Nejnáročnější podmínky sezóny přilákaly na Pastviny 122 plavců

I ti nejotužilejší plavci si po příjezdu na předposlední závod letošní sezóny ve venkovní vodě, kontrolovali nevěřícně datumovky a teploměry, protože vzduch 10°C, voda na tenké hranici 16°C, chladno a déšt spíše evokovaly první otužilecké soutěže a to ještě ty se špatným počasím.  Přesto se na Pastvinský maraton sjelo 122 startujících, kteří si tyto podmínky nemohli nechat ujít a chtěli si je vyzkoušet nebo je konečně skončivší úmorná vedra vytáhla z letních brlohů a přišli se rozplavat před zimní sezónou nebo je vázaly klubové povinnosti, protože právě klubová soutěž je letos neuvěřitelně vyrovnaná a stále otevřená. Na rozdíl od jednotlivců, kde vítězové jsou již jistí a v případě žákovských kategorii byli již slavnostně dekorování právě na Superfinále žactva, které Pastviny tradičně hostí.

V drsných podmínkách pak bez překvapení v nejmladších kategoriích zvítězili zpravidla ti, kteří svoji odolnost prokazovali v průběhu celého Českého poháru a již do závodu vstupovali z prvních míst průběžného bodování, které v Superfinále potvrdili. Novými vítězi velkého Českého poháru se tak stali v úplně nejmladší kategorii desetiletých Martin Fiala a Alena Rumlová (oba Radbůza Plzeň), v kategorii jedenáctiletých Petr Dostál (PK Vysoké Mýto) a Michaela Štěrbová (SC PA Pardubice) a v kategorii dvanáctiletých mladších žáků Tomáš Kozubek (na druhém snímku spolu s Danielem Čabanem a Davidem Šebestou) a Simona Beringerová (oba Bohemians).

Český pohár v kategorii staršího žactva třináctiletého vyhráli Jakub Černý a Lucie Kurková (oba PK Vysoké Mýto) a mezi čtrnáctiletými Matěj Kozubek (Bohemians) a Pavlína Kubátová (SOP Kolín). Právě Matěj Kozubek spolu se svým bratrem Tomášem byli letos jedinými plavci, kteří dokázali startovat ve všech závodech a Matěj dokonce i na všech vypsaných tratích, a prokázali tak, že Český pohár je v těch nejlepších vytrvaleckých rukou.

Hlavní desetikilometrový závod Pastvinského maratonu ve studených podmínkách s přehledem vyhrál již jistý sedminásobný vítěz Českého poháru Rostislav Vítek (na prvním snímku spolu Martinem Břendou a Josefem Kučerou) a stejně tak jeho ženská paralela letošního vývoje Českého poháru i Pastvinského maratonu Lenka Štěrbová (SC PA Pardubice), která rovněž úspěšně a s jistotou obhajuje celkové vítězství. Pro Lenku však sezóna nekončí, její vrchol je stále před ní, když i nadále zůstává připravena vyrazit v náhradním termínu zpět na Kanál La Manche.

Poloviční pětikilometrový závod pro sebe získali reprezentant Jan Pošmourný (Kometa Brno) a Tereza Skuhrová (Bohemians). Tříkilometrový závod vyhráli Jan Štábl a Eliška Novotná (oba Kometa Brno).

Posledním závodem ve venkovní vodě, pokud nepočítáme Duální duatlon ve Slavkově ve venkovním nevyhřívaném bazénu na 750 metrů, který se započítává do dálkoplaveckého i zimního poháru, je tradiční „Podzimní rožeň“ v Mělicích u Přelouče v sobotu 11.9., který i přes svůj název slibuje teplejší vodu než Pastviny a rovněž počasí babího léta a v neposlední řadě i naplnění druhého slova v názvu, když se bude rožnit sele a grilovat kuřata. Přijeďte se tedy všichni rozloučit se sezónou, která se po Mělicích vrátí zpět do bazénů. Vítáni jsou rovněž premiéroví účastníci, protože po letošních rekordních účastech v maratonech na 10 km na Šífrech a na 20 km na Lipně nám ještě stále chybí 48 plavců k překonání rekordní celkové účasti v závodech dálkového plavání z loňského roku 2009.