O titul na královských 20 km se bude bojovat v Lipně n/V

V sobotu se bude v Lipně n/V udělovat poslední letošní titul maratonských plavců a to v královské disciplíně na 20 kilometrů. Titul budou obhajovat Rostislav Vítek (Kometa Brno) a Lenka Štěrbová ml. (SC PA Pardubice). 34-letý Vítek, který letos vybojoval 5. místo na ME v Maďarsku, bude obhajovat titul na nejdelší trati po čtvrté v řadě, přičemž vyjma roku 2006, kdy zvítězil tehdejší dvojnásobný přemožitel Kanálu La Manche David Čech, nezískal mistrovský titul na nejdelší domácí trati v posledních 11 letech nikdo jiný a tak může úspěšnou obhajobou Vítek získat nejenom 11. zlatou medaili, ale vítězstvím by si mohl rovněž pojistit celkové vítězství v Českém poháru.

Jeho největšími vyzyvateli bude určitě druhý český reprezentant, který se v závodě představí, 25-letý Libor Smolka (TJ Krnov), pobývající poslední rok v Austrálii, který získal v posledních 3 letech 2 stříbrné medaile vždy právě za Vítkem a který Vítka letos již dokázal na trati 25 kilometrů porazit na mistrovství světa v Kanadě, kde vyplaval svůj životní úspěch a desáté místo, ale může to být i někdo z mladších plavců, ovšem chladné počasí, studená voda a vlny, které dokáže na Lipenském jezeře zvednout vítr, nahrávají spíše zkušenějším borcům.
Přesto se do obhajoby pustí i teprve 16-letá Lenka Štěrbová, která strávila celý minulý týden v Anglii čekajíc na příhodné počasí, aby se mohla stát nejmladší Češkou úspěšně zdolající Kanál La Manche, což ji ovšem počasí neumožnilo a vůbec ji nepustilo na start. Proto bude mít Lenka alespoň malou útěchu v možnosti získat svůj druhý titul na 20 kilometrech, který ji rovněž pomůže obhájit i celkové vítězství v Českém poháru, byť do jeho konce zbývá ještě 5 závodů. Lenka nadále čeká na případný náhradní termín a zatím nejpravděpodobněji vypadá termín 7.-9. září. Zajímavostí zůstává, že jméno Lenka Štěrbová najdeme mezi mistryněmi ČR na této trati i v letech 2008 a 2007, kdy vyhrála Lenka Štěrbová st., maminka úřadující šampionky, která tak úspěšně předala štafetu do nejpovolanějších rukou. Při neúčastí takřka všech medailistek posledních ročníků bude největší soupeřkou Lenky Štěrbové určitě Adéla Solská (Slezan Opava), vítězka několika posledních závodů Českého poháru. A o medaile se bude určitě hlásit i početný zástup dalších maratoňkyň v čele s plavkyněmi Komety Brno.