Reprezentanti na mistrovství Evropy v Izraeli dnes začínají

V letošní nabité sezóně jsme vedle Mistrovství ČR a Českého poháru sledovali naše reprezentanty rovněž na řadě startů v rámci světových a evropských pohárů, mistrovství světa v Číně, Univerziádě tamtéž a juniorského mistrovství Evropy. Nyní se můžeme těšit na jejich poslední velké mezinárodní vystoupení na Mistrovství Evropy v dálkovém plavání v Ejlatu v Izreali, kam naši odletěli již v neděli večer a kde právě dnes začínají na ostro na olympijské desetikilometrové distanci.

Při posledním mistrovství Evropy vloni na Balatonu, jsme dokázali rozšířit reprezentační tým o nová jména, která se zdárně vypořádala s náročnými kvalifikačními kritérii a v Maďarsku se serozhodně neztratila (Květoslav Svoboda, Lukáš Jachno). Největší radost nám však nakonec stejně udělali dlouholetí reprezentanti, kteří dlouhodobě prokazují příslušnost k evropské i světové špičce stejně tak ale i skutečnost, že maratonci zrají dlouho a na otevřené vodě to bez zkušeností nejde. A i letos se v Ejlatu budeme opírat právě o ně. Jana Pechanová, Rosťa Vítek, Honza Pošmourný a Silva Rybářová. A i letos jsme tým rozšířili o premianty – Báru Pickovou, která si nominaci vydobila v kvalifikacích, a do repre nám dozrála na několika juniorských šampionátech a řadě startů v evropských pohárech, a Karel Baloun, který si nominaci zasloužil svými naprosto přesvědčivými výkony hlavně v první půli sezony, když navíc se ze zdravotních a studijních důvodů omluvili další reprezentanti, kteří se měli v Izraeli představit – Lukáš Jachno a Libor Smolka. Novici Karel Baloun i Bára Picková se představí na pětce a desítce, kde má ME výhodu, že na rozdíl od MS zde může federace nasadit hned tři plavce, zatímco na MS jen dva. Mazáci Jana, Rosťa, Pošmy a Silva mají nahlášeno vše, tj. 5km, 10km i 25km, ale teprve podle stavu, situace a taktiky se budou rozhodovat, zda nastoupí do všech závodů, případně některý vynechají. Roli bude hrát i Team Event, časovka smíšených trojic, kterou na Evropě plavat umíme – vzpomeňme na Dubrovník (Pechanová, Vítek, Fichtl), či na loňské vynikající šesté místo (místo Fichtla Pošmourný). Loňské Mistrovství Evropy LEN v Maďarsku si můžeme připomenout v textu.

A kdo se v Izraeli, který vyjma juniorského mistrovství Evropy v synchru a ženském vodním pólu v Netanya v roce 1996, pořádá evropský šampionát v jakémkoliv plaveckém sportu poprvé, představí proti našim? Evropa otevřené vodě vládne. Vždyť před sedmi týdny na mistrovství světa v Šanghaji pobrali Evropané 17 z celkových 21 medailí (!) a 5 z celkových 7 titulů. Včele této světové kvality samozřejmě vyčnívá nejúspěšnější dálkoplavec všech dob Němec Thomas Lurz s 16 medailemi z mistrovství světa (10x zlato, 3x stříbro, 3x bronz), bronzem z olympijských her v Pekingu a 7 medailemi z mistrovství Evropy (4x zlato, 1x stříbro a 2x bronz), který získal 7 titulů mistra světa na 5km v řadě, včetně toho posledního v Šanghaji (kde bral i stříbro na 10km a bronz v team eventu), a v Ejlatu bude útočit na čtvrtý titul Mistra Evropy na 10km v řadě!!!

Vedle Thomase Lurze, budou v Ejlatu závodit další dva čerství mistři světa z Šanghaje – mistr světa na 25km Bulhar Petar Stojčev, 11-násobný vítěz celkové světového poháru, který se titulu dočkal teprve při svém dvanáctém šampionátu, a překvapivá vítězka na 5km Švýcarka Swann Oberson. Bez zajímavosti není, že právě trojice mistrů světa Lurz, Stojčev a Oberson trénuje v poslední době spolu pod trenérem Stefanem Lurzem, bratrem Thomase. Tituly z Balatonu budou obhajovat vedle Lurze (10km) Ital Luca Ferretti na 5km, Ukrajinka Olga Beresnjeva na 25km a Řekyně Kalliopi Araouzou, která má titul z Team Eventu, ale její partneři Lamperta a Gianniotis v Ejlatu po letošní dlouhé sezoně chybí (vedle nich ještě Britové nebo veteránka Maurer).

Držíme našim palce!