Slibné umístění našich nadějí pro MEJ při závodě Evropského poháru

Rozvlněné Marmarské moře připravilo účastníkům čtvrtého kola evropského poháru v dálkovém plavání, včetně české trojice Lenka Štěrbová, Ján Kútnik a Vít Ingeduld (na snímku M. Štěrby) nelehkou zkoušku. Všichni plavci bez výjimky měli problémy s orientací, vlastní pohyb vpřed byl neustálým bojem s přírodním živlem, někteří závodníci dokonce v důsledku neustálého houpání trpěli žaludečními potížemi. Přibližně obdélníková trať vedená podél městské promenády se startem a cílem v malém přístavu umožnila divákům sledovat napínavou soutěž po celou dobu jejího průběhu.

Závod mužů, odstartovaný 17 minut před ženami, se od počátku pro naše barvy vyvíjel mimořádně příznivě. Honza Kútnik si po vzoru svého oddílového kolegy Rosti Vítka u startovního lana naplaval na úplný kraj pole a až ke druhé bójce se vyhnul fyzickému střetu se soupeři. Ve venkovní vodě méně ostřílený Víťa Ingeduld se sice nechal sevřít uprostřed balíku, ale i on se udržel v hlavní asi dvacetičlenné skupince, která zůstala pohromadě po celý závod. Boj na čele této skupinky vůbec neprobíhal v rukavičkách a bdělí rozhodčí udělili několik žlutých karet. Tvrdé lokty převážně německých a španělských soupeřů pocítili i oba naši zástupci kdykoliv se ve skupině pokoušeli posunout o nějaké místo dopředu. Závěrečný asi 150 metrový sprint do cíle trochu překvapivě zvládl nejlépe rakouský reprezentant Matthias Schweinzer (1:06,58), druhý doplaval Španěl Yonatan Castet a třetí Němec Hendrik Rijkens. Honza Kútnik (1:07,11) v posledním kole trochu tratil, ale výborným závěrem se vrátil na třinácté místo, Víťa Ingeduld (1:07,16) finišující z pozice na konci balíku si v cílové rovince o pár míst polepšil a dohmátnul jako sedmnáctý. V redukované kategorii plavců ročníků 1992-94, které mohou startovat na MEJ, obsadili naši zástupci slibné osmé a deváté místo (oba na druhém snímku v cíli závodu).

Závod žen probíhal oproti soutěži mužů naprosto odlišně. Pole 26 plavkyň se hned zpočátku rozdělilo na dvě přibližně stejně početné skupinky. V té první se stejně jako při druhém kole EP v Antalyi seřadily téměř všechny španělsky a německy hovořící závodnice, v druhé skupině zůstaly ostatní ženy včetně naší Lenky Štěrbové. Vítězství a prémii 1000 Euro si do Španělska veze nejzkušenější účastnice, osmadvacetiletá Yurema Requena (1:10,46), druhá skončila Němka Svenja Zihsler a třetí „stará známá“ z Eilatu Natalia Carlos, německá plavkyně v polských barvách. Lenka Štěrbová (na třetím snímku při popisu), která se lépe cítí na delších tratích, obdobně jako v Antalyi nezachytila úvodní nástup nejrychlejších plavkyň, s průběhem závodu se ale dostávala do správného tempa a v poslední kolem už kontrolovala pozici na čele druhé skupiny. Ve sprintu od poslední bójky do cíle Eňa (1:15,37) odrazila nástup Ukrajinky Mišenkové i nejrychlejší Izraelky Amitové a stejně jako Honza Kútnik doplavala na třináctém místě celkového pořadí a osmém místě redukovaného pořadí dívek ročníků 1993-95.