Statistiky roku 2010 na 5000m ovládli tradičně Italové

Evropská plavecká federace LEN zveřejnila své statistiky bazénových závodů na 5km za rok 2010 (50-metrové bazény). Široký rozmach bazénové pětky Evropou, ke kterému před více než 20 lety zavelelo Československo, kde se bazénové štreky začaly plavat úplně nejdříve, potvrdilo hned 13 evropských národních federací, které indoorové dálkoplavecké závody v loňském roce uskutečnily (v porovnání s 9 federacemi o rok dříve). Na druhou stranu Pardubice, kde se vloni ještě naše bazénová pětka plavala (letos se plavalo k plné spokojenosti v Praze v Podolí kvůli rekonstrukci pardubicého bazénu), výrazně ztratily ze své pozice největších bazénových závodů v Evropě, když se do čela vyhoupla Francie se systémem pěti regionálních mistrovských závodů, a v počtu účastníků bazénového mistrovství, kde se Česko vydalo cestou kvalifikačních podmínek a rychlých limitů, nás předstihly i Švýcarsko a Itálie.

Nic se ovšem nezměnilo na skutečnosti, že již několik let zůstavají nejrychlejšími pětkaři Italové, když nejlepšího času dosáhli Simone Ruffini 52:19 min. a Giorgia Cosinglio (na snímku) 56:57 min., přičemž Italové zaplavali hned 5 nejlepších časů a Italky dokonce časů 6. Giorgia Consiglio se zlepšila meziročně téměř o minutu a tak přeskočila ze čtvrté pozice i Alice Franco, Martinu Grimaldi nebo předloni nejrychlejší Rachele Bruni, která zaplavala až třetí nejlepší čas. Nejrychlejší Simone Ruffini překonal i předloni (a i v předchozích letech) nejrychlejšího Samuela Pizzetiho, který v roce 2009 vytvořil italský rekord 51:57 a dosud tak vede historickou tabulku a vloni si časem 53:11 pohoršil až na čtvrté místo.

Z našich se nejlépe umístila 12. místem Jana Pechanová, když se před ní umístily jen Italky, Francouzky a Švýcarka Iris Matthey. 24. místo patří Sylvě Rybářové, 29. Báře Pickové, 34. Janě Zaplatílkové, 41. Magdě Okurkové atd. V mužích je za rok 2010 nejrychlejší Jan Pošmourný na 28. místě, 53. je Karel Baloun, 64. Vít Ingeduld, 66. je Slovák Tomáš Vachan, 89. Lukáš Grábl atd. Můžeme jen litovat, že statistiky neobsahují kontrolní závod v Brně, který by naše pozice výrazně vylepšil, stejně jako statistiky z 25-metrových bazénů (Krnov). Uvidíme, jak se v Evropě prosadíme letošním mistrákem v Podolí.