Univerziádní premiéra desítky v Číně

📄 Univerziáda 2011 10km ženy
📄 Univerziáda 2011 10km muži
Italský 22-letý reprezentant Simone Ruffini (na snímku), bronzový z mistrovství Evropy a 9. z nedávného mistrovství světa v Šanghaji, vybojoval rovněž v Číně, v Šenzenu, městě v jihočínské provincii Guangdong, v zátoce Sedmi hvězd, premiérové zlato v desetikilometrovém maratonu, který byl součástí Univerziády historicky vůbec poprvé, a jehož zlato bylo rovněž vůbec úvodním zlatem, o které se na 26. Univerziádě bojovalo. Do cíle Ruffini doplaval s bohatým náskokem 35 metrů a prohlásil, že to byl jeho sen, vyhrát zde, že celý rok na sobě tvrdě pracoval a že ani na chvíli v průběhu závodu nepochyboval, že by ho nezískal. Stříbro vybojoval další zkušený borec, Rus Kirill Abrosimov, a bronz další účastník mistrovství světa Japonec Yasunari Hirai.

Také v závodě žen dominovali zkušené italské reprezentantky, když zvítězila 22-letá Rachelle Bruni a bronzová z šanghajské pětadvacítky Alice Franco vybojovala bronz. Nejstarší univerzitní studentka na startu, Nadine Reichert, získala stříbro.

Na startu univerziádní premiéry, ve vodě opět teplé 30-31°C jsme měly hned dvě želízka v ohni – Jana Pošmourného a Silvu Rybářovou, pro které to byl návrat do Číny pouhé dva týdny po jejich předchozím pobytu v Šanghaji. Pošmy se svým 11. místem nebyl vůbec spokojený. Od poloviny závodu cítil, že nemá dokonalou formu a věřil v lepší umístění, na čemž se nejspíše podepsala i určitá nedisciplinovanost, kdy se po prvních volných dvou a půl kilometrech, po kterých vystřelil Ruffini kupředu, snažil s Brazilcem Ruffiniho stáhnout a táhnul tak zbytečně přes další dva kilometry celý balík, během kterých se definitivně odrovnal. Následně mu již zbyly síly jen na udržení se při ostrých nástupech ostatních v balíku, ale ani ty mu již na poslední dva kilometry nezbyly. Silva se v cíli probojovala do první desítky na 9. místo, ale i ona po závodech řekla, že baby kolem byly „nesmírně rychlé a šikovné jak blázen“ a že ji to rovněž zaskočilo, ale na druhou stranu byla s výsledkem v porovnání s 29. místem v Šanghaji přece jenom spokojená a těšila se do bazénu na osmistovku, která se plaval hned druhý den, když začala i bazénová část plaveckých soutěží.

Je důležité upozornit na to, že jak Pošmy tak Silva byli jedni z mála, kteří v Šenzenu nastoupili do venkovní vody i do bazénu. Silva tak hned druhý den na osmistovce doplavala 22. jen jediné místo za bronzovou z desítky Nadine Reichert. Pošmy o den později doplaval na 800VZ 20. a Silva si v polovině týdne polepšila na 1500VZ, která čeká Pošmyho dnes, na 19. místo.