Česká plavecká špička ve Veselí

Již potřetí uspořádalo Město Veselí n. L. spolu s Českým svazem plaveckých sportů v neděli 14. srpna na sluncem ozářené Vlkovské pískovně závod zařazený do Českého poháru dálkových plavců. Na start se postavilo 115 závodníků – nejlepší plavci v republice spolu s rekreačními plavci – aby změřili své síly na 1, 3, 5 a 10 kilometrů. Nejvíce pozornosti na sebe upoutali plavci na 10 km. Na této trati zvítězil suverénně dvojnásobný mistr republiky na 400 metrů PZ a český reprezentant, který se chystá v září na ME do Izraele, Karel Baloun (1990), hostující v Kometě Brno, s časem 01:49:30:4. Na druhém místě se umístil mladší dorostenec Matěj Kozubek (1996, Bohemians Praha). Třetí skončil Martin Břenda (1988, Bohemians Praha). Na stejné trati v kategorii masters (nad 40 let) doplaval první Josef Kysilka (1971, Bohemians Praha, 02:13:04.9) a ve stejné kategorii nad 50 let Jiří Kuřina (Sokol Hradec Králové, 3:45:03).

V kategorii ženy na 10 km byla v cíli první Magda Okurková (1991) z Komety Brno s druhým absolutně nejrychlejším časem 01:58:03.9. Druhá doplavala mladší dorostenka Pavlína Kubátová (1996, SOP Kolín), třetí starší dorostenka Tereza Skuhrová (1994, Bohemians Praha). V kategorii Masters (40+) vyhrála Kateřina Skuhrová (Bohemians) za 3:11:41.5 a v kategorii 50+ uplavala 10 km v čase 03:12:47.6 Vlasta Čudanová (1950) z Komety Brno.

V kategorii ženy na 1 km absolutně vyhrála mladší žákyně Michaela Štěrbová (1999) z plaveckého klubu SC PA Pardubice, mladší sestra známé přemožitelky La Manche. V kategorii starších dorostenek zvítězila na trati 1 km juniorská reprezentantka ČR Dominika Hovorková (1994, KIN České Budějovice).

Obdiv zaslouží Lenka Zahradníková (1994) z klubu USK Praha, nevidomá studentka pražského gymnázia z Kralup nad Vltavou, která 5 km uplavala s doprovodem v čase 01:21:08.2. Dříve se Lenka závodně věnovala atletice, poslední dva roky se věnuje plavání v bazéně. Účastní se i triatlonů. Jejím cílem je nominace na paraolympiádu v Londýně v příštím roce a na zimní Mistrovství ČR v plavání, proto si přijela v rámci tréninku vyzkoušet i dálkové plavání. Lence se ve Veselí moc líbilo, ocenila příjemnou atmosféru a dobrou organizaci. Veřejného závodu na 1 km se účastnilo sedm plavců. Poněkolikáté se ho účastnila.  

Marie Urbanová (1944) z Vlkova, v otevřeném závodě na 1 km skončila s malou ztrátou za ženou mladší o více než 30 let. Nejstarším plavcem byl Jaroslav Kolář (1942) z Brna, který doprovázel do Veselí svou vnučku. Byl to jeho první závod v plavání. Dříve se věnoval cyklistice. S radostí konstatoval, že odpor vody je mnohem menší než odpor vzduchu a závod si patřičně užíval.   

Závodníci na prvních třech místech v každé kategorii obdrželi diplomy. První v kategoriích dorostu a dospělých obdrželi keramické poháry, plavci na druhém a třetím místě věcné ceny, které věnovalo Město Veselí nad Lužnicí.

Infocentrum města děkuje místním hasičům, jmenovitě Milanu Urbanovi a Jiřímu a Filipu Jakešovi za téměř celodenní zabezpečení dozoru, dále Jiřímu Mackovi a Radku Šetkovi, Půjčovna plavidel Vážka, za zapůjčení plavidel a rovněž za dozor, Kristýně Hrubé a Anežce Červinkové za pomoc s organizačním zajištěním. Zvláštní poděkování patří společnosti Madeta za poskytnutí nového osvěžujícího syrovátkového nápoje Fitness pro všechny plavce. Nápoj chutná jako džus, neobsahuje žádná umělá aromata, barviva ani konzervanty a sportovci a lékaři si ho velmi vychvalují. Dále děkujeme Radku Táborskému, Janu Bažilovi a hlavnímu rozhodčímu Luboši Imryškovi z Českého svazu dálkových plavců za dobrou spolupráci a pro naše město výjimečný sportovní zážitek.

Všem plavcům gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů v další plavecké sezoně.

Kompletní výsledková listina je umístěna na www.dalkoveplavani.cz