O víkendu nás čeká vrcholný domací závod – MČR na Seči

Blíží se nám první vrcholný závod letošní domácí sezóny – Mistrovství České republiky štafet na 4x2km a jednotlivců na 10km, které se letos odehraje na Seči, kam se vrátí po 2 dvou letech, když loni se konalo ve Svobodných Heřmanicích. Právě odtud budou tituly na 10km obhajovat Silva Rybářová a od minulého týdne, kdy vyhrál podruhé 36 kilometrů dlouhý maraton Grand Prix Capri – Neapol, jediný český dvojnásobný vítěz světového poháru Rostislav Vítek (oba Kometa Brno). Před dvěma lety, kdy se na Seči plaval šampionát na 10km naposledy, vyhrál pod Ohebem novopečený člen výboru sekce MUDr. Jakub Fichtl a první seniorský titul si vyplavala Lenka Štěrbová ml. 📄 Seč 2011 - aktualizovaný rozpis

Zajímavostí je, že tradiční závod na Seči, jeden ze dvou nejstarších závodů u nás (spolu s Brnem), dříve hostil šampionát poměrně často, naposledy před zmíněným rokem 2009 však již o 11 let dříve v roce 1998, kdy se rozdělovaly medaile na 5km a 15km a tu na patnáctku vyhrál tehdy 22-letý Vítek a byla to, stejně jako o 11 let později pro Lenku Štěrbovou, jeho první seniorská zlatá medaile z dálkoplaveckého závodu.

Rostislav Vítek má tituly z desítky i z let 2006, kdy se desítka poprvé od roku 1990 stala znovu mistrovskou tratí, a 2007, a pokud se mu podaří titul obhájit, stal by se po Veronice Peleškové (rovněž 2006 a 2007) znovu (po sobě samém) teprve třetím plavcem, kterému by se to povedlo od roku 1987, kdy naposledy obhájili Michal Šanda (RHB) a Lída Jelínková (VCHZ). Bude to ovšem mít velice těžké, jak se rozrůstá dlouhá řada vyzyvatelů v čele s českými reprezentanty Janem Pošmourným (úřadující mistr ČR na 5000VZ), Liborem Smolkou (mistr republiky na 10km z roku 2008), Lukášem Jachnem, vítězem dvacítky z Brna z minulého týdne, a dalšími. Do závodu by měli nastoupit i úřadující šampióni na 5km Květoslav Svoboda a Jana Pechanová (oba Kometa Brno) a na 20km Lenka Štěrbová (SC PA Pardubice) a znovu Rostislav Vítek. Ten je s 16 tituly z venkovní vody vůbec nejúspěšnějším českým plavcem všech dob před Šandou (11x) a Hlaváčovou (7x). Pokud započítáme i bazénové dálkové závody, pak je v čele historických statistik rovněž Vítek s 23 zlatými medailemi před Hlaváčovou (14x) a Pechanovou (12x).

Aktualizovaný rozpis, včetně vytyčení jednotlivých sobotních i nedělních tratí, je k dispozici v dokumentech. Pro nedělní mistrovskou desítku bude v bodě „D“ na špici oficiální občerstvovací místo, na které bude coache zavážet motorový člun.

V předvečer individuálního mistráku se koná prestižní šampionát štafet na 4x2km, kde obhajuje titul štafeta Bohemians Praha (vloni ve složení Břenda, Kučera, Skuhrová, Martínková) a rovněž závod Českého poháru na 5km, který v součtu časů spolu s nedělní desítkou určí vítěze tradičního Kroufkova memoriálu, prvního Čecha, který se ještě před světovou válkou připravoval na zdolání Kanálu La Manche. Vítězství v Kroufkově memoriálu rovněž obhajuje Rostislav Vítek, který ho vyhrál i v letech 2007 a 1997 (!). Nejvíce Kroufků ovšem posbírali Jakub Fichtl (5x, naposledy 2009) a Michal Vymazal (5x, naposledy 1985). Pokud by Vítek letošního Kroufka vyhrál, dotáhl by se na Michala Šandu (4x, naposledy 1990).

Letos je sečská pětka i desítka navíc i součástí Tour de OWS, která pokračuje hned v úterý po Seči na Slapech, ve středu v Ejpovicích a končí následující neděli v Praze.