Dalších 10 lístků do Londýna rozdáno, na nás tentokrát nezbylo

Jinak než soubojem titánů v pekelné výhni se dnešní desítka mužů nazvat nedá. Dnes nastalo bezvětří, což navléklo nad dějiště mistrovství světa deku oparu a smogu a hnalo teploty do nesnesitelných hodnot, obzvášť na sluníčku, které dnes téměř celý den přes smog a opar prosvítalo. Nebylo tedy divu, že voda před startem měla o dalších půl stupně více než včera, 29.2°C. A teplota pak každou čtvrthodinou rostla, což odvařilo řadu favoritů, kteří doplavávali ve 3., 4., 5. i 6. desítce s tím, že si svoje šance (na OH) nechají na příští rok do chladného Setubalu (Stojčev, Ferreti, Kerin, Bryan, Do Carmo, Lavrentjev atd. atd.). Až tady si člověk uvědomí, že proti sluníčku lepší než tílko je dlouhé oblečení, lepší než kšiltovka je klobouk se zástěrkou, k čemu je závěs i před obličejem a proč nosí Číňani s sebou nádoby a termosky, ve kterých louhují teplý čaj (na prvním snímku Josefa Nalezeného kluci v golfovém vozítku na cestě z 1st call roomu na startovní molo do 2nd call roomu).

V každém případě, na startu se, tak jako o den dříve mezi ženami, postavila elita, jaká se doposud nesešla. Hned 5 mistrů světa z posledních 10 let z různých tratí – Jurij Kudinov (dnes naturalizovaný Kazachstánec, ale tituly bral ještě jako Rus, ale tam je těžké se prosadit v jejich nekonečné zásobárně světových maratonců), Thomas Lurz (Německo), Alex Meyer (USA), Valerio Cleri (Itálie), Vladimír Djatčin (Rusko). K nim připočtěme vítěze světových pohárů Chada Hoda (Již. Afrika) a Petara Stojčeva (Bulharsko) a desítky dalších. Na medaile, natož na první desítku zajišťující OH si brousilo zuby 67 borců, kteří si (zpravidla) již museli šanci startu na MS a tím i šanci porvat se o OH vybojovat v těžkých domácích kvalifikacích (na druhém snímku Honza Pošmourný na startu, na třetím snímu Rosťa Vítek opouští předčasně závodní trať, na čtvrtém snímku pohled na zázemí startovního mola s malým „tréninkovým“ a „warm-up“ (250m) okruhem v popředí).

Závod začal pomaleji, po první bójce se dokonce na čele objevovaly státy, u kterých to nikdo nečekal (Japonsko apod.). Ale záhy se začalo zrychlovat a tempo se pokusil udával Angličan Fogg, který zkusil již typickou britskou taktiku start – cíl (Davies, Kary Anne Payne). Ihned se startovní pole rozpadlo na dvě části – na tu rychlejší (Evropa, Austrálie, Jižní Afrika, Sev. a Již. Amerika) a na tu výkonnostně slabší (Stř. Amerika, Asie, Oceánie) s tím, že ta první obsahovala zhruba padesátku plavců. V ní byli za Foggem vidět Rusové, Lurz, Australané, Američané a další. Jak se tempo stupňovalo a začaly odpadat první skupinky, závod se rozhodl ukončit i Rosťa Vítek, který v teplé vodě neviděl šanci na desítku a dal přednost, oslaben doznívajícími zdravotními potížemi, šetřením síly na jeho hlavní 25-kilometrovou disciplínu v sobotu. Ve strhujícím finiši si nakonec dvouvteřinový náskok uhájil a pro zlato si doplaval Řek Gianniotis, který se doposud věnoval spíše pětce, na které má již bronz (2007) a stříbro (2009). Teď se dočkal prvního světového zlata (stejně jako Řecko). Evropské ale má již z loňského team eventu z Balatonu. O délku těla s ním prohrál do dohmatu bojující veterán Thomas Lurz, trojnásobný mistr světa na 10km a šestinásobný mistr světa na 5km, který přidal stříbro ke svým třema předchozím (má rovněž dva bronzy). Bronz vybojoval Rus Sergej Bolšakov (první medaile) a když trojnásobný mistr světa na 10K Djatčin vybojoval 9. místo a Waschburger 10., Německo a Rusko se stali jedinými dvěma státy, které budou mít v Londýně po dvou plavcích (vzhledem k systému, kdy v Setubalu, ve druhém kvalifikačním kole již nemohou startovat federace, které si nominaci vyplavaly zde v Šanghaji). Postupové místo nezbylo ani na obhajujícího šampiona Valeria Cleriho (11.) a další. Pošmy bojoval, ale závěr mu nešel, ztráta se v posledním kole prohlubovala, byť na jeho počátku byl ještě v kontaktu, ale nakonec z toho bylo 32. místo, daleko za loňským fantastickým umístěním. Na druhou stranu to znamená, že jak on, tak Rosťa budou mít druhou šanci příští rok v Setubalu.

Horké podmínky již zapříčinily další posun startu sobotního nejdelšího maratonu o jednu hodinu na 7:00 hodin. Po dnešním zkušebním startu Rosti se a koncentrací Jany na páteční pětku se český tým rovněž odhlásil z prestižní týmové soutěže, které za obvyklých podmínek umíme (Pechanová, Pošmourný, Vítek) a Vítek a Rybářová budou rovněž šetřit síly na sobotu i vynecháním páteční pětky, do které tak nastoupí jen specialisté Jana a Pošmy. Přidávám opět odkazy na články Michala Jurmana z Českého rozhlasu, který závody sleduje přímo v místě:
Kurs 31° navedl plavkyni Pechanovou na trasu MS 2011-OH 2012
Pechanová bude slavit postup na OH nakupováním po Šanghaji