(Staro)novými mistry ČR na 20km Vítek a Štěrbová

Zatímco na tratích 5 a 10 kilometrů byly tituly uděleny jiz před dvěma měsíci, na královské trati 20 kilometrů se udělovaly teprve o víkendu v Lipně nad Vltavou. A zatímco na kratších tratích je variabilita vítězů poměrně vysoká, v nejdelší disciplíně se ani letos žádné překvapení nekonalo. Svůj již těžko uvěřitelný 11. titul na této trati za posledních 13 let vyhrál nestárnoucí Rostislav Vítek (Kometa Brno), který je navíc i letošním šampioném na olympijské desetikilometrové trati, a titul se podařilo obhájit i 16-leté Lence Štěrbové (SC PA Pardubice), pro kterou může být malou útěchou v jejím doposud nerealizovaném pokusu o překonání Kanálu La Manche, ve kterém ji počasí zatím nepustilo na start, a všichni ji držíme palce, aby se tak stalo alespoň okolo 10. září, kdy by měla být pravděpodobnost příznivějšího počasí nejvyšší.

I na Lipně ovšem o víkendu počasí připomínalo, že se konec léta blíží. Voda v Lipenském jezeře klesla k 18°C a vzduch po ránu dokonce pod 10°C, po sluníčku ani vidu a tak malinkou útěchou mohla být alespoň skutečnost, že vítr, kterého se plavci kvůli vlnám na Lipně vždy obávají, si vzal letos v sobotu volno. V těchto chladných podmínkách vybojovali stříbrnou medaili druhý český reprezentant v nejdelších maratonech, Libor Smolka a bronzovou jeho oddílový kolega Michael Mrůzek (oba TJ Krnov). Zatímco mezi muži vítězili zkušenosti, mezi ženami se na stupně vítězů i za Lenkou Štěrbovou tlačily mladé naděje – stříbrná, teprve 15-letá, Adéla Solská (Slezan Opava) a bronzová 16-letá Tereza Skuhrová (Bohemians).

Na Lipně se plaval i závod Českého poháru na poloviční desetikilometrové trati, ve kterém zvítězili Jakub Říha (TJ Krnov) a Magda Okurková (Kometa Brno). Tříkilometrový závod mladších žáků vyhráli pardubičtí plavci – Daniel Čaban (KVS Pardubice) a Michaela Štěrbová (SC PA Pardubice), ve starších žácích pak Barbora Štolková (Slávie Plzeň) a Michael Bláha (Lokomotiva Beroun).

Speciální poklonu si po Lipně zaslouží  Adéla Solská, Tereza Skuhrová, Nikola Svobodová, Romana Lovečková, Petra Bukalová a Aneta Lokajová, které dokázaly odplavat po Havířově a Chomutově minulý týden třetí nejdelší závod s bilanci 10+10+20 kilometrů v pouhých 8 dnech . O totéž se pokusil i Jan Krajíček, kterému se ovšem na Lipně dvacítka doplavat nepodařila. V kategorii „B“ pak s bilancí 10+10+10 zůstali ještě Magdaléna Zárubová a Jiří Kuřina.