Štěrbová, Ingeduld a Kútnik se představí v Turecku na EP

Trojice českých reprezentantů Lenka Štěrbová, Ján Kútnik a Vít Ingeduld se v rámci přípravy na MEJ účastní čtvrtého kola evropského poháru, které proběhne v sobotu 9.července v tureckém Kocaeli. Pětikilometrový závod v Marmarském moři přilákal na startovní čáru 26 žen a 30 mužů z 13 evropských zemí. Nejpočetnější a zřejmě i nejsilnější výpravy přijely ze Španělska a Německa, oproti úvodním kolům evropského poháru v izraelském Eilatu a turecké Antalyi je zajímavý poměrný nárůst závodníků ročníků 1992-94 (chlapci) a 1993-95 (dívky), tedy právě těch, kteří se mohou zúčastnit letošního mistrovství Evropy juniorů. Je zcela jasně patrné, že i ostatní plavecké federace přivítaly možnost porovnání svých nadějí s jejich evropskými vrstevníky.
Všechny zúčastněné výpravy dnes využily nabídku dopoledního oficiálního tréninku v moři. Naše trojice vytvořila se sourozenci Vachanovými česko-slovenskou skupinku a necelou hodinku testovala téměř pětadvacetistupňové, lehce rozvlněné moře. Čistota vody, díky posunutí místa konání soutěže oproti loňsku o několik desítek kilometrů, byla podstatně lepší, také počet medúz (vloni si řada plavců stěžovala na popáleniny) se změnou lokality výrazně snížil.
Start závodu, původně plánovaný na sobotu v 8.15 hod (našeho času) bude zřejmě o několik desítek minut posunut a tak první neoficiální výsledky by měly být k dispozici někdy mezi desátou a jedenáctou hodinou. Připomeňme, že vloni zde Květoslav Svoboda doplaval druhý, což si můžeme připomenout fotkami.