Rybářová, Vítek, Pechanová a Pošmourný novými mistry ČR

Skutečně skvostné uspořádání i v nepříznivých klimatických podmínkách (hlavně v sobotu) předvedli organizátoři Mistrovství republiky v Lipně nad Vltavou. Vše fungovalo jak mělo a ještě lépe, včetně důrazu na dodržovaní pravidel, které si nakonec plavci vzali k srdci a tak, narozdíl od nedávného mistrovství světa, červené a dokoknce ani žluté karty nepadaly. A výsledky? Dokonalé, k dispozici na webu v okamžiku vyhlášování vítězů. Těmi absolutními, které můžeme oslavovat jako nové mistry ČR, jsou Jana Pechanová a Jan Pošmourný na 5 kilometrů a Silva Rybářová a Rostislav Vítek na 20 kilometrů.

Role favoritů se tak bez vyjímky ujali čeští reprezentanti, kteří nepřipustili žádné překvapení. I přes dlouhodobou nadvládu Jany Pechanové (KomBr) na 5km, 7. z letošního MS a první naší kvalifikantky do Londýna, i ona letos slaví malé prvenství – po zisku titulu na 10km na Seči letos poprvé vyhrála „double„, tedy pětku i desítku v jednom roce. Stříbro a bronz si podělily zbývající reprezentantky – Silva Rybářová (KomBr) a Bára Picková (JPK). Čtvrté místo celkově a titul mezi staršími dorostenkami patří Lence Štěrbové (SCPAP). Zlatou mladší dorostenkou je Pavlína Kubátová (SOPKo). Mezi muži svedli o zlato napínavý souboj Jan Pošmourný s veteránem Rosťou Vítkem (oba KomBr), který nakonec pro sebe rozhodl Honza Pošmourný a po třech bazénových titulech (2009-2011) a stříbru (2007) a třech bronzech (2008-2010) tak může slavit premiérový titul i na volné vodě. Za stříbrným Rosťou Vítkem, který si tak symbolicky s Pošmourným vyměnili kovy z desítky ze Seče, si bronz vybojoval v přímém souboji s juniorskoreprezentačním kolegou Ján Kútnik (KomBr) před Vítem Ingeduldem (PKČB), který se ale radoval z titulu starších dorostenců. Oba dokázali překvapivě porazit Karla Balouna, který si předchozími výkony vybojoval účast na ME v Eilatu. Zlato mezi mladšími dorostenci vybojoval Jakub Tobiáš (oba KomBr).

Titul na nejdelší mistrovské trati 20km vybojovala v dlouhém souboji Silva Rybářová, nedávno se podruhé vrátivší z Číny, kde po mistrovství světa startovala i na Univerziádě (stejně jako Pošmourný), a po 4 letech tak máme jiného mistra ČR než Lenku Štěrbovou (2007-2008 starší, 2009-2010 mladší). Silva má z venkovní vody zlata i z pětky (2009) a desítky (2010) a po Lídě Jelínkové, Janě Slabé, Evě Novákové a Yvettě Hlaváčové se stala teprve pátou ženou, která prokázala univerzálnost a dokázala postupně vyhrát na všech třech distancích od nejkratší pětky až po nejdelší maraton (nikoliv v jednom roce, to se nikdy nikomu nepodařilo, pouze v roce 1997, kdy se plavalo jen 5km a 25km, obojí vyhrála Yvetta Hlaváčová). Stříbro a zároveň dorostenecké (starší) zlato vybojovala Lenka Štěrbová a bronz Magda Okurková (KomBr). Titul v kategorii mladšího dorostu vyhrála Adéla Solská (SlOp). Mezi muži opět vyhrál 35-letý Rostislav Vítek, který tak nejdelšímu maratonu vládne nepřetržite od roku 1998 (!), vyjma dvou let, kdy se mistrovství neplavalo kvůli povodním a roku 2006, kdy nestartoval kvůli reprezentačním povinnostem. I on má letos „double“, ale poskládaný nikoliv jako Jana Pechanová z pětky a desítky, ale z desítky a dvacítky. Jeho papírově největší soupeř, 10. z nedávného MS Libor Smolka závod nedokončil a tak medailový prostor využili krnovští Michael Mrůzek a Michal Flora (oba TJKr). Titul v kategorii dorostu vybojoval Matěj Kozubek (Boh), který se po 20 letech stal prvním plavcem, který na českých maratonech dokázal za jedinou sezonu naplavat ve svých pouhých 15 letech přes 200 kilometrů. Úctu a poklonu si zaslouží i všichni veteránští medailisté (na 5 i 20km), ale jim jednoznačně dominuje zlatý na 20km v kategorii nad 40 let, 44-letý Michael Mrůzek st., který vybojoval celkově 6. místo a dokázal porazit i nejrychlejšího staršího dorostence Jana Šindeláře (UnBr), či ještě o jednu kategorii starší Petr Matěna (SCPAP) na celkovém 9. místě. Mezi veterány pak na nejdelším maratonu patří pozoronost a uznání i Jiřímu Horkému (TJKr) a Heleně Gilíkové (UnBr), kteří se ve svých 52 resp. 39 letech stali nejstaršími úspěšně klasifikovanými dvacítkáři na MČR.

Součástí Lipenské klání byli i závody žáků, které nyní čeká Superfinále a vyhlášení Českého poháru na Pastvinách, a rovněž pohárové závody na 3km a 10km. V Českém poháru se vůbec děly věci, Kometa Brno po taktických chybách v loňském ročníku dokázala vysokým nasazením převážit doposud těsný souboj v družstvech na svoji stranu. I když, ještě není dobojováno. Zbývají soutěže na Pastvinách a Mělicích. A mezi ženami se díky stříbru na 5km a zlatu na 20km dostala o pouhých 18 bodů do čela Silva Rybářová a po třech letech z čela tím nejtěsnějším možným rozdílem (jediné procento rozdílu) vystrnadila obhájkyni celkového vítězství Lenku Štěrbovou. Té ale stále zůstává možnost pro obhajobu – pokud vyhraje na Pastvinách a zároveň (!) bude startovat více než 25 plavkyň na 10km a trať tak získá navýšený koeficient pro bodování. To v mužích je rozhodnuto. Po osmé celkově a po čtvrté v řadě definitivně vyhrál Rostislav Vítek a odskočil tak v historických tabulkách o další prvenství pětinásobným vítězům Jelínkové, Nechmačové a Šandovi. Výkony Rybářové a Vítka jsou o to cennější pro náš sport, že vedle startů v Českém poháru, kterým výrazně zvyšují jejich sportovní úroveň a jsou vzory pro mladé sportovce, úspěšně reprezentují v zahraničí a vedle řady světových a evropských pohárů letos již startovali na mistrovství světa v Číně, Rybářová i na Univerziádě, a v neděli po Pastvinách odlétají na další vrchol letošní sezony Mistrovství Evropy v dálkovém plavání do Izraele. Klobouk dolů!

Pro pořadatele si dovolím opět přiložit něco právě z nadcházejícího ME. Po rozpisu Test Eventu v Londýně si dovolím nabídnout plánek tratě z Eilatu (📄 ME Eilat 2011 - plán tratě) a plánek zázemí (📄 ME Eilat 2011 - area) pro inspiraci.

Start žen na 5 km:

Start mužů na 5 km: