Náročná Tour de OWS vyvrcholila Pohárem Vltavy v Praze

Nejlepších osm závodníků Tour de OWSPátým závodem ČP DP, tentokrát ve Vltavě, skončila tuto neděli letošní Tour de Open Water Swimming. Náročný projekt, který vznikl v loňském roce, kdy poprvé došlo k využití termínu státního svátku k uspořádání závodů a tím ke zhuštění hned několika závodů do rozmezí dvou víkendů. Letos tak celou TdOWS, tj. 5km a 10km na Seči, 10km v úterý na Slapech, 5km ve středu v Ejpovicích a znovu 5km v neděli ve Vltavě, nakonec zvládlo odplavat 12 mužů a 11 žen, 4 starší žáci (ti měli samozřejmě kratší tratě – Seč 5km a 3km, Slapy 5km, Ejpovice 3km, Vltava 3km) a 3 mladší žáci (Seč 1km a 3km, Slapy 3km, Ejpovice 1km, Vltava 1km). Dalších 5 plavců (3 dospělí a 2 žáci) dokázalo odplavat první čtyři etapy a z různých důvodů již nenastoupili do té poslední.

V TdOWS zvítězil Lukáš Jachno (Boh) před Michaelem Mrůzkem ml. (TJKr) a Michalem Florou (TJKr). Nejlepší ženou je Magda Okurková (KomBr – celkoví vítězové na prvním snímku Jana Srba) před Adélou Solskou (SlOp) a Janou Zaplatílkovou (LoTr), mezi staršími žáky zvítězil Michael Bláha (LoBe) před Tomášek Kozubkem (Boh) a Matějem Zahradníkem (SlPl) a Kristýnou Horníkovou (SlPl – starší žáci na druhém snímku J. Srba) a mezi mladšími žáky Tomáš Ludvík (LoBe) před Denisou Försterovou (SOPKo) a Martinem Dřevínkem (SpHoř – mladší žáci na třetím snímku). Akce byla propagována v reportáži na Českém rozhlasu 1 – Radiožurnálu. Štáb České televize ani TV Metropol nakonec bohužel nedorazil.

Samotného závodu O pohár Vltavy se zúčastnilo rekordních 138 účastníků (vřava na startu pětky na čtvrtém snímku), přičemž někteří zvládli i dva starty! Závod organizoval sehraný tým z TJ Bohemians Praha. Hlavní závod na 5km vyhrál Lukáš Jachno (Boh) před Michaelem Mrázkem ml. (TJKr) a Janem Štáblem (KomBr). Mezi ženami byla nejrychlejší Magda Okurková (KomBr) před Janou Zaplatílkovou (LoTr) a Adélou Solskou (SlOp). V kategorii masters nad 40let zvítězili Michael Mrůzek st. (TJKr) a Kateřina Skuhrová (Boh).

V závodě na 3km byl nejrychlejší starší žák Michael Bláha (LoBe). Mezi dospělými vyhrál s 30s ztrátou za Michaelem Daniel Flora (TJKr) před Josefem Kysilkou (Boh). Nejrychlejší žena byla Zuzana Popieluchová (KomBr). Druhá Tereza Skuhrová (Boh) a třetí byla žákyně Petra Šťastná (KomBr). Kilometrový závod vyhrál Jan Štábl (KomBr). Druhý byl mladší žák Petr Dostál (PKVM) a třetí ve svém premiérovém startu v DP Pavel Davídek (SKPNy). Ženy porazila první žákyně Michaela Mikysková (PKVM) i druhá žákyně Denisa Försterová (SOPKo). Třetí místo obsadila závodnice UnBr Eliška Hutová. Nakonec nám přálo velmi i počasí v rozporu s předpovědí počasí a mezi závodníky zavítalo přes 100 diváků. Děkujeme všem závodníkům za účast, vítězům ještě jednou gratulujeme, a na viděnou zase za rok na Tour a za 2 týdny na dalším závodu ČP DP na Hlučíně.