Štěrbová, Kútnik a Ingeduld plavou na MEJ ve Španělsku 5 kilometrů a soutěž týmů

Trio Lenka Štěrbová z SC PA Pardubice, Ján Kútnik z Komety Brno a Vít Ingeduld z Plavání České Budějovice startuje 12. – 13. srpna na mistrovství Evropy juniorů v dálkovém plavání. Všichni tři (na snímku s dalšími mladými reprezentanty při závěrečném soustředění v Pardubicích před tréninkem ve studeném Labi) si vydobyli nominaci na konci května úspěchem v kvalifikačním závodu, kterým byl Evropský pohár v turecké Antalyi. Čeští reprezentanti absolvují v pátek 12. srpna závod jednotlivců na 5 kilometrů a v sobotu 13. srpna tzv. „team event“ na 3 kilometry. Prestižní soutěž se koná ve španělském městečku Navia na severozápadě Pyrenejského poloostrova. Závod se plave v deltě řeky, takřka v místě, kde se vlévá do Biskajského zálivu.

Až dosud mělo české dálkové plavání na MEJ jen symbolické zastoupení, historicky nejlepším výsledkem je sedmé místo znojemského Tomáše Melichárka z roku 2008 v Séte ve Francii a 8. místo současného člena výboru sekce MUDr. Jakuba Fichtla v roce 2003 v Seville ve Španělskui. Vloni i předloni obsadila jihlavská Barbora Picková osmnáctou příčku. V roce 2007 v Miláně nás reprezentovali dokonce dva plavci – současný seniorský reprezentant Jan Pošmourný a Katka Černíková, ale letos Česko vysílá tříčlenné družstvo a obsazuje nejen soutěž jednotlivců, ale poprvé i team event neboli soutěž smíšených (2 muži a 1 žena) tříčlenných hlídek. Letošní výraznější přítomnost českých nadějí je odrazem významného početního i kvalitativního nárůstu závodníků této věkové kategorie, spjaté především s ustanovením a výborným fungováním SCM dálkového plavání. Příznivci našeho dálkového plavání doufají, že nastupující generace, také díky možnosti získávání neocenitelných zkušeností v přímé konfrontaci s evropskými vrstevníky, zastoupí za pár let současné reprezentační ikony Janu Pechanovou, Rosťu Vítka a další.

Specifikou závodu na letošním MEJ je místo konání soutěže. Plavat se bude v deltě řeky, kde dochází k neustálému střetávání dvou proudů. Jedním je přirozený tok řeky směrem k moři, druhým je příliv a odliv, přinášející buď proti proudu řeky (příliv) nebo ve směru po proudu řeky (odliv) velké množství mořské vody. Řeka je proto slaná a teplota vody, byť se jedná o Španělsko uprostřed léta, by měla být jen mezi 19 a 20 stupni. Štěrbová, Kútnik a Ingeduld proto absolvovali závěrečné devítidenní soustředění před MEJ na pardubickém koupališti Cihelna, kde není vyhřívaná voda. Nácvik týmového plavání na soutěž hlídek, při němž se spolupracuje obdobně jako při cyklistické časovce, pak probíhal v Labi. To mělo na přelomu července a srpna necelých osmnáct stupňů! V Pardubicích se pod vedením trenérky Jany Satrapové společně s trojicí pro MEJ připravovali v podmínkách, které rozhodně nebyly „skleníkové“, i další mladí plavci – Bára Picková, Jana Zaplatílková, Tereza Skuhrová, Adéla Solská, Karel Baloun a Jan Štábl.

Favority mistrovství Evropy jsou vedle domácích Španělů především silné výpravy plaveckých velmocí Velké Británie, Německa, Francie a Itálie, do bojů o medaile ale mohou zasáhnout i další závodníci z osmnácti přihlášených zemí. Šance českých reprezentantů v tak silné konkurenci lze těžko odhadovat, obrovským úspěchem pro kohokoliv z našich by bylo umístění v první desítce. Zatímco přemožitelku kanálu La Manche Lenku Štěrbovou by potěšily co nejtvrdší podmínky – chladné počasí a voda se studenými proudy, Honza Kútnik a Víťa Ingeduld dávají přednost hřejivému sluníčku a teplotě vody na 20 stupňů.