Krnov rozzářily české rekordy

Deset let se díky Ivanovi Smolkovi a Krnovákům reprezentativně uzavírá Český pohár v dálkovém plavání při Superfinále v rámci Velké ceny Krnovska. Desetkrát jsme z Krnova odjížděli s přesvědčením, že jsme viděli nejnabitější, nejkvalitnější a nejrychlejší závod na bazénovou pětku v historii, a s obavami, že to již nikde nemůže být lepší. A ono se to opět podařilo. I po jedenácté! Superfinále vyhráli Květoslav Svoboda a Jana Pechanová (oba Kometa Brno). Květoš v novém parádním českém rekordu 52:52,6 a Janička jen pouhé 3 vteřiny za tím svým vlastním z roku 2005.

Oba mohutně povzbuzování stovkami plaveckých kolegů kolem bazénu, diváky v ochozech, za přihlížení zástupců médií a za komentování v jihoamerickém tempu a hlasitosti, kvůli kterému komentátor několikrát zavítal na školení právě do Jižní Ameriky, a nyní všichni mohli slyšet na vlastní uši, že se to bohatě vyplatilo nejenom jemu, ale i přihlížejícím na místě závodu a poslouchajícím v Krnově a v jeho okolí. To byl ovšem až sobotní vrchol. Již v pátek se ale podařilo teprve 16-letému Vítu Ingeduldovi (Plavání České Budějovice) zaplavat 54:12 a překonat tak 2 roky starý český rekord mladšího dorostu a to rovnou o více než 3 minuty. Tento čas, šestý nejlepší čas historie, mu nakonec stačil na druhé místo. Třetí místo vybojoval český reprezentant Lukáš Jachno (USK) v čase 54:18.

Druhé místo mezi ženami patřilo rovněž české reprezentance Silvě Rybářové za čas 58:10, kterým si o půl minuty zlepšila osobní maximum, a i třetí žena, což se v historii závodu také nikdy nepovedlo, zvládla pětku pod hodinu. Byla jí Magda Okurková (obě Kometa Brno) rovněž s osobním maximem v čase 59:57, se zlepšením od loňska o 3 a půl minuty.

O kvalitě závodu svědčí rekordní počet borců, kteří zvládli 5000 metrů pod magickou hranici – letos jich bylo 16 (z toho 3 ženy) a ještě 14. muž – Jakub Radina plaval za 1:00:00,6, takže mu chybělo velice málo, aby počet ještě navýšil. Navíc hned 4 chlapi se protlačili do historické TOP10 výkonů (1. Svoboda, 6. Ingedult, 7. Jachno a 10. Pošmourný). To samé se podařilo i 4 ženským (2. Pechanová, 4. Rybářová, 7. Okurková a 10. Štěrbová).

V závodě se představili i oba již jistí vítězové celého letošního Českého poháru – Rostislav Vítek (Kometa Brno), který vyhrál Český pohár již po sedmé (1997 -2000 a 2008-2010), přes své reprezentační (MS, ME) i rodinné povinnosti a veteránský věk, vyplaval páté místo,  a Lenka Štěrbová (SC PA Pardubice), která rovněž obhájila vítězství z loňského ročníku, i přes dvojí cestu do Anglie a jednu úspěšnou přes úžinu zpět, vybojovala v Krnově 4. místo a také ona zaplavala na hranici českého rekordu – pouhou jednu a půl vteřiny za rekordem mladších dorostenek, který drží domácí Hanka Křemenová. Rosťa Vítek se ve svých 34 letech stal nejstarším vítězem Českého poháru, když překonal Jana Nováka, který v roce 1976 (!) oslavil 34. narozeniny až po skončení sezóny, zatímco Rosťa již v lednu před sezónou. Nejstarší vítězkou zůstává Lenka Štěrbová st., která vyhrála před dvěma lety v 36 letech. Ve 34 letech vyhrála Český pohár i Jana Slabá v roce 1993.

Novými rekordmani z Krnova ovšem nejsou pouze Svoboda a Ingedult, ale i Svoboda a Jana Pechanová v kategorii Masters 25-29 (Jana vymazala 9 let starý rekord Radky Nechmačové), Bohouš Šraut v kategorii 35-39, Michael Mrůzek v kategorii 40-44, Alexandr Mrůzek v kategorii 45-49, Jiří Brus v kategorii 50-54 a Helena Gilíková v kategorii 35-39, která tak drží dva rekordy, když je současnou rekordmankou i v kategorii 30-34.