Na MČR žactva v Hlučíně foukal vítr a bouřlivě fandily davy rodičů

Tradičně rozvlněná hladina krásně čistého hlučínského písníku provázela plavce po oba dny 15. ročníku závodu „O putovní pohár města Hlučína“, který vyvrcholil nedělním 21. mistrovstvím ČR žactva v dálkovém plavání. Tradičně přívětiví pořadatelé z oddílu Slezan Opava připravili pro dospělé soutěžící tratě od 1km do 10 km, na nichž podle očekávání dominovali reprezentanti pro nadcházející MEJ ve Španělsku. Rostoucí formu potvrdil především Vít Ingeduld (Plavání Č.Budějovice), nejrychlejší na obou hlavních tratích 10 km a 5 km a tím také absolutní vítěz putovního poháru města Hlučína. Na desítce Víťovi zdatně sekundovali celkově druhý Karel Baloun z Komety Brno a třetí krnovský Michael Mrůzek mladší. Na poloviční trati pak se Víta Ingedulda až k poslední bójce držel druhý z reprezentantů pro MEJ, brněnský Ján Kútnik, v Hlučíně mimo druhého místa na pětce ještě vítěz doplňkových tratí na 1km a 3 km.

Vůbec nejúspěšnějším účastníkem víkendových dálko-plaveckých slavností na severu Moravy byla Lenka Štěrbová, jediná dívka v družstvu pro MEJ. Lenka s převahou vyhrála hned třikrát – v sobotu dopoledne 10 km, odpoledne 3 km a v neděli 5 km.

Hlavní pozornost však na sebe tentokrát strhly žákovské soutěže na 3 km (mladší žactvo) a 5 km (starší žactvo), v nichž šlo nejen o body do Českého poháru, ale především o mistrovské medaile. Přehledný kilometrový okruh, vedený v souladu s pravidly podél břehu, umožnil několika desítkám diváků, tvořených především trenéry, rodiči a oddílovými kolegy soutěžících žáků, sledovat z bezprostřední blízkosti celý závod a vytvořit bouřlivou atmosféru, která jindy na našich soutěžích tolik chybí. Mistrovské tituly vesměs ve všech ročnících vybojovali poměrně jednoznačně favorité, jen mezi žačkami ročníku 1998 rozhodly o vítězství kolínské Veroniky Puchnerové nad kladenskou Nikolou Jílkovou pouhé dvě sekundy. Stále rostoucí úroveň žákovských soutěží v DP potvrdil nejen celkový počet kvalifikovaných účastníků MČR, kde nejsilněji byl obsazen závod žákyň ročníku 1997, ale i pozoruhodný fakt, že každá ze šestice děvčat ročníku 1999 dokázala získat na nedávném MČR dvanáctiletých v plavání nejméně jednu medaili! Dálkové plavání se tak zcela zjevně transformovalo ze sportu, kde v minulosti často hledali novou příležitost pouze závodníci, kteří jinde neměli mnoho šancí, v disciplínu navýsost atraktivní pro přední bazénové plavce. Absolutně nejrychlejšími mladými závodníky byli v Hlučíně pardubická Michaela Štěrbová na 3 kilometry (39:32) a berounský Michael Bláha na 5 kilometrů (1:08,06). Čtrnáctiletí vítězové pětikilometrového mistrovského závodu Michael Bláha a Simona Šimůnková (KIN) si ziskem mistrovského titulu mezi závodníky ročníku 1997 vybojovali zařazení do SCM dálkového plavání na sezónu 2011/2012.

Mistři ČR žactva: 3 km: ročník 2001 Lucie Šebestová (RPl) a Vojislav Štěrba (SC PAP), 2000 Alena Rumlová a Martin Fiala (oba RPl), 1999 Michaela Štěrbová (SC PAP) a Petr Dostál (PKVM), 5 km: ročník 1998 Veronika Puchnerová (SOPKo) a Matěj Pošmourný (KSPKL), 1997 Simona Šimůnková (KIN) a Michael Bláha (LoBe).