Nejlepší čeští dálkoví plavci

V pražském hotelu Duo proběhlo vyhlášení nejlepších sportovců Českého svazu plaveckých sportů za rok 2010. Na rozdíl od ostatních plaveckých sportů, v dálkovém plavání nedominoval pouhý jednotlivec, úspěchů a výborných umístění a počinů měl náš sport přece jenom více, takže hlasující odborníci měli co dělat, aby porovnali na miskách vah jednotlivé sportovní výkony uplynulého roku. Vyhlašovaní byli nakonec tři nejlepší a všichni tři hájí barvy Komety Brno.

Nejlepším dálkovým plavcem pak byla vyhlášena Jana Pechanová, která se vrátila na trůn, ze kterého vládla již v roce 2000 a pak v letech 2003 až 2008 a zaslouženě tak byla oceněna za 4. a 5. místo z ME v Budapešti (5km resp. 10km), 6. místo tamtéž v Team Eventu, 13. a 14. místo z MS v Robervalu v Kanadě, za tituly mistryně ČR, vymazání vlastního 9 let starého českého rekordu, úspěšném vystoupení v sérii Great Swim ve Velké Británii, několika startech v domácích závodech Českého poháru a vůbec za vynikající sezónu opět v životní formě.  Jana navíc dokázala obdivuhodně skloubit venkovní vodu s bazénem a zvítězit i v Českém poháru v plavání, především výkony na delších tratích. Jako jediná bazénová plavkyně získala více než 5000 bodů, když nejcenějším výkonem bylo 1500VZ na Vánoční ceně ve Zlíně. Na stejné trati navíc vytvořila v Plzni český rekord.

Druhé místo obsadil loňský vítěz Rostislav Vítek, čerstvě 35-letý veterán, který se v anketě rovněž objevil prvně již v roce 2000 (vedle vítězství v roce 2009 byl 5x druhý a 3x třetí) a po vyhlášení řekl: „Po superroce 2009, byl ten loňský přece jenom o něco chudší“. Přesto dokázal vyplavat skvělé 12. místo na 25-kilometrovém maratonu na MS v Kanadě, překvapit 13. místem na 10km na ME v Maďarsku, které povzbudilo jeho ambice znovu si vybojovat start na OH v Londýně 2012, spoluvybojovat 6. místo na ME v Team Eventu, obhájit titul mistra ČR na nejdelším maratonu i na olympijské desítce a především znovu, již po sedmé v historii, celkově zvítězit v Českém poháru, což při jeho reprezentačním i rodinném vytížení se zdá takřka nemožné.

Na třetím místě se umístil Jan Pošmourný, který se v anketě umístil vůbec poprvé a kterého zdobí především 9. místo na jeho nejsilnější pětikilometrové trati na mistrovství světa, byl rovněž členem týmu, který vybojoval na ME 6. místo v soutěži Team Event, překonal český rekord na 10 kilometrů a úspěšně závodil v řadě závodů Českého i Evropského poháru (mj. 11. místo na 10km v Izraeli).

Na první fotce jsou Honza Pošmourný, Rosťa Vítek, šéftrenér SCM Josef Nalezený a předseda sekce DZP Zdeněk Tobiáš při vyhlášení, když Jana Pechanová se kvůli nemoci nemohla zúčastnit, a na druhém snímku (fotil Jan Bažil) jsou vyhlášení ze všech kategorií.