Bohatý víkend maratonských plavců

Čeká nás vyjímečně bohatý, dlouhý a unikátní maratonský víkend, který začíná již dnes Mistrovstvím Evropy juniorů ve španělské Navii, kde nás reprezentují mladí Lenka Štěrbová, Vít Ingeduld a Ján Kútnik, jak referujeme v předchozích článcích, v závodě na 5km a rovněž v soutěži tříčlenných týmů v sobotu. Ve stejný den nás, ale především naše reprezentanty Jana Pošmourného a Silvu Rybářovou, čeká premiérový 10-tikilometrový maraton na Univerziádě v čínském Šenzenu, v rámci níž se plave maraton vůbec poprvé a o čemž jsme informovali ještě na starém webu jako první v republice, přičemž nás řada funkcionářů nevěřícně přesvědčovala ještě dlouho o opaku (kopie článku ze starého webu). Silva s Pošmym se tak do Číny vrátili pouhé dva týdny po mistrovství světa v Šanghaji. Nyní ovšem jako členové univerziádní výpravy. Univerziáda samotná byla slavnostně zahájena dnes večer za účasti čerstvého mistra světa a světového rekordmana na 1500VZ domácího Sun Yang, ovšem bez účasti našich dálkoplavců, kteří musí zítra brzy ráno cestovat na start (1:10 hod od moře), což se neslučuje s pozdním návratem ze slavnostního zahájení (desítka se i zde, stejně jako na MS, plave na úvod plaveckých soutěží). V Šenzenu panuje slavnostní nálada a všichni si užívají atmosféry a podle našich je akce organizována snad ještě lépe než mistrovství světa o 1200km severozápadněji a tři týdny dříve. Poplavou se čtyři 2.5km okruhy na otevřeném moři, voda je slaná a smrdí po rybách, ale má „jen“ 29°C. Na druhou stranu vzduch je v Šenzenu o něco lepší než v Šanghaji, protože panuje období dešťů, takže vedra jsou o něco menší. Ze známých mezinárodních jmen na startu nebudou chybět Reichert, Ruffini nebo Serebrenikov a další. Samozřejmě, ubytování je na rozdíl od MS chudší, v olympijském duchu v univerziádní vesnici, nikoliv v luxusních 4-hvězdičkových hotelech, ale v pokojích se dvěmi dvoupatrovými postelemi a koupelnou na balkoně. Zato strava je podstatně bohatší než na MS, což ovšem v Číně může být zrádné…

V sobotu se ovšem koná ještě jeden ostře sledovaný závod – The London 10km Marathon Swimming International, který se plave přímo v jezeře Serpentine v Hyde Parku a je přípravným závodem (London 2012 Olympic Games Test Event for Marathon Swimming) pro Olympijské hry 2012 v rámci dalších testovacích soutěží (např. minulý týden triatlon – součást mistrovství světa apod.). Na start bylo pozváno prvních 30 mužů a30 žen z mistrovství světa v Šanghaji, přičemž nesmírně důležitou zkouškou to bude hlavně pro první desítku, která se již na OH kvalifikovala. A mezi nimi nebude chybět ani Jana Pechanová, která si tak vyzkouší, jak se ji bude příští rok na OH plavat. Pro všechny pořadatele našich závodů musím nabídnout rozpis této akce, abychom se všichni přiučili, jak takový rozpis má vypadat podle nejvyšších nároků (📄 Londýn OH 2012 - Test Event - rozpis).

V neděli pak v makedonském Ohridu finišuje letošní Grand Prix, jejíhož předchozího závodu v srbském Šabacu se zúčastnili rovněž naši reprezentanti, a celý svět sleduje zda v 30-tikilometrovém závodu dokáže Petar Stojčev vybojovat 11. celkové vítězství v řadě.

V neposlední řadě, a v první řadě pro české plavce a fanoušky, se v sobou a v neděli plavou další závody Českého poháru v Chomutově a ve Veselí n/L. Doufám, že jsem na nic, co se o tomto víkendu plave na otevřených vodách, nezapomněl (!) :-)