Světový pohár Jarak – Šabac 2011

Jarak – Šabac 2001 (fotogalerie)
Neděle 7.8. v devět hodin na nás čekal autobus, který nás dovezl do místa startu. V místě startu plavce prohlédl vrchní rozhodčí, který všem našim plavcům nařídil ostříhání nehtů, Štáblíkovi dokonce dvakrát, i když už neměl co stříhat. Další menší problém se vyskytnul s Magdinou lodí, která nebyla k nalezení. Problém se vyřešil 10 minut před startem, kdy loď přijela po řece, samozřejmě s označením R a nikoliv Magdiným číslem 27. Přinejhorším byla záložní varianta, že využijeme připravenou loď Lukáše Jachna. Start proběhl dle plánu v 11 hodin, kdy skočili do vody muži, které o pět minut později napodobily i ženy.

Start mužů:

Štáblík se držel čelní skupiny pouze prvních 15 minut, tedy do prvního občerstvení. Jeho doprovodná loď se nedokázala vmáčknout mezi ostatní a tak musel vybočit z ideální pozice. Po občerstvení vypadl z balíku asi o dva až tři metry. Hodinu se pokoušel tyto dva až tři metry sjet, ale jeho ztráta se stále zvětšovala. Na 10km dostal krizi a přišla další ztráta od hlavní skupiny. Krizi se snažil zažehnat zkrácením intervalu mezi občerstvením, což se nakonec ukázalo jako dobrá věc, ale neměl již s kým závodit. Do cíle doplaval jako dvanáctý.

Start ženy:

Magda, která měla od rána zažívací potíže, jela po většinu závodu v první skupině závodnic. A aby Magdě jelo ještě lépe, zakázali rozhodčí podávat doprovodníkovi pití rukou. Ten zachoval klidnou hlavu a vytvořil s pomocí lodivoda improvizovanou krmicí tyč z pádla, lepenky a tkaničky. Po polovině závodu zůstalo pouze pětičlenná skupinka plavkyň, která mezi sebou nespolupracovala a stále si nastupovala. Magda se držela trajektorie společně s Italkou, Karla Šitič zmizela někde více vpravo a Belgičanka s Bulharkou již zůstaly vzadu. V loterii proudů nejvíc vydělala Belgičanka. Magda se držela trajektorie stanovené lodivodem, prý ideální, přesto jí zbylá čtveřice (Chorvatka Karla Šitič, Ruska Anna Guseva, Italka Alessandra Romiti a Belgičanka Frone Wouters) uplavala. Za Magdou nebyl nikdo, kdo by jí mohl ohrozit z jejího pátého místa, a tak mohla se spolehlivým náskokem v poklidu doplavat na 5.místě. Čelní skupina čtyř plavkyň bojovala o umístění na bedně až do posledních metrů. Nakonec doplavaly v pořadí – Chorvatka, Ruska, Italka a Belgičanka.

Honza Štábl před cílem:

Terka ve svém premiérovém startu na mezinárodních závodech obsadila 10. místo, kde svým strojovým tempem doplavala další závodnice, které měly rychlejší start a Terce na začátku výrazně uplavaly. Zřejmě pak ale chytly druhý dech a Terce, která zrovna prožívala menší krizi, uplavaly a v cíli daly Terce 250 metrů.

Finiš Terezy:

Všem plavcům gratulujeme k vynikající reprezentaci a dobrému umístění.

Na závěr tradiční hodnocení:
palec nahoru dostává Katka Skuhrové, která vyrazila včera v 8 ráno z chorvatského Zadaru do srbského Šabacu, ale pozor vzala to prý údajně nejkratší cestou a to přes Prahu, kde obměnila posádku vozidla a dnes v 6 hodin byla u hotelu na Šabacu.
Palec dolů dostane počasí za příliš velké horko, které nás zde velmi vyčerpává a všichni včetně Štáblíka se těšíme na chladnější vody v našich řekách.
Sobota 6.8. ráno opět trenink, který začal o 40 minut později, díky neukázněnému chování Brazilců, kteří šli teprve v 9 na snídani a celá výprava na ně čekala v rozžhaveném autobuse a to Rusové byli u autobusu již 8:50 a úsměvům jim to ve tvářích rozhodně nepřidalo. Štáblík, Magda a Terka potrénovali cca 40 minut v krásně teplé vodě (24 stupňů). Po tréninku následoval rychlý přesun do hotelu a poté hned odjezd do Jaraku, kde na nás čekali starostové obou měst, aby nás zde přivítali. Mezi proslovy těchto pánů jsme stačili poblahopřát novomanželům, kteří právě vycházeli z radnice. Opět následoval rychlý přesun do kousek vzdálené restaurace, kde na nás opět čekal bohatý oběd, který zpříjemňovala živá hudba.

Večer v hotelu proběhlo ponaučení o pravidlech a popis tratě a cílového koridoru a plavci prošli lékařskou prohlídkou. Opět jak bylo dnešním dobrým zvykem byl rychlý přesun na pláž, kde čekaly davy lidí, aby nás zde přivítaly.

Zítra, tj. v neděli je od půl osmé snídaně a v 9 hodin odjezd na start. Ten by měl proběhnout v 11 hodin. On-line reportáž nechystám, ale večer budou podrobné informace ze závodu.
Fotky postupně přibývají, videa jsou také, ale jen co bude chvilka času, tak se zde objeví.
Dodržím tradici ze včerejšího dne a vyhlásím nejsympatičtější tým a tým, který vůbec nenadchnul.
Nejsympatičtější tým: Bulharky za celodenní úsměv
Palec dolů dostávají Brazilci za jejich nedochvilnost.

Složení výpravy na letošní Grand Prix v Šabacu je trošku v oslabení oproti původnímu plánu. Do Srbska dorazili pouze Jan Štábl, Magda Okurková a Tereza Skuhrová. Omluveni ze zdravotních důvodů byli Lukáš „Kachna“ Jachno a Bára Picková. O zábavu se těmto třem plavců stará duo Tomášek – Mihola.

čtvrtek 4.8.: celodenní cesta do Šabacu. Pražská část strávila v autobuse a autě něco málo přes 10 hodin.

Pátek 5.8. nás čekali dva oficiální tréninky, první od 9 do 11 hodin a druhý od 16:30 do 18:30. Naši tři plivači (srbský výraz pro plavce) ráno potrénovali cca 40 minut. Z toho 30 minut plavali proti proudu. Odpolední trénink jsem zahájili po velmi vydatném obědě o pěti chodech (předkrm – hovězí vývar, špagety, zelenina, hlavní chod – kuřecí steak a ryba s americkým bramborem, jako zákusek bylo ovoce) a po znovu se přestěhováním se z pokojů do pokojů.

Dnešním vítězným týmem v nafoukanosti jsou Rusové! Nejsympatičtějším jedincem celého kolektivu je naopak brazilská plavkyně, která si k velké radosti výpravy odnesla z oběda pět banánů, aniž by věděla co s nimi bude dělat.

Trénink hromadného finiše: