Jana Pechanová dvakrát evropsky medailová!!

Sobota byla naším dnem, protože Jana Pechanová v prestižním boji proti chronometru na 5 kilometrů (starty v minutových intervalech) vybojovala po 5 letech velkou medaili a hned stříbrnou! Den byl azurový – a to doslova, protože oba tituly brali na 5km brali právě Italové Rachele Bruni a Simone Ercoli. 20-letá Rachele Bruni, která v Ejlatu získala po stříbru na 10km a zlatu z Team Eventu již třetí medaili, vyhrála stejně přesvědčivě, jako brala Jana stříbro. Překvapením je bronz pro Francouzku Coralie Codevelle. Úřadující mistryně světa Švýcarka Swann Oberson dohmátla čtvrtá a páté místo patří 19-leté Polce Natalii Charlos.

Největším překvapením však byla vůbec historicky první medaile v dálkovém plavání pro hostitelský Izrael – bronz bral domácí hrdina 25-letý Michael Dmitriev. Titul dobil favorizovaný 32-letý Simone Ercoli, který si tak polepšil z druhého místa na posledním evropském šampionátu, a stříbro další patnáctistovkařský specialista 29-letý Jan Wolfgarten (Německo), mistr Evropy na 1500VZ v krátkém bazénu 2009. Thomas Lurz, čerstvý mistr Evropy na 10km a sedminásobný mistr světa na 5km překvapivě doplaval až šestý. Startovalo se již brzy ráno v 8:00 a Jana byla po prvním ze tří kol průběžně 4. a tempo na rozdíl od většiny udržela a po druhém kole šla již na druhé místo o 0.7 vteřiny před Francouzskou Codevelle, které ve třetím kole jasně ujela. Z našich kluků nejlépe zaplaval novic Karel Baloun a potvrdil svoji rychlost i správnost nominace  Na nováčka si vedl dobře a stejně jako Bára Picková to bylo 17.místo (např. až 21. byl bronzový na 10km Snitko). Trať byla záludná a doplatil na to Pošmy – v prvním kole se nechal snést do moře a zajel si tak jako např. v Římě, když Libor mířil někam na Sicíli. Byla z toho ztráta v prvním kole na Karla přes 50s  na ostatní ještě více. Chtěl to i zabalit, ale nakonec to dojel. Škoda, na 10 km předvedl výborný výkon a na 5km se moc těšil. Rosta plaval tak dvě kola a pak to kontrolovaně doplaval na 23.místě místo před Pošmym.

Nedělní 25-kilometrový maraton vyhráli 27-letý Belgičan Brian Ryckeman, který získal historicky první zlato pro Belgii a první belgickou medaili od bronzu Annemie Landmeters na 25km ve Starim Gradu 1989, a znovu Italka – Alice Franco. Italové tak vyhráli 5 zlatých medailí a zaslouženě i bodování soutěže národů (LEN Trophy). Pětadvacítkáří bojovali nejen s dlouhou tratí, ale i s větrem a hustými vlnami. Na rozdíl od pětky i desítky se plavalo na 8 kolech (3125m) se dvěma občerstvovacími moly. Jedno bylo u břehu a druhé plavající mezi dvěma loděmi, což byl docela zážitek na vlnách na otevřeném moři, ale vzhledem k tomu, že v tomto místě bylo moře hluboké přes 100 metrů, nešlo to jinak ukotvit. Ryckeman dokázal porazit 35-letého veterána Stojčeva a dalšího zkušeného borce 31-letého Francouze Hedela. Je to jeho životní úspěch po 7. místě v Pekingu a 7. místě na 10km v Šanghaji. Celý závod se plaval v balíku a teprve 500 metrů před cílem šli do finiše Stojčev a Ryckeman. 200metrů před cílem se od balíku odpoutal i Hedel. Ten si tak zopakoval bronz z posledního evropského šampionátu.

V ženských si stříbro za Franco si odnesla Španělka Margarita Dominguez a bronz naše Jana Pechanová, která tak svěle prodala svoji letošní formu i na pro ni úplně ne typické trati. V cíli těžkého závodu prohlásila, že to byla její poslední pětadvacítka v životě. Ale stála za to a Jana se znovu dokázal probít na stupně vítězů a dovézt domů evropský kov, které jsou v českém plavání velmi vzácné a ty poslední jsou vždy výhradně od Jany. Prvních sedm kol udávala tempo většinou Martina Grimaldi, ale pak přišlo překvapení v podobě červené karty (praporu) při občerstvování do posledního kola. Aktivitu pak převzala další Italka Franco, a v první půli posledního kola se na čele vystřídalo hned několik plavkyň, než se odpoutala pětice nejrychlejších v cíli. Od nich se pak zhruba kilometr před cílem odtrhla i Franco a doplavala tak s náskokem 19 vteřin první.

Silva s odstupem doplavala na dobrém 8. místě. Rosťa vyhrál ve skvělém finiši druhé doplavávající skupinky a dohmátl pro 7. místo, byť mu trať s malým počtem občerstvovaček energeticky nevyhovovala. Oplatil Stochinovi porážku o dohmat z Balatonu. Pošmymu v posledním kole došlo a doplaval na 14. místě. Blahopřejem všem našim, ale Janě obzvlášť.