Jana Pechanová a Rostislav Vítek novými mistry ČR na 10km

V sobotu a v neděli se na Sečské přehradě uskutečnilo další kolo Českého poháru v dálkovém plavání. Příznivá teplota vody 20°C a hezké počasí přilákalo na start na 200 plavců z 29 oddílů České republiky. V sobotu na závodníky čekal závod na 5 km, který se plaval intervalovou metodou. Na začátku odstartovali kandidáti na start na ME s intervalem dvou minut a poté celý zbytek 127 plavců s intervalem třiceti vteřin. Z vítězství se nakonec radoval v současné době náš nejlepší plavec Rostislav Vítek (na druhém snímku Jiřího Kuřiny po doplavání mistrovské desítky v neděli) z Komety Brno, který po vítězství v Grand Prix na trati Capri – Neapol na 36 km dokázal, že „umí“ i na trati 5 km. Dosáhl času 0:56:56,0. Druhý doplaval Karel Baloun, který ztratil na Vítka téměř jednu minutu a třetí doplaval další brněnský plavec Květoslav Svoboda v čase 58:06,8. V soutěži žen pak dominovala jihlavská Barbora Picková v čase 1:02:57,9 a před druhou Magdou Okurkovou z Komety Brno měla náskok dvě a půl minuty. Třetí doplavala Adéla Solská ze Slezanu Opava v čase 1:06:48,7. Tento závod byl i prvním kolem I.ročníku Tour de OWS.
Druhým závodem sobotního odpoledne bylo 2. Mistrovství ČR štafet na 4 x 2 km. Na okruhu 1000 m se představilo celkem 17 štafet, které plavaly vždy ve složení dva muži a dvě ženy. V čele plavaly od počátku obě brněnské štafety a na třetím místě se držela štafeta Radbuzy plzeň a i v tomto pořadí doplavaly i do cíle. Na čtvrtém místě se dlouho držela štafeta domácího klubu, ale v posledním kole se přes ní dostala třetí štafeta Komety a první štafety z Bohemians Praha.
Mladší žáci plavali trať 3 km a vavřín si odvezli Petr Dostál z PK Vysoké Mýto a Denisa Försterová ze SOP Kolín, v kategorii starších žáků si na stejné trati doplavali pro vítězství Michael Bláha z Lokomotivy Beroun a Petra Šťastná z Komety Brno.
Zatím co v sobotu všechny provázelo příjemné počasí, v neděli se počasí značně zhoršilo. Celý den skrápěl Sečskou přehradu vytrvalý déšť, teplota vody klesla o 1,7°C na 18.6, vál nepříjemný studený vítr a připravil závodníkům i organizátorům krušné chvíle. Mistrovská trať na 10 km byla nakonec z bezpečnostních důvodů rozhodnotím jury vedena na čtyřech okruzích namísto původní trati na Ústupky. Nejprve nastoupilo 34 mužů a deset minut po nich i 31 žen, když podmínky již předem odradily více než desítku přihlášených. V kategorii mužů se v čele usadil Rostislav Vítek z Komety Brno, který po celou dobu závodu před sebe nikoho nepustil. Na druhém místě plavala skupinka ve složení Jan Pošmourný (KomBr) a Lukáš Jachno (Boh) a Michael Mrůzek (TJKr).  Tato skupinka se pak roztrhala a v tomto pořadí doplavala i do cíle. Vítkovi se tak podařilo 2 týdny po vítězství na 36 kilometrové trati v Neapoli a pouhý den po vítězství v Českém poháru na 5 kilometrů vyhrát i olympijskou desítku a obhájit tak titul z loňských Svobodných Heřmanic. Nutno vyzvednout i výkon pátého v cíli, nového člena výboru sekce a nedávného reprezentanta, Jakuba Fichtla z Radbuzy Plzeň. Stejná situace byla i v kategorii žen, kde od startu vedla brněnská Jana Pechanová (na prvním snímku Jiřího Kuřiny před startem desítky), na druhém místě se držela její oddílová kolegyně Silvie Rybářová a o bronzovou medaili spolu bojovaly domácí Lenka Štěrbová a vítězka „pětky“ Barbora Picková. Jana Pechanová si s náskokem tři a půl minuty doplavala pro titul, a ač se to zdá nemožné, je to po 12 pětkových titulech její první domácí titul z desítky. Druhá skončila Silvie Rybářová a o třetí místo se strhl tvrdý boj, který pro sebe nakonec o 0,2 s rozhodla k radosti pardubických barev Lenka Štěrbová.
Závod na 3 km se stal kořistí brněnských plavců Jána Kútníka a Emy Lánové, kategorii mladšího žactva na 1 km vyhrál Petr Dostál z PK Vysoké Mýto a domácí Michaela Štěrbová, starší žáci plavali 5 km a tady vyhrál vysokomýtský Jakub Černý a Anna Tlamková z Minervy Boskovice.
Vítězem 37.ročníku Memoriálu Miroslava Kroufka se již po čtvrté stal Rostislav Vítek (KomBr), který vyhrál již v letech 1997, 2007 a 2009 a chybí mu jediné vítězství k rekordním pěti Michala Vymazala a Jakuba Fichtla, před Lukášem Jachnem (Boh) a Michaelem Mrůzkem z TJ Krnov. To je i pořadí po dvou etapách Tour de OWS. Celé závody probíhaly za vytrvalého deště a všem, kteří doplavali, nezbývá než smeknout a popřát organizátorům dalších etap Tour de OWS v úterý na Slapech, ve středu v Ejpovicích a v neděli v Praze lepší počasí.