Po Labi z Hradce Králové do Pardubic

V neděli 26.9. se vydala šestice východočeských plavců na plavbu na pomezí dálkového a zimního plavání – po Labi z Hradce Králové do Pardubic (foto Jiří Kuřina). Akce byla generálkou na příští rok, kdy si připomeneme 40. výročí plavby stejné trati Janem Novákem. Počasí vůbec nepřipomínalo babí léto: vzduch po celou dobu 9°C, vytrvalý déšť, posledních 7 km v otevřené krajině silný protivítr vlnil hladinu. Teplota vody na prvních cca 6 km byla 12.5°C, pod Opatovickou elektrárnou se ohřála na 14.5°C.

Vzhledem k aktuálnímu počasí byl vynechán úvodní chladný a stojatý 6 km úsek a startovalo se u splavu ve Vysoké nad Labem – konečná délka trati tedy činila 21 km, po odečtení vlivu proudu řeky přibližně 15 km. První dvě třetiny vzdálenosti se řeka točila v meandrech chráněná stromy, místy s mělčinami se znatelným proudem, v poslední třetině se naopak rozlila do šířky a zastavila. Celou trať odplavali Hanka Bednářová, Jiří Kuřina, Pavel Trebichavský a Martin Ullwer, necelou polovinu si zkusila Magda Zárubová a Monika Valášková.

Své si užil také doprovodný tým zajišťující a občerstvující plavce ze 3 kanoí, který kromě chladu a vody ze všech stran bojoval v závěru s větrem stejně, jako plavci s vlnami.

Pokud se akce příští rok na počest Honzy Nováka zopakuje, jsou vítáni všichni plavci, kteří si zajistí doprovod.

Napsal Pavel Trebichavský