a vln a plavat pod sedm hodin.

Situace se tímto vývinem značně zkomplikovala. Ve čtvrtek, který je nejideálnějším dnem z celého týdne z hlediska nejmenšího rozdílu mezi přílivem a odlivem, bude zřejmě hodně foukat, a tak lze reálněji uvažovat až o pátku. Ten zatím, podobně jako středa, vypadá dobře jen na několik málo ranních hodin, lze tedy očekávat, že Reg Brickell bude s konečným rozhodnutím čekat až do poslední možné chvíle.

Moc děkujeme za obrovskou podporu – Eňa každý den dostává neskutečné množství SMS, mailů, přání na Facebook atd. Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, kolik jí doma fandí kamarádů, známých a vůbec příznivců dálkového plavání.

Srdečně zdraví a v slabší vítr doufá

Michal

Úterý 17.8.:
Druhé info: V úterý 17. srpna začíná tzv. „neap tide“, tj. zhruba týdenní období s nejmenším rozdílem mezi maximální výškou přílivu a odlivu a relativně slabšími proudy. Počasí se však stále zhoršuje a uskutečnění pokusu v úterý je naprosto vyloučeno. První teoretická možnost je ve středu, ale lodivod bude ještě čekat na upřesňující předpověď síly a směru větru až do úterního večera. Pokud nedopadne středa, další uvažovaný termín by zřejmě byl až o víkendu, protože čtvrteční předpověď je zatím velmi špatná.

Eňa si dál zvyká na chladnou vodu Kanálu, v pondělí plavala v jedné fázi 3 hodiny. Míša, povzbuzená obdivem americké a mexické výpravy, se statečně držela prvních 8 kilometrů. Nepříliš pozitivní předpověď na příští dny komplikuje život řadě plavců čekajících na svůj pokus, včetně Brendana Cappela. Australan, který má u Rega Brickella na tento tide až čtvrtou pozici, pomalu ztrácí šanci na uskutečnění svého rekordního pokusu a tak začal uvažovat, že se místo nervy drásajícího sledování předpovědí počasí plně soustředí na specializovaný trénink a počká dva týdny na příští vhodné přílivové období.

Zdraví

Michal

Pondělí 16.8.:
Kanál v sobotu dopoledne uvítal českou výpravu netradičně mírným větrem, navíc vanoucím v příznivém směru z Anglie do Francie. Bohužel se situace během několika hodin kompletně otočila a v současnosti se na otevřeném moři tvoří dvoumetrové vlny. Předpověď na celý příští týden není vůbec optimistická, ale počasí se zde mění velice rychle a pozítří může všechno být úplně jinak.Eňa hned po příjezdu absolvovala hodinový trénink na seznámení s mořem, v neděli dávku zvýšila na osm kilometrů. Míša v úloze sparigpartnerky se překonala a v sedmnáctistupňové vodě doverského zvládla s Eňou šest kilometrů. Na pondělí je naplánováno dvanáct kilometrů, tréninkové objemy v dalších dnech se budou operativně korigovat podle aktuální předpovědi počasí a s ní souvisejícím předpokládaným termínem pokusu.

Z řady dálkových plavců, kteří se v těchto dnech připravují v Doveru (dnes dopoledne jich jednu chvíli trénovalo sedmnáct!) je určitě nejzajímavější postavou 25letý Australan Brendan Cappel. Úspěšný účastník mnoha světových dálkoplaveckých soutěží, letos například druhý na Capri-Neapol, dostal před pár měsíci nabídku na velkorysý sponzorský příspěvek pokud se pokusí o překonání světového rekordu 6:57 hod, který drží Petar Stojčev. Do Anglie s Brendanem jako vodič či jak se tady říká „Pacemaker“ nepřijel nikdo menší než jeho krajan Ky Hurst, před dvěma týdny druhý na Jarak-Šabac. Celý pokus o rekordní čas má natáčet štáb australské televize. Zajímavostí je, že Brendan i Eňa mají stejného lodivoda, oba povede zrádnými proudy kanálu legendární Reg Brickell.

Zatím vše, s dalšími novinkami se operativně ozvu.

Michal Štěrba