Jubilejní 20. ročník Poháru Lídy Jelínkové

Teplé slunečné počasí a příjemná voda Mělického písníku přivítala 120 plavců z 26 oddílů na 4.kole Českého poháru v dálkovém plavání. Nejprve se na start postavilo 18 mužů a 13 žen, kteří startovali na nejdelší trati 15 km. Závod mužů se plaval již jako XVI. ročník „O pohár starostky města Přelouče“. V čele závodu se usadila velmi početná skupinka favoritů, která se však postupem času začala trhat. Na čele pak dlouho bok po boku plavala dvojice brněnských plavců – osminásobný vítěz Rostislav Vítek a vítězka loňské „pětky“ Silvie Rybářová. A v tomto pořadí rovněž doplavali do cíle. Na druhém místě s odstupem 1:33 min doplaval Michael Mrůzek ml. z TJ Krnov před svým oddílovým kolegou Liborem Smolkou. Za vítěznou Silvou si to o druhé místo rozdali Barbora Picková z Jihlavy s pardubickou Lenkou Štěrbovou. O 2,1 s byla nakonec rychlejší o dva roky starší Barbora.

Závod mužů na 5 km opanovali juniorští reprezentanti, kteří výrazně pokořili hranici jedné hodiny a dohmátli v pořadí Vít Ingeduld z Českých Budějovic, který dvojici brněnských plavců – Jánu Kútníkovi a Janu Štáblovi – nadělil téměř jednu minutu. S odstupem více než pěti minut doplaval čtvrtý Jakub Říha z Krnova. Na startu se objevil i přemožitel kanálu La Manche Richard Haan a bývalý vynikající český reprezentant Richard Kamas. Soutěž žen se již po dvacáté plavala „O pohár Lídy Jelínkové“. Na startu se sešlo 14 plavkyň, protože řada favoritek dala přednost dlouhé trati. Na startu se nakonec neobjevila Jana Pechanová, která dala přednost startu v britské sérii Great Swim a tak boj byl zcela otevřený. Z vítězství se nakonec radovala Pavlína Kubátová ze Sportovního oddílu plavání Kolín, která těsně porazila Kristýnu Beringerovou z Bohemians a třetí doplavala Eliška Novotná z Komety Brno (všechny tři spolu se čtvrtou Vágnerovou a pátou Gilíkovou na fotce od T. Neterdy, na které je úplně vlevo i patronka závodu, čtyřnásobná vítězka Českého poháru a první česká přemožitelka Kanálu La Manche Lída Jelínková)

V závodě na 3 km mužů opět kraloval Vít Ingeduld, opět porazil Jana Štábla, tentokrát o padesát sekund, třetí doplaval Jaroslav Bykov ze Slavie Plzeň, soutěž žen pak pro sebe rozhodla Eliška Novotná (kometa) před pardubickou Ivetou Novákovou a Danielou Maleňákovou z University Brno.

Soutěže žáků se plavaly na 1 a 3 km. V závodě na 3 km dominoval Matěj Pošmourný z KSP Kladno před Matějem Zahradníkem ze Slavie Plzeň a plavcem z KVS Pardubice Filipem Vyskočilem. Ve stejném závodě starších žaček si pro prvenství doplavala Renata Nováková z pořadatelského oddílu SCPA Pardubice, druhá skončila Simona Bukalová z Komety a třetí Simona Beringerová z Bohemians. Posledním závodem byl 1 km mladšího žactva. V žácích vyhrál Jonáš Kůra z Aquateamu Vranov, žákyně pak domácí Michaela Štěrbová.

Pořadatelé děkují všem za účast a za rok nashledanou. Ještě se sluší poděkovat sponzorům, kterými letos byly – TOP – EVENT s.r.o. zastoupený ředitelkou Evou Hladišovou, která spolu s Lídou Jelínkovou předávala poháry a ceny, Magistrátu města Pardubice a Městskému úřadu v Přelouči a oddílu vodního lyžování TJ Nemošice, který nám zapůjčil areál.