Mělice uzavřely součty Českého poháru

Tradičně v Mělicích se letošní dálkoplavecká sezóna rozloučila s venkovní vodou. A letos výjimečně se rovněž tam bojovalo o poslední body do Českého poháru, protože Velká cena Krnovska se sice koná včetně pětikilometrového závodu, proběhne tam i slavnostní vyhlášení Českého poháru, ale letos se tam již nebude bojovat o další body. Rovněž se ještě koná 24-hodinovka v Jaroměři, která bude letos rekordně obsazená (10 štafet + 4 jednotlivci) a která se plave ve venkovním bazénu, ale rovněž již není součástí ČP. Samozřejmě ale o ní budeme informovat.

V Mělicích na „Podzimní rožni“ vyhrál hlavní pětikilometrový závod Jakub Tobiáš před Jánem Kútnikem a Jakubem Kočařem (všichni Kometa Brno). Mezi ženami byla nejrychlejší Lenka Štěrbová (SC PA Pardubice) před Adélou Solskou (Slezan Opava) a Magdou Okurkovou (Kometa Brno). Kratší trojku vyhrál rovněž Jakub Tobiáš před Janem Štáblem (Kometa Brno) a Tomášem Havránkem (Bohemians) a Magda Okurková před Šarlotou Šarlakovou (Slávie Plzeň) a Zuzanou Popieluchovou (Kometa Brno). Nejkratší kilometrový závod vyhráli Gurzhiy Evfrosinia a Tomáš Havránek (oba Bohemians).

Podzimní rožeň tak rozdal poslední body do Českého poháru, který byl letos opravdu zajímavý. Závody se konaly letos všechny plánované, narozdíl od loňska, kdy se některé musely z klimatických důvodů rušit, takže jich bylo požehnaně. A startů mohlo být ještě více tím, že organizátoři stále častěji slyší na přání plavců startovat na více startech v rámci jedněch závodů (ostatně, byli by sami proti sobě kvůli příjmům ze startovného, navíc je to běžná praxe i ze zahraničí, když např. v Nizozemsku se plave během jediného dne např. 2km prsama, 2km kraulem, 2km znakem a pak ještě hlavní závod na 5km), čehož mnozí využili. I díky tomu a spolupráci s vodními záchranáři, kteří organizují hned několik OWS závodů, se počet účastníků v letošním ročníku opět posunul nad rekordní úroveň a vysoce přesáhl počet 700 plavců (registrovaných i neregistrovaných), kteří se na otevřené vodě v létě představili.

Protože mezi muži dokázal již po osmé vyhrát Rostislav Vítek, o čemž bylo jasno již dříve, a již na Lipně rozhodla o svém premiérovém zisku velkého poháru Silvie Rybářová (oba Kometa Brno), tou nejsledovanější soutěží byla i letos soutěž družstev, kde se dva nejsilnější manšafty posledních let do posledního kola přetahovaly o vítězství, ale nakonec si Kometa Brno letošní Český pohár proklouznout mezi prsty nenechala a zaslouženě, díky mobilizaci veškerých rezerv v posledních několika kolech na Lipně, Pastvinách a Mělicích, svůj druhý titul vybojovala. Zatím poprvé a naposledy se to Kometě povedlo v roce 1997 a ač je to k nevíře, mezi letošními vítězi není, vyjma trenérů, žádný aktivní plavec, který by byl u obou titulů. Kometa tak navíc letos získala i cenný triple – zvítězila ve všech třech hlavních kategoriích, což se naposledy povedlo Pardubicícm v roce 2002 (Martin Lucbauer, Jana Dundova, a 21. a zároveň předposlední titul v týmech) a před nimi až Chemičce Ústí v roce 1977 (Pavel Tomeš, Jitka Grundová a první ze tří titulů v družstvech).

Pojďme si jen pro zajímavost připomenout, jak to vypadalo v roce 1997, kdy Kometa získala pohár poprvé? Samozřejmě bodování bylo naprosto odlišné, takže hladina bodů se výrazně liší od té dnešní:
1. Kometa Brno        2.427,5
2. PK Příbram           1.309,5
3. SC PA Pardubice 1.272,0
4. Univerzita Brno     869,0
5. PK Vysoké Mýto    845,0
8. Bohemias Praha    645,5 
Mezi muži poprvé vyhrál Rosťa Vítek, stejně jako letos, o 14 let později (!), ale tehdy ještě plaval v barvách PK Příbram, takže titul z družstev má letos také poprvé. Takže kdo ho tehdy Kometě vybojoval? V mužích byl druhý Michal Špaček a třetí Jakub Karvánek, 9. Vítězslav Budňák, 21. Jan Víťazka. Bohemka se tehdy teprve nadechovala k velkým výkonům v posledních 5 sezónách, ale již tehdy měla čtvrtého celkově Vladimíra Srba, 11. Radek Táborský, 13. Pavel Srb. Ženy vyhrála Radka Nechmačová (KomBr) a Bohemka měla až 15. Janu Hrubišovou. Pavel Srb ale vyhrál dorostence, kteří se tehdy bodovali zvlášť, tj. plavec mohl plavat buď za muže nebo za dorostence, nikoliv obojí. Kometa tam měla 13. Petra Vodáka a Bohemka 17. Petra Lofelmanna. Mezi dorostenkami byla 4. Jana Hrubišová (Boh) a 13. Mirka Šimonová (KomBr). Ve starších žácích neměly oba kluby zastoupení, vyhrál je Michal Prášek (SCPAP) resp. Nikola Kučerová (SKS). Ani v mladších žácích kluby nestartovaly (vyhráli Marek Čepa (Haná) a Veronika Boubínová (SKS)), vyjma 5. Davida Svobody a 10. Tomáše Majera (oba Boh).

Ale zpět k letošnímu rekordnímu ročníkuRosťa Vítek letos vylovil svůj celkově již osmý pohár a znovu se tak v počtu celkových vítězství vzdálil pětinásobným vítězů Radce Nechmačové, Michalovi Šandovi a Lídě Jelínkové. Navíc ve svých 35 letech překonal svůj vlastní rekord nejstaršího mužského vítěze (vloni mu bylo 34 stejně jako Janu Novákovi v roce 1976, vítězovi v roce, kdy se právě Rosťa narodil). Nejstarším absolutním vítězem ale zůstává Lenka Štěrbová st., která vyhrála v roce 2008 ještě o rok starší než Vítek. Uvidíme, zda-li se mu podaří překonat příští rok i tento rekord. Zajímavostí je i vzrůstající tendence Rosťových TOP8 bodových zisků v posledních 4 letech, kdy získal celkový pohár: letos 1400, 2010 = 1394, 2009 = 1351, 2008 = 1336. Naopak, druhé místo v celkovém pořadí vybojoval, stejně jako prvenství v mladším dorostu, teprve 15-letý Matěj Kozubek (Bohemians), který letos vymazal z rekordních zápisů hodnotu maximálních závodních kilometrů v Českém poháru během jediné sezóny z roku 1989 (!!), když letos urazil neuvěřitelných 223 kilometrů. Třetí celkové místo patří, stejně jako vloni Michaelovi Mrůzkovi (TJ Krnov), který se v popředí drží dlouhodobě, když byl 4. již i o rok dříve v ročníku 2009.

Mezi ženami se podařilo Silvě Rybářové skloubit nabitý reprezentační program (EP, MS, Univerziáda, ME) se starty na MČR a v ČP natolik úspěšně, že vytlačila po třech letech průběžného vedení a dvou celkových vítězství z prvního místa Lenku Štěrbovou a její jméno tak bude poprvé vyryto na velký pohár. Lenka Štěrbová se ale může radovat z poháru v kategorii starších dorostenek. Třetí místo vybojovala o pouhé tři body (!) Magda Okurková, která tak o pouhé tyto tři body sundala ze stupňů vítězů vloni celkově druhou Adélu Solskou. Ta ale rovněž vyhrála – kategorii mladšího dorostu, kterou vyhrála poprvé, protože vloni se sešly na prvních dvou místěch celkového pořadí právě mladší dorostenky, mezi než vloni patřila ještě i Lenka Štěrbová. I zde je zajímavé se podívat na TOP8 vítězek v posledních letech – letos Silva 1425, vloni Eňa rovněž 1425, předloni dokonce 1500 a v roce 2008 Lenka st. 1396,4.

V kategorii starších dorostenců vyhrál Jan Šindelář před svým týmovým kolegou Jirkou Valáškem (oba Univerzita Brno) a Vítem Ingeduldem (PKČB) a Honza Šindelář tak obhájil pohárové vítězství, když vloni vyhrál kategorii mladších dorostenců a dokázal tak vítězně postoupit do starší kategorie. V kategorii mladších dorostenců se za vítězným Matějem Kozubkem (Bohemians), který se prosadil i mezi seniory, byť ještě vloni vyhrál celkově starší žáky, ale na vítězné vlně jede již několik let, protože předloni vyhrál 13-leté žáky a o rok dříve dokonce i mladší žáky, umístil druhý Jakub Tobiáš (KomBr), především mohutným finišem v závěru sezony, kterým přeskočil Jana Knotka (SCPAP) na konečném třetím místě. Mezi staršími dorostenkami byla za vítěznou Štěrbovou druhá Tereza Skuhrová (Bohemians), která si tak polepšila z loňského druhého místa mezi mladšími dorostenkami, a třetí Jana Zaplatílková (Trutnov). Za vítězkou mladších dorostenek Adélou Solskou se umístily loňská vítězka kategorie starších žaček Pavlína Kubátová (SOPKo) a Šarlota Šarlaková (SlPl).

Na závěr jsme si nechali budoucnost – naše nejmladší vítěze, kteří vybojovali své superfinále již o týden dříve na Pastvinách, kde si oni rozdělovali poslední body. V kategorii 14-letých vyhráli celkový Český pohár v dálkovém plavání Lucka Kurková (PK Vysoké Mýto) a Michael Bláha (Beroun), v kategorii 13-letých Veronika Puchnerová (SOP Kolín) a Tomáš Kozubek (Bohemians), v kategorii 12-letých Michaela Štěrbová (SC PA Pardubice) a Petr Dostál (PK Vysoké Mýto), v kategorii 11-letých Alena Rumlová a Martin Fiala (oba Radbůza Plzeň) a mezi nejmladšími 10-letými Lucie Šebestová (Radbůza Plzeň) a Vojislav Štěrba (SC PA Pardubice). Všem vítězům i dalším na stupních vítězů i pod nimi blahopřeme. Blahopřání i obdiv patří rovněž vítězům a medailistům kategorií masters, kde se rovněž sváděly lité souboje. Konečné výsledky jsou k dispozici v bodování.

Dálkoplavecká sezóna ale ještě nekončí. O víkendu nás čeká 24-hodinovka v Jaroměři, do které se přihlásilo hned 10 štafet, 4 jednotlivci a další plavci na 25km a jeden na 40km. 24-hodinovka se bude konat znovu až v roce 2013 a s největší pravděpodobností vždy jen jednou za dva roky, takže kdo se letos přihlásil, neprohloupil, ostatní si budou muset opět dva roky počkat. V září čeká Janu Pechanovou start v Great Swim sérii na 1 míli v Británii a během října světový pohár na 10km v Asii, stejně jako Rosťu Vítka a možná další reprezentanty. První sobotu v listopadu se pak všichni výše jmenovaní sejdou v Krnově při Velké ceně na 5000VZ, po níž bude následovat slavnostní vyhlášení Českého poháru, jehož výsledky již známe.