Ve Veselí n/L úřadovali reprezentanti Pechanová a Jachno

Třešničkou na dálkoplaveckém ultravíkendu po sobotním MČR na Lipně byl nedělení maraton ve Veselí nad Lužnicí. Zdejší tradiční „Hodinovky„, která byla podruhé zakomponována do Českého poháru, se zúčastnil rekordní počet plavců, dvakrát více než v loňském roce. A Ti, kdo přijeli, udělali dobře, protože to vypadá, že nedělním odpolednem skončilo léto a začal podzim. Ti, kdo přijeli, si tak mohli užít 20°C teplé vody a i sluníčka a nikomu tak nevadilo mírné zpoždění startů kvůli převozu bójek z Lipna. Závod byl znovu okořeněn reprezentačními jmény a znovu jinými, než na posledních akcích.

Desetikilometrový maraton vyhrál při své premiéře na této trati reprezentant z ME v Maďarsku Lukáš Jachno (USK) před Kubou Říhou (TJ Krnov) a Jánem Kútnikem (Kometa Brno), kteří jsou na snímku z vyhlášení vítězů. Mezi ženami byla nejrychlejší Nikola Svobodová (Kometa Brno) před Terezou Skuhrovou (Bohemians) a Dominikou Hovorkovou (KIN). Na tomto místě si zaslouží poklonu Ti nejvytrvalejší vytrvalci, kteří dokázali po soboní dvacítce udolat i nedělní desítku. Jsou to Nikola Svobodová, Tereza Skuhrová, Petra Bukalová, Romana Lovečková, Aneta Lokajová, Ján Kútnik, Jan Šindelář, Josef Kysilka a Radek Táborský. Všechny jmenované dámy navíc zvládly během dvou víkendů a pouhých 9 dnů závody 10+10+20+10km v Těrlicku, Chomutově, Lipně a Veselí, k nimž je nutno přiřadit i Magdalénu Zárubovou a Jiřího Kuřinu, kteří zvládli 10+10+10+10km. Lidí, kteří odplavali o tomto víkendu 10+10 nebo jiné dva či dokonce tři kratší závody, je ovšem podstatně víc, stejně jako plavců, kteří se dokázali přemístit mezi všemi čtyřmi závody a odstartovat v nich a to např. i dva v žákovských kategoriích – Tomáš a Matěj Kozubkovi.

Pětikilometrový závod absolutně vyhrála Jana Pechanová, která předplavala i vítěze mužů Jana Štábla (oba Kometa Brno). Mezi mladými plavci – žáky, byli na stejné trati nejrychlejší Michael Bláha (Lokomotiva Beroun) a Pavlína Kubátová (SOP Kolín). Ve stejné kategorii na kratší tříkilometrové trati byl nejrychlejší Lukáš Frič (KIN), který byl vůbec nejrychlejším závodníkem na této trati, a Ariana Ademoska (KIN). V nejmladší kategorii pak zvítězili David Mašek (KIN) a Simona Beringerová (Bohemians). Nejkratší disciplínou byl 1 kilometr, kde byla absolutně nejrychlejší mladší žačka Anna Bednářová (PK Jindřichův Hradec) a stejně mladý Karel Vavřička (Spartak Hořovice).

Český pohár pokračuje v sobotu na Pastvinách a o týden později na Mělicích u Přelouče. V řijnu pak ve venkovním neohřívaném bazénu ve Slavkově a končí v listopadu bazénovou pětkou v Krnově.