Lurz po čtvrté v řadě obhájil titul mistra Evropy na 10km

Mistrovství Evropy bylo včera zahájeno desetikilometrovým maratonem a první tituly z Rudého moře, oproti Číně příjemně vychlazeného na 26°C, vydobili na šesti okruzích (1660m) Italka Martina Grimaldi a Němec Thomas Lurz. 22-letá Grimaldi, přehmátla svoji reprezentační kolegyňku Rachel Bruni, která vybojovala stříbro, a bronz skončil u Němky Nadine Reichert (všechny tři na snímku LEN). Bruni před Reichert spolu stály na stupních vítězů naposledy na Univerziádě v Číně, kde Bruni, mistryně Evropy na poloviční trati z Dubrovníku 2008, vyhrála právě před 27-letou Reichert, která ještě pod jménem za svobodna Pastor získala bronzovou medaili již v roce 2002 v Berlíně. Čtvrtá skončila bývalá mistryně světa na 25km Španělka Dominguez a pátá Chorvatka Karla Sitic.

Mezi muži titul znovu obhájil, již po čtvrté v řadě, fenomenální 32-letý Thomas Lurz, Mr. Open Water, před stejně silným 28-letým Rusem Vladimirem Djatčinem, trojnásobným mistrem světa a mistrem Evropy právě na 10km z roku 2002, a Ukrajincem Igorem Snitkem. 33-letý Ukrajinec bral svoji první velkou medaili na otevřené vodě, ale z bazénové patnáctistovky má evropské zlato z Istanbulu 1999. Čtvrtý byl další Rus Drattčev a pátý Ital Bolzonello. Na rozdíl od ženských, kde obě Italky udávaly tempo od startu do cíle, muží se o vedoucí pozici přetahovali v průběhu celého závodu, především Francouzi a Italové, v posledním kole i Belgičan Ryckeman, přes které v závěrečném dlouhém finiši pomalu ale jiště přešel Lurz.

Ženské jely v balíku, který Italky postupně zrychlovaly a nikoho před sebe nepustily. Jana vyplavala výborné „finálové“ (do 8.) umístění. Bára pak 17. místo. U kluků se pak jelo nečekaně rychle hned od startu. Karel ve snaze někde neodpadnout se 3 kola motal vepředu na 3.-4. pozici a občas i spojoval balík, který se pokoušel vysokým tempem roztrhat zejména Ital Bolzonello. Na konci 5.kola sice Karel odpadl, ale celkově zaplaval při své evropské premiéře 10km velmi rychle a poznal, jak rychlé mistrovské závody jsou. Rosťa a Pošmy si plavali zkušeněji v druhé části pole a vše hlídali. V posledním kole se to opět rozpadlo na dvě skupiny. V té první pak dominoval Lurz s rusko-ukrajinskou trojicí. Velmi dobře a snad nejlepší svojí desítku zaplaval Pošmy. Byl až do finiše v hlavní  skupině s malým odstupem na vynikající jména a 15. místo je cenné. Rosta, který si přeci jen hlídá síly na nedělní závod, doplaval 21. Časy obou byly výborné, 10km za 1:54 (!!).

Dnes se jede team event, ale nakonec bez naší účasti, protože všichni chtějí raději šetřit síly na sobotu (pětku jedou všichni naši chlapi a opět Jana s Bárou) a neděli (na pětadvácu půjde Rosťa, Pošmy, Jana a Silva, která nakonec volí pouze tuto trať). Bohužel, 25km se na rozdíl od pětky a desítky má plavat na delších 6 okruzích s pouhými dvěma občerstvovacími moly, což je přece jen méně, než je potřeba a než je na velkých soutěžích obvyklé (buď lodě nebo zpravidla 10 kol po dvou molech) a našim to nemusí (a třeba Rosťovi nebude) vyhovovat.

Jinak, naše výprava je ubytována v Isrotel sporthotelu, takovým lepším Nymburku, kde mají vše, co potřebují. Na tréninky jezdili zpočátku na městský bazén /25m/, ale teď již spíše využívají jen hotelovou pětadvacítku dopoledne, odpoledne pak moře, ke kterému je to z hotelu tak 400 metrů. Počasí je zde ejlatské – pouze tři dny v roce prší a do nich se ME netrefilo :-) Fouká větřík a hlavně vlhkost /vítr z pouště/ je velmi nízká, takže i odpoledních 34°C se dá lépe snést (letos se musí vše porovnávat s Čínou). Rovněž teplota vody kolem 26°C je super.

Takže další boje v sobotu a v neděli!!