à la princezna Koloběžka Český pohár skončil neskončil

Český pohár pro rok 2010 vyvrcholil fantastickým superfinálem v Krnově a jako každý rok by měl znát své vítěze. Známe je všechny, až na soutěž družstev. O vítězích jsme již stručně referovali v předchozím článku. Po sedmé v historii vyhrál Rostislav Vítek, který dokázal Pohár obhájit i přes své náročné reprezentační povinnosti (letos maratony Grand Prix v Argentině, Mistrovství světa v Kanadě a Mistrovství Evropy na Balatonu), rozrůstající se rodinu i respekt budící věk, díky kterému se stal nejstarším vítězem Českého poháru v jeho historii, když překonal vítěze z roku 1976 a druhého našeho přemožitele Kanálu La Manche Jana Nováka. Pohár obhájila i vítězka ženské kategorie, teprve 16-letá Lenka Štěrbová, která dokázala s přehledem zvítězit i navzdory dvěma pobytům v Anglii, přičemž ten druhý jí přinesl úspěch, parádní čas a titul nejmladší české přemožitelky Kanálu. Lenka zvítězila v Českém poháru i v předloňském roce ještě v kategorii starších žaček.

Na druhé místo vystoupal na popáté Josef Kučera (Bohemians), po třech třetích místech v letech 2006, 2008 a 2009, a třetí místo tentokráte přenechal Michaelovi Mrůzkovi (TJ Krnov). Mezi ženami se na druhé místo prosadila teprve patnáctiletá Adéla Solská (Slezan Opava), vítězka kategorie staršího žactva z loňského roku, takže zatímco mezi muži úřadovaly zkušenosti, mezi ženami naopak dravé mládí. Třetí místo patří Nikole Svobodové (Kometa Brno), která tak obhájila třetí příčku z loňského roku. Na snímku je prvních deset žen celkového pořadí při slavnostním vyhlášení po Superfinále v Krnově. S pohárem nad hlavou celková vítězka Lenka Štěrbová.

V kategorii staršího dorostu vyhráli Ján Kútnik (Kometa Brno) před Michalem Florou (TJ Krnov) a Honzou Štáblem a Nikola Svobodová před Petrou Bukalovou (všichni tři Kometa Brno) a Romanou Lovečkovou (SC PA Pardubice). Mladší dorostence vyhráli Honza Šindelář (Univerzita Brno), který, stejně jako Lenka Štěrbová, pokračuje ve šlépějích svého otce Michala Šindeláře, čtyřnásobného vítěze Českého poháru v letech 1978, 1979, 1982 a 1983, před Jakubem Říhou a Danielem Florou (oba TJ Krnov) a dvě nejvýše postavené ženy Lenka Štěrbová před Adélou Solskou a Terezou Skuhrovou (Bohemians).

Blahopřát můžeme i vítězům poháru v kategoriích masters, Petrovi Tomáškovi (Bohemians) a Zdence Krčálové (Univerzita Brno) v masters 25, Rosťovi Vítkovi (Kometa Brno) a Radce Srbové v M30, Pepovi Kysilkovi (oba Bohemians) a Helče Gilíkové (Univerzita Brno) v M35, Michaelovi a Petře Mrůzkovým (oba TJ Krnov) v M40, Petrovi Matěnovi (SC PA Pardubice) a Mirce Novotné (PK Vysoké Mýto) v M45, Jirkovi Brusovi (Lokomotiva Trutnov) a Vilemíně Rieggerové (Pedagog České Budějovice) v M50, Josefovi a Eleonoře Weissovým (oba PK Hradec Králové) v M55, Frantovi Kosařovi (I.PKO) a Vlastě Čudanové v M60, Jirkovi Kalhousovi (SC PA Pardubice) a Emílii Dlouhé (PK Vysoké Mýto) v M65 a Jardovi Páčovi (I.PKO) a Blance Vyskočilové (Sokol Hradec Králové) v nejstarší kategorii M70. Uznání si zaslouží i vítězové kategorie žactva, jak jsme je oslavovali v článku ze září po žákovském Superfinále na Pastvinách.

Jako jediná zůstala neuzavřena soutěž družstev. Letos silně poznamenaná stylem některých jejich představitelů, přes osobní invektivy, resuscitaci protestů, které dálkové plavání do nedávna neznalo, urputnost a vyhrocenost jednání, nekompromísní lpění na pravidlech a řádech na jedné straně, a pružné předkládání požadavků na jejich změnu výboru sekce DZP v průběhu soutěže na straně druhé, to vše letos přebilo úsilí stovek plavců soutěžících v této prestižní soutěži s tradicí téměř čtyř desítek let. V Krnově se tak vybojovala pouze bronzová příčka, kterou až v Superfinále obhájili domácí plavci TJ Krnov před dotírajícími Pardubicemi, vzpomínajícími na svých 22 titulů z ne tak dávné doby.

Dramatický souboj o zlato rozhodnut nebyl i přes snahu plavců obou protagonistů Komety Brno a Bohemians Praha, 17 víkendů náročně a draze cestujících po celé zemi, překonávajících se ve vedrech i zimách na startu i v cíli dvacítky maratonů. To vše nakonec vyústilo v patovou situaci, kdy oba kluby dokázaly odhadnout své vyhlídky a proto, po odplavání posledního maratonu venku v Mělicích, začaly padat návrhy na změny rozpisů posledních dvou závodů ve Slavkově (původně duální open water závod, kde se již tradičně potkávají zimní a letní plavci a který má dvacetiletou tradici od Olešné, přes Dobrák až po Slavkov) a bazénového dálkového superfinále v Krnově. Proto byla nejdříve navržena a zrušena vyjímka pro závod ve Slavkově z hlediska teploty vody a závod tak vypadl z bodování Českého poháru dálkových plavců a zůstal pouze závodem plavců zimních. A následně byl změněn 11 let fungující rozpis superfinále v Krnově. Aby toho nebylo málo, tato změna byla dodatečným korespondenčním hlasováním po protestech znovu změněna a vrátila se s určitými modifikacemi k původně schválenému rozpisu.

A i přes vynikající, ba přímo rekordní kvalitu superfinále, došlo k dalšímu přetahování, kdy se jednomu z klubů hodil soutěžní řád plavání, který 30 let doplňuje soutěžní řád a pravidla dálkového plavání při jeho bazénových závodech, pro práci s prezentací plavců, odhláškami, nasazování náhradníků, aby následně tento řád odmítal, když druhý klub podle téhož řádu napadl přihlášení některých závodnic. Již předtím v zahřívacím protestním kole došlo k podání jiného protestu na nezakázanné nepomůcky nenapomáhající rychlosti, vytrvalosti či schopnosti plavat, a jeho následnemu stažení. Protože před závodem nebyla stanovena jury, která by o protestech rozhodovala, musel rozhodnout hlavní rozhodčí, který se ovšem svého nezáviděného práva vzdal, na což má podle řádů právo, a postoupil ho na řídící orgán soutěže, kterým je výbor sekce dálkového a zimního plavání. Ten tak o protestu, který, bohužel pro plavce jednoho či druhého klubu, může rozhodnout o vítězi Českého poháru v kategorii družstev, protože rozdíl prťavých 26 bodů v sedmnáctitisícových celkových ziscích obou klubů, se může díky protestu zvrátit ve prospěch jednoho či druhého klubu, bude muset rozhodnout. Jakkoliv se zdá bod 10.2 soutěžního řádu plavání naprosto zřejmý (na soutěže mohou oddíly přihlašovat pouze závodníky a závodnice, kteří v termínu přihlášek byli registrování ČSPS v oddíle, který přihlášku do soutěže zasílá), bude jen na výboru sekce, jak s protestem naloží. Na výsledek, stejně jako na vítěze posledního letošního nevybojovaného poháru, si tak budeme muset ještě počkat.

Ať bude rozhodnutí výboru sekce jakkékoliv, můžeme se těšit na nový ročník 2011, který začíná již v únoru bazénovými soutěžemi v Praze a ve Vysokém Mýtě, přinese některé nové soutěže (Bolevák, Ejpovice, Křetínka), ale zároveň přijde o některé tradiční podniky, ať již z důvodu rekonstrukce bazénu (Pardubice), vzdálenosti pořadatele od místa pořádání (Šífry) či znechucenosti z atmosféry a použitých prostředků při Superfinále (Krnov). Věřím, že každý další ročník již může být pouze lepší, o což se pojďme všichni zasloužit.