Mistrovství ČR – vrchol domácí sezóny

📄 MČR Lipno - přihlášení
Jakkoliv je letošní rok přímo nabitý významnými soutěžemi, domácí vrchol teprve čeká na vytrvalce o nadcházejícím víkendu na Lipně. Právě tam se již tradičně budou rozdělovat seniorské, dorostenecké i veteránské mistrovské medaile na tratích pět a dvacet kilometrů. Lipno je místem, kde se maratony plavou již od roku 1967 (!), kde se plavalo vůbec první mistrovství republiky v dálkovém plavání v roce 1983 a kde se pravidelně šampionát koná od roku 2003 (po obnovené lipenské premiéře v roce 2001). A letos se máme na co těšit. Protože se jedná o mistrovství republiky a navíc jsou přihlášeny téměř dvě stovky plavců z 29 oddílů, budou se v zájmu bezpečnosti i kvality soutěže přísně dodržovat pravidla, a to včetně diskvalifikační procedury, kterou znají naši reprezentanti ze soutěží v Evropě i ve světě žlutá (=výstraha) a červená (=okamžitá diskvalifikace) vlajka na trati závodu – pravidlo OWS 6.3), dohlížení na dodržování pravidel o skákaní, chození nebo dotýkání se (pravidla OWS 6.6 a 6.13) nebo kontroly bezpečné délky nehtů (ruce i nohy – pravidlo OWS 3.45) před startem, což obojí napomůže sportovní kultuře a eliminuje množící se škrábance a tahání se. Kdo tak nechcete být ostříháni nahrubo rozhodčím před startem, zastřihněte si raději nehty sami.

Voda v Lipenské nádrži se díky horkému počasí posledních dnů ohřála na nevídaných 22,7°C (úterý odpoledne), takže se nemusíme bát typického pozdně letního lipenského chladu. Obzvláště když na pátek předpověď avizuje 36°. Možná i tento faktor tepla hrál roli v rekordním množství 42 přihlášek na maratonskou dvacítku, což by mělo, i při předpokládaných odhláškách na místě, hravě překonat stávající rekord 29 startujících z loňského roku i 28 startujících z letošního Brna. Prezentace na sobotní závody se koná v sobotu v místě startu pod areálem LipnoPoint od 10:00 do 11:30, ale závodníci na 20km, musí potvrdit svou účast do 20:00 ještě v sobotu (!!).

Protože tratě 5 a 20 km jsou mistrovské, kvalifikační podmínku pro start na MČR nesplnili následující plavci: Zamrazilová (USK), Tomášek a Ullmann (oba Zlín) a Matějková (Haná). Samozřejmě mohou plavat, i pokud chtějí startovat na 5km, ale pouze mimo soutěž (bez nároku na body ČP DP i na pořadí MČR). Případně mohou plavat 3 nebo 10km, které se plavou jako závody Českého poháru.

Mistrovský seniorský titul obhajují na 20km Eňa Štěrbová (dva tituly v řadě) a Rosťa Vítek, který nejdelší trati vládne od roku 1998 s pouhými 2 vyjímkami – v roce 2002 byl šampionát zrušen a v roce 2006 vyhrál David Čech. Na pět kilometrů bude obhajovat Jana Pechanová, která rovněž u nás vládně dlouhodobě – první titul na 5km vybojovala již v roce 1999 na Mělicích, a naopak nebude obhajovat loňský mistr republiky Květoslav Svoboda, který tak uvolní pětkařský trůn bez boje. Všichni jmenovaní budou mít cestu k obhajově nesmírně těžkou, když se jim ji budou snažit znemožnit např. vládnoucí bazénoví šampioni na 5000VZ Honza Pošmourný a Silva Rybářová, reprezentanti pro blížící se ME v Izraeli Karel Baloun a Bára Picková, desátý z mistrovství světa Libor Smolka, reprezentani z nedávného MEJ Vít Ingeduld a Ján Kutník a řada dalších.

Mistrák bude zajímavý ale i z několika dalších důvodů. Dvojnásobné mistrovské body budou tvrdit muziku v soutěži družstev, kde, obdobně jako v loňském roce, Kometa Brno po celou sezonu bodík po bodíku ztrácí svůj zdánlivě nedostižný náskok před vyhecovanou partou Bohemians a soutěž bude pravděpodobně znovu eskalovat až v posledních pohárových závodech, pokud některý z týmů díky mistrovství nepřeváží jednoznačně vítězství na svoji stranu. To v soutěži mužů je vítěz již téměř jistý – Rosťa Vítek nejspíše vyhraje po osmé (1997-2000 a 2008-2010) velký pohár a znovu opoháruje svoji nesmrtelnost, protože i v krizovém scénáři bez doplavané dvacítky bude mít stále k dobru pětku a pastvinskou desítku v záloze. Na druhou stranu v ženách se schyluje k překvapivé bitvě, protože i přes výrazné vedení Lenky Štěrbové ji může přeskočit díky 8 nejlepším závodům Silva Rybářová, která ještě celou osmičku neuzavřela a budou se jí tak počítat všechny body, zatímco Eňe se za pětku bude přípočítávat pouze pár drobných, pokud doplave na bedně, jinak nic, a za dvacítku se jí bude srážet již celá devadesátka bodů a pak bude hrát roli rovněž vzájemné umístění vůči Silvě. Podobné šachy se budou samozřejmě hrát i v žákovských a dorosteneckých kategoriích. Žákům navíc zbývá po dvou závodech na Lipně již jen Superfinále na Pastvinách (tam se bude vyjímečně plavat zkrácený okruh, protože vypadlo zajištění Vodní záchranné služby).

V neposlední řadě je nutné ocenit výkon mladé naděje Matěje Kozubka, který se na Lipně chystá překročit hranici 200 domácích pohárových závodních kilometrů během jediné sezony, což se 20 let nikomu nepodařilo, a pokud bude startovat a úspěšně doplave i na Pastvinách a Mělicích, definitivně setře rekordní zápis z roku 1989.

V této souvislosti si dovolím připomenout těm, kteří neměli to štěstí závodit před 10 nebo dokonce 20 lety, že letos se sice, stejně jako vloni, plavou hned dvě dvacítky (Brno, Lipno), a na příští rok je avizována i pětadvacítka, která se u nás plavala naposledy v roce 1997 na Mělicích, a jakkoliv je to spolu s dvěma patnáctkama dlouhé a náročné, dříve o takovou nabídku štrek v jedné sezoně nebyla nouze. Zatímco tedy zhruba 4 dlouhé závody nad 10km (4x15km, 1x20km+3x15km nebo letošních a loňských 2x20km+2x15km) se plavou od roku 2003, např. v roce 1990 se odplavalo během jediného roku 25km (Račice)+ 3x20km (Mělice, Brno, Bítov) + 15km (Lipno), v roce 1989 se dokonce plavalo 2x25km (Olešná, Bítov) + 20km (Seč) + 4x15km (Vranov, Bratislava, Vranov, Lipno) nebo v roce 1984 se plavalo hned 5 (!) dvacítek (Jevišovice, Plzeň – Lititce, Brno, Seč a Lipno).

Dálkoplazům zdar a všem na mistráku hodně štěstí a hodně sportu!