Tragická událost při světovém poháru v Emirátech

V obrovskou tragédii se zvrátil poslední závod letošního poháru ve Fujairah ve Spojených arabských emirátech. Bohužel se v něm zhmotnila noční můra všech plavců ve venkovních vodách, když se během desetikilometrovém závodu ztratil Američan Francis „Fran“ Crippen, což naneštěstí organizátoři zjistili až po doplavání závodu. A tak byl Fran Crippen nalezen již mrtvý až dvě hodiny po závodě.

Co se skutečně stalo, je předmětem vyšetřování. Ale dohru tato smutná událost bude mít ve mnoha směrech. Jedná se totiž o vůbec první úmrtí při akci pořádáné světovou plaveckou federací FINA. Jednalo se rovněž o elitního profesionálního plavce, zkušeného, vždyť mu bylo již 26 let, měl dvě medaile z mistrovství světa (bronzy na 10km Řím a 5km Roberval) a byl rovněž medailistou z Panpacifického šampionátu i Panamerických her (400VZ, 1500VZ, 10km) a šestinásobným americkým šampionem (mj. 800VZ). V neposlední řadě se vezl na vlně amerického vzestupu, který jsme komentovali i na našem webu, a byl druhým mužem průběžného bodování Světového poháru, takže v Emirátech mu šlo o vítězství ve světovém poháru. Vyhrál poslední svěťák v mexickém Cancunu ještě minulý týden.

Fran Crippen – osobní web.

Vliv měly bezesporu i podmínky závodu. Moře totiž bylo extrémně teplé, mělo 31-33°C, což je samo o sobě za hranicí lidských možností. Okamžitě se tak rozvířila diskuse, zda vůbec bylo bezpečné závod odstartovat, vždyť maximální doporučená teplota vody pro bazénové závody je 28°C… Nejhorší skutečností je ovšem pořadatelské zabezpečení, které bude mít dozajista vliv na celý náš sport. Přestože existují bezpečnostní manuály a procedury, obzvláště v zemích, kde je tento sport populární, jako je právě USA, Británie, Itálie atd., přestože sama FINA má ve svých pravidlech popsané zodpovědnosti, v Emirátech došlo k selhání všech bezpečnostních prvků, za což, bohužel, nese zodpovědnost právě FINA. Nechtěl bych být v kůži organizátorů, hlavního rozhodčího či delegáta FINA, protože z toho, co se stalo, je zřejmé, že se jednalo o kolektivní selhání.

Závod byl totiž dokončen a až poté Američané spustili poplach, protože Fran Crippen nedoplaval. Protože nebylo dost lodí, samotní plavci se vrátili na trať a Crippena hledali… To musel být strašný zážitek, který si, bohužel, přímo na místě museli prožít i naši reprezentanti Jan Pošmourný a Silvie Rybářová (oba Kometa Brno), kteří v závodě startovali a jejichž výsledky nyní nehrají jakoukoli roli, stejně jako to, že byl okamžitě zrušen patnáctikilometrový maraton Gran Prix, který se měl konat hned ve středu, rovněž v Emirátech. Teprve přivolaní potápěči našli Crippena pod poslední bójí až dvě hodiny po závodě, kdy mu již nikdo nemohl pomoci. Co z toho vyplývá? Plavalo se na dvoukilometrovém okruhu, což zase není tolik, a na každé změně směru má být rozhodčí, tady tedy být nemohli, trať má být dostatečně zabezpečena loděmi, šlapadly, skůtry, kajaky, „angely“ (surfaři) a mají být rozdělené sektory tak, aby jakákoliv událost ve vodě nezůstala bez povšimnutí, to se tady také stát nemohlo, protože podle informací, byly k dispozici pouze dvě lodi, jedna pro hlavního rozhodčího a druhá pro diváky. Ke ztrátě plavce totiž došlo na trati, kde by měly být přesně rozdělené kompetence, aby žádný z plavců nebyl ztracen ze zřetele rozhodčích, což se zde rovněž nestalo. Nedošlo totiž ke kolapsu po závodě, což se, bohužel, čas od času stane, letos např. i při Great Swim v Anglii. A i u nás se vedou spory mezi těmi, co jsou ochotní poslat plavce napříč přehradou, tzv. „po staru“, protože je to jejich věc a mají být připraveni, nehledě na skutečnost, že dříve se tak skutečně plavalo i u nás, ale každý plavec měl povinně doprovodnou loď, a těmi zodpovědnými, kteří se dovolávají přirozené bezpečnosti a pokud není na trati poskytnuta, má se závod vést podél břehu jako alternativní řešení.

Bohužel, dálkové plavání se v Emirátech se zařadilo mezi nebezpečné sporty, a bude jistě chvíli trvat, než tato kategorizace bude překonána. A přitom stačí tak malinko pro to, aby se podobná tragédi příště nestala. Ke kolapsu totiž může dojít z mnoha důvodů, ale když k němu dojde, což všichni známe z televizních záznamů fotbalu, hokeje, tenisu, pak je poskytnuta pomoc. Pokud se tak však stane plavci na otevřené vodě, bez řádného zajištění, …