Eilat – Evropský pohár on-line

📄 EP Eilat 2011 - výsledky muži
📄 EP Eilat 2011 - výsledky ženy
ON-LINE Z IZRAELE: Stejně jako vloni vyhrála Angličanka Payne, která si ohlídala balík první vlny po celý závod, před Francouzkou a Ruskou. Ve druhé vlně se iniciativy ujala du Toit, ale okamžitě zakufrovala spolu s ostatními, které táhla za sebou, a tím promarnila jakékoli šance na dojetí první vlny. Ve druhé vlně pak doplavala první Polka před Silvou Rybářovou, která se tak přiblížila startu na MS v Šanghaji, před du Toit a Bárou Pickovou. Za nimi doplavala Eňa Štěrbová, která ztratila ve druhém kole, ale dotáhla do cíle čelo balíku, a přece jenom s velkým odstupem Adéla Solská. Na finální výsledky čekáme.

Pátek: Již ve středu v noci odletěla naše rekordně početná výprava na úvodní závod Evropského poháru do izraelského Eilatu, kde se utká s vyjímečně silnou konkurencí potvrzující růst prestiže Evropských poháru i letošní olympijsko-kvalifikační sezónu. I pro naše borce je závod součástí kvalifikačního systému pro letošní vrcholné soutěže, ve kterých mají zatím vybojovanou účast pouze Jana Pechanová a Rosťa Vítek pro mistrovství světa v Pekingu a Honza Pošmourný pro premiérový dálkoplavecký závod na Univerziádě. Ostatní musí o nominace bojovat právě nyní v Izraeli, o tři týdny později v druhém závodě EP v Turecku, v úvodních závodech Českého poháru a rovněž na MČR na Seči.

V každém případě jsou naši již v místě, včera i dnes trénovali v průzračně čisté vodě moře, které mělo jedinou chybu a tou byly medůzy, od kterých byli naši trochu (i více) popálení, ale dnes to již bylo lepší, než včera. Voda má příjemných 24°C, ale přece jenom je slanější, než jsme z Evropy a jejích moří zvyklí. Je pod mrakem, což se hodí, protože i tak je ve stínu 35°C. Hned na úvod technické brífinku dostali plavci i trenéři studenou sprchu v podobě dalšího bezpečnostního pravidla, která byla letos inkorporována do pravidel a předpisů na základě loňské tragické události při SP v Emirátech, a i zde v Eilatu přišla na jedno z nich řadu, stejně jako při úvodním závodu SP v Santosu v Brazílii – britský delegát LEN prosadil pravidlo 5.7 Pravidel a řádů FINA pro 10KM světový pohár pro roky 2011-2013, které vyžaduje (pro závody světového pohár) rozdělení startovního pole do více vln, pokud je přihlášených plavců více než 50. Právě to v Eilatu nastalo, jak jsme již referovali o 112 přihlášených v předchozím článku a ve startovní listině, která je zde k dispozici.

Takže důsledkem tohoto pravidla, které rozjitřilo atmosféru závodu, protože složení jednotlivých vln může samozřejmě zásadně ovlivnit celkové výsledky, a důsledkem dalšího pravidla včasných startů, je start první vlny žen v 7:30 v sobotu ráno místního času (u nás je o hodinu méně) a start druhé vlny o 30 vteřin později. Start mužů je pak v 10:30 a opět ve dvou vlnách. Plave se na 6 okruzích a vloni zde vládli Angličané, když vyhráli Payne a Fogg. Pošmy zde byl vloni 11. Držíme našim palce!! O výsledcích našich budeme přímo z místa informovat.