Český dálkový plavec zahájil závodní sezónu na otevřené vodě

Máme zde polovinu dubna a blíží se květen, měsíc, ve kterém pravidelně začíná letní dálkoplavecká sezóna na otevřených vodách, která letos nabídne bohatý program plný tradičních, ale i premiérových domácích závodů. Pro naše reprezentanty a široké fanouškovské publikum samozřejmě obohacené o maratony světového a evropského poháru, letos vzácně obojí mistrovství Evropy v Eilatu i světa v Šanghaji, navíc okořeněným olympijskou kvalifikací. Stalo se již několikaletou tradicí, že čeští plavci zahajovali sezónu v zahraničí podstatně dříve, než právě domácími květnovými maratóny. Pravidelně se Rosťa Vítek, Libor Smolka a další představovali na svěťácích v Jižní Americe v únoru, někdy již i v lednu. Letos k tomu ale nedošlo a tak se může zdát, že úplně prvními českými plavci ve venkovní vodě budou Jana Pechanová, Silva Rybářová a Jan Pošmourný, kteří se o víkendu představí na světovém poháru na 10km v Brazílii, o čemž budeme samozřejmě informovat a jimž držíme palce.

Skutečně prvním českým plavcem, který se již vnořil do venkovní vody je ale letos Josef Kysilka, který se ve své druhé domovině v Austrálii již v březnu zúčastnil 10th Ord Minnett Sydney Harbour Swim Classic, kde se pokusil zúročit svoji náročnou přípravu v excelentních podmínkách plavecké velmoci, jakou Austrálie bezesporu je, mj. pod vedením trenéra Libora Smolky, a na trati 2 km v centru Sydney přímo pod Opera House (viz. foto) vybojoval první místo ve své kategorii 35-39 let a 43. místo celkově z fantastických 522 plavců. Podívejme se na stránky závodu, které jsou v Austrálii zpravidla velkou společnosko-charitativní událostí a nasajme atmosféru, abychom se rozehřáli před naším vlastním začátkem sezóny. Pro nás těžko představitelnou je i medializace závodu, takže se pokochejme. Pepa sám uvedl, že mocným motorem byla i avizovaná přítomnost nebezpečného druhu žraloka – bull shark, který je zmíněn i ve zprávách v odkaze. Další perličkou byl start řady slavných borců a olympioniků, mj. Michaela Klima v charitativním závodě (viz. výsledky).

Druhým závodem, kterým se 10. muž loňského Českého poháru hající barvy Bohemians zůčastnil byl Cronulla Shark Island Swim, mořském závodě kolem Ostrova žraloků na 2,3km, ve kterém doplaval 46. z 592 startujících (!!) a při kterém nehrozili žraloci, jak by mohlo vyznívat z názvu ostrova, ale medůzy, do jejichž hejna Pepa vplaval a skončil týden na tabletách mírnících svědivé popáleniny. Ve své kategorii byl v tomto závodě ve velkých vlnách 5. a ani plavecká velmoc Austrálie si při tomto závodě neporadila s určitými zmatky při startu jednotlivých vln plavců.

Posledním závodem, ve kterém se český plavec představil byl 10th Stanwell Park Ocean Challenge znovu na 2,3km v nádherném národním parku Royal National Stanwell Park, kam to má pouhých 30 minut autem, v ideálním počasí, obrovských dvoumetrových vlnách a v krásně čisté vodě z jedné pláže na druhou. Pepův nejkrásnější závod, ve které měl nejlepší start a chytil obrovskou vlnu do cíle na 29. místo (5. v kategorii 30-39 let) mezi 434 plavci.