Informace z Kanálu II – Eňa úspěšná!!

*Sportovní noviny – Šestnáctiletá Štěrbová přeplavala La Manche*
Čas úspěšného pokusu 9:22 hod.!! Závěr (těch posledních cca 800 metrů) byl nesmírně dramatický, moře je neskutečně bouřlivé a proud, navzdory očekávání, dosáhoval rychlost 4.5 uzle za hodinu (8km/h), takže Eňa ze sebe musela vydat vše, aby pevniny dosáhla. Proto je čas, v období silných proudů, mimo sezónu a ve velkých vlnách, fantastický. Za normálních podmínek by Eňa atakovala hranici 8 hodin. Příboj byl tak obrovský, že rozhodčí povolili vyjímku z pravidel a Eňa nemusela vylézat na břeh, stačilo dohmátnout, ale Eňa nakonec i to zvládla a na skalisko vylezla, čímž svůj pokus naplnila beze zbytku!! Přes proudy ji v tomto období mistrovsky převedl osvědčený Reg Brickell se svým bratrem Rayem. Eňu uvidíme v sobotu na Mělicích při posledním kole Českého poháru, který Eňa již celkově vyhrála, ale zda poplave, je teď opravdu nejisté… :-) Eňa teď nebude cca 2,5 hodiny na telefonu, než ji přivezou zpět do Anglie, tak s tím počítejte a neděste se, že se hned nedovoláte.

12:40: Eně zbývá poslední půl míle, asi 800 metrů, lodivod Reg Brickell zavelel k maximální rychlosti, aby neminula poloostrov Cap Gris-Nez, takže Eňa maká naplno a rozkopala nohy.

12:00: Eňa se nadále pere se silným proudem, bohužel de facto stojí na stále stejném místě. Pobřeží je cca 3,5km vzdálené, ale teprve v těchto okamžicích to vypadá, že proud slábne a že Eňa by se mohla posunout dál. Naštěstí je nadále v pohodě. Máme informace od rozhodčích, že zatímco Eňu doprovázala hejna ryb, štafetu, která plave ve stejný den, doprovázeli v jednu chvíli i delfíni.

Čtvrtek, 10:00:  Eňa má za sebou 6,5 hodiny. Přesto je naprosto v pohodě, žádná zima, úsměvy, frekvence záběrů stále 67 jako na začátku – je vidět, že je dobře připravena. Na Cap Gris-Nez zbývá 6,5 kilometru, ale zhruba před 3/4 hodinou kulminoval nejsilnější proud, který Eňu nyní vláčí podél břehu, byť již trošičku ochabuje. Vše záleží na počasí, ale pokud by dál oslaboval, mohla by mít  Ěna během půl hodiny příležitost z něj vyplavat. Nyní se ji poloostrov Cap Gris-Nez, bohužel, vzdaluje. Silný proud nás nese směrem na jih, kde jsou všude vlny s čepicemi. Tím, že Eňa plave v období silných proudů, je rozdíl mezi maximální hladinou přílivu a minimální hladinou odlivu vysoký – 6,3 metru, oproti příhodným 3,1-3,2 metru…

Čtvrtek, 9:00:  Eňa má na Cap Gris-Nez „již jen“ šest a půl míle (10.5km), ovšem proud je velmi silný, takže se na Cap Gris-Nez nemůže plavat na přímo, ale obloukem, takže Eňa bude muset naplavat podstatně víc kilometrů. Vítr nyní ještě zesílil, takže vlny mají bílé čepice, ale lodivod Reg Brickell mistrně Eňu svojí lodí před vlnami a větrem chrání. Dnes plave Kanál ještě jedna štafeta, která startovala stejně s Eňou a nyní je asi 400 metrů za ní.

Čtvrtek, 7:30:  Eňa má za sebou přesně 4 hodiny, po třech 3 a půl hodinách začalo svítat, nyní již sluníčko zkouší prorazit. Eňa plave velice dobře, od startu stále 67 záběrů za minutu. Za půl hodiny by měla být přesně v polovině Kanálu. Občerstvuje podle plánu každých 15 minut. Voda má stále 17°C, ovšem moře je hodně rozvlněné. Vítr fouká trochu z boku, ale přece jenom tím správným směrem do Francie. Michal říká, že přestože byl na Kanále nesčetněkrát, poprvé zažil, aby výborně osvětlená Eňa a loď přitáhly obrovské množství 15 až 50 cm dlouhých úzkých podlouhých ryb, které Eňu v noci v hejnech obkloplovaly a vyskakovaly kolem ní nad vodu. V moři rovněž pár medůz.

Čtvrtek 9.9. ukrutně brzy ráno: Ve 02:33 britského času (3:33 našeho) Eňa odstartovala ze Shakespeare Beach.

Středa 8.9. večer: Od lodivoda jsme se právě dozvěděli toužebně očekávanou a přesto nečekanou zprávu, že předpověď počasí Eně umožní odstartovat. Ideálně pak v noci mezi 02:15 a 02:30 místního času. Takže jdeme na to!! Budeme informovat on-line.
Úterý 7.9. večer: Posílám info „jedna lomeno římská dva“.
Dnes v úterý 7. září začalo v kanálu La Manche období silných proudů, tzv. „spring tide“. Případný pokus o překonání Kanálu je v této době podstatně náročnější a riskantnější než v období slabších proudů („neap tide“) a proto je o ně mezi plavci nesrovnatelně menší zájem. Díky tomu je i náš lodivod Reg Brickell až do 14. září volný a pokud by bylo vhodné počasí, může Eňu (na snímku Michala Klímy, MF DNES) doprovázet při jejím eventuálním pokusu.

EŇA TEAM, tentokrát oslabený o Míšu, která je na týdenním adaptačním pobytu Gymnázia Pardubice, dorazil do Doveru večer v pondělí 6. září.
Předpověď počasí je na celý týden spíše pesimistická, nicméně nemáme jinou možnost než čekat a doufat, že se některý den do 14. září vítr alespoň na deset hodin uklidní a Eňa bude moci odstartovat.
Pozitivní je, že teplota vody zatím neklesla, náš teploměr při ranním tréninku potvrdil oficiálně uváděnou teplotu moře 17 stupňů.

Zdraví, Michal

Informace z Kanálu I