Rožeň v Mělicích ve znamení léta, obrovské účasti a ovací Eňe

Podzimní rožeň v Mělicích, poslední závod na otevřené vodě, přivítal neuvěřitelných 160 účastníků letním počasím a vodou o teplotě 18,2°C, které daly zapomenout studenému „otužileckému“ vystoupení o týden dříve na Pastvinách. Do Mělic se vrátilo léto a rovněž z Anglie úspěšná přemožitelka Kanálu La Manche Lenka Štěrbová (na snímku Jiřího Kuřiny s otcem a koučem Michalem Štěrbou), které téměř tři stovky přítomných připravily dlouhé a zasloužené ovace včetně poklony od zástupce města Pardubice – náměstkyně primátora dr. Fraňkové a zástupců domácího klubu. Díky obrovské účasti tak do hlavního pětikilometrového závodu nastoupilo letos vůbec nejvíce závodníků hned po Mistrovství ČR na Šífrech!

Ten pak v krásných soubojích ovládli čeští reprezentanti – zvítězil Jan Pošmourný před Květoslavem Svobodou (oba Kometa Brno) a Lukášem Jachnem (USK), kteří se spolu ve vodě naposledy potkali při Mistrovství Evropy v Maďarsku před více než měsícem. Závod žen pak naopak s přehledem ovládla Silvie Rybářová (Kometa Brno), která se představila rovněž poprvé od ME, před Adélou Solskou (Slezan Opava), druhou v letošním celkovém Českém poháru, která získala v letošní sezóně vůbec nejvíce bodů ze všech účastníků, a Nikolou Svobodovou (Kometa Brno).

Kratší tříkilometrový závod pak vyhrál nejméně očekávaný startující – olympijský sprinter Martin Verner před Jakubem Schwarzem a Jánem Kútnikem (všichni Kometa Brno), a stejně překvapivou vítězku měl závod žen, když zvítězila při svém premiérovém startu Veronika Milerská (Univerzita Brno) před Nikolou Svobodovou (Kometa Brno), která jako jediná vystoupala na pomyslné stupně vítězů (na Rožni organizátoři tradičně nevyhlašují vítěze, aby je na závěr sezony neobtěžovali s lezením na stupně vítězů) v obou závodech, a Ivetou Novákovou (SC PA Pardubice).

Na programu byly i žákovské tratě, byť Český pohár těchto kategorií již byl uzavřen a slavnostně vyhlášen o týden dříve na Pastvinách, ale nejmladší plavci dále bojovali o body do soutěže družstev, a tak tříkilometrový závod starších žáků vyhráli Kristýna Beringerová (Bohemians) a Michael Bláha (Lokomotiva Beroun) a kilometrový žávod mladších žáků Adéla Teclová a Daniel Čaban (oba KVS Pardubice ).

Populární rožeňskou soutěž o nejpočetněji zastoupený klub vyhrála opět Bohemka, před domácím SC PA Pardubice, Kometou Brno, a dalšími „lokálními“ kluby KVS Pardubice a Sokolem Hradec Králové, a všichni týmy tak vybojovaly cenu v podobě desítek grilovaných kuřat, se kterými si některé týmy tak tak dokázaly poradit.

Český pohár ještě nekončí, pokračuje v říjnu ve Slavkově ve venkovním nevyhřívaném bazéně „Duálním duatlonem“, který se započítává do dálkového i zimního poháru, a vrcholí až počátkem listopadu Superfinálem při Velké ceně Krnovska.