Novými absolutními mistry ČR na 5000VZ Pošmourný a Rybářová

Novými mistry České republiky v plavání na nejdelší bazénové trati 5000VZ se v Praze v Podolí stali čeští reprezentanti Jan Pošmourný a Silvie Rybářová (oba Kometa Brno). Závod měl vynikající úroveň, což potvrdilo hned 13 mužů s časem pod jednu hodinu, což se sice v historii již povedlo – v roce 2009, kdy jich bylo dokonce 14, ale tehdy byl závod mezinárodní LEN Trophy a hned 9 z nich tak byli cizinci. Pro srovnání – vloni bylo takových borců „jen“ 7, ale opět s Irem Brianem a Slovákem Vachanem. 13 borců šlo pod hodinu rovněž vloni v Krnově, ale na krátkém (!) bazéně. Vítězný Pošmourný úspěšně odolal tlaku mladých vyzyvatelů v čele s teprve šestnáctiletým Janem Mickou (USK) a potřetí v řadě titul v bazéně obhájil, byť za svým výkonem z loňských Pardubic přece jenom zaostal. Jan Micka vybojoval stříbrnou medaili a k tomu titul v kategorii mladšího dorostu. Bronz vybojoval nestárnoucí čerstvě 35-letý Rostislav Vítek (KomBr), který výrazně přepsal rekord kategorie masters C. Čtvrté místo a rovněž titul a navíc nový český rekord v kategorii staršího dorostu získal Vít Ingeduld (PLČB). Na 7. místě se překvapivě umístil olympijský sprinter Martin Verner (KomBr), který s vytvalci dokázal velmi obstojně držet „krok“. Nás vedle celkové úrovně může těšit i vycházející generace mladých vytrvalců, vždyť vedle vítěze v kategorii mladšího dorostu Jana Micky byli do celkového 8. místa ještě oba medailisté v této kategorii Tobiáš a Dmitrijev.

Mládí vládlo i v závodě žen, kde jedinou vyjímkou byla vítězná, stejně jako před dvěma lety, ale letos i čerstvě odpromovaná Silvie Rybářová, před Dominikou Hovorkovou (KIN) a Martinou Elhenickou (LoTr) (všechny tři na snímku P. Tomáška), závodnicemi podstatně mladšími, ale již se zkušenostmi s pětkou i z žákovských kategorií. Čtvrté místo patří poslední a nejmladší české přemožitelce Kanálu La Manche Lence Štěrbové (SCPAP). Hovorková s Elhenickou a Štěrbovou braly medaile v kategorii starších dorostenek. Mezi mladšími pak Adéla Solská (SlOp), Renáta Fialová (RPl) a Pavlína Kubátová (SOPKo).

Třetím ze čtyř českých rekordů byl ten v kategorii 14-letých Josefa Mosera (KIN) na 5km a posledním, ovšem neméně významným byl rekord jeho oddílového kolegy Ladislava Hovorky v kategorii 11-letých žáků na 3km. Další tituly v žákovských kategoriích brali vedle těchto dvou rekordmanů Michaela Štěrbová (SCPAP) a Petr Dostál (PKVM) v 12-letých na 3km, Nikola Jílková (KSPKl) a David Mašek (KIN) ve 13-letých na 5km a Marie Neumannová (SOPKo) ve 14-letých na 5km.

Dalším naším dálkoplaveckým závodem bude bazénové mistrovství ČR kategorií masters ve Vysokém Mýtě již za 2 týdny 26. února.